Datum plaatsing: 19 mei 2009

Rombouts verbiedt demonstraties NVU en Comité rascisme nee


Rombouts verbiedt demonstraties NVU en Comité rascisme nee


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Burgemeester Rombouts heeft vandaag besloten dat de voorgenomen demonstratie van de NVU en de aangekondigde tegendemonstratie van het Comité rascisme nee op zaterdag 23 mei a.s. beide verboden worden. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het voorkomen van wanordelijkheden en het belang van het goed verloop van het verkeer. Dit heeft burgemeester Rombouts vandaag schriftelijk meegedeeld aan de NVU en het Comité rascisme nee.

In een brief geeft de burgemeester aan dat uit adviezen van de politie blijkt dat handhaving van de openbare orde een volstrekt disproportionele politie inzet zal vergen. Bovendien wordt een groot aantal demonstranten verwacht in een Hemelvaartweekend waarin het extra druk zal zijn in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Bovendien is er geenszins een garantie voor een vreedzaam verloop.

Het scheiden van de demonstraties door een ander aanvangstijdstip en een andere locatie te verplichten acht de burgemeester geen reële optie. Het “Comité racisme nee” heeft n.l. een tegendemonstratie aangekondigd met als doel het fluiten en overstemmen van de betoging van de NVU. Ervaringen uit andere steden leren dat ondanks dat er afspraken zijn gemaakt en ondanks dat er sprake is van fysieke barričres tussen beide groepen demonstranten, er toch gezocht zal worden naar de confrontatie. De politie verwacht niet dat een dergelijke confrontatie kan worden tegen gegaan.

Op de foto: Een eerdere NVU demonstratie in Oss vorig jaar. Vooral tegendemonstranten werden toen opgepakt omdat zij zich niet aan de afspraken hielden.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27082