Datum plaatsing: 00 0000

“Als musici zich durven tonen, gebeurt er iets moois!”


 “Als musici zich durven tonen, gebeurt er iets moois!”


Heesch (Regionaal): Het 115 jarig bestaan van Rabobank Bernheze Maasland valt samen met het door de Verenigde Naties uitgekozen Jaar van de Coöperatie. Dat wil Rabobank Bernheze Maasland vieren met klanten en leden door een grootschalige muziekproductie te realiseren: Het Rabobank ZomerPodium! Een evenement waaraan muzikanten, koren, dansers en solisten uit het werkgebied meewerken om er een geweldig kijk –en luisterspel van te maken. De algehele muzikale leiding hiervan ligt in handen van Rob van Reijmersdal uit Geffen.

Tekst en foto Hieke Stek

Het Rabobank ZomerPodium is een geweldig inspirerende uitdaging. “Niet alleen voor mij, als muzikaal leider, maar ook zeker voor de muzikanten, zangers, solisten en dansers. Het orkest, het koor en de dansgroep zijn gevormd door mensen die zich hiervoor hadden opgegeven. Al deze mensen ontmoeten elkaar in hun gekozen discipline voor het eerst en dan is het geweldig om te ervaren dat muziek verbindt. Er wordt beroep gedaan op ieders creativiteit en passie, maar ook op ervaring en lef. Want als je jezelf durf te geven en dat geldt voor alle disciplines, dan gebeurt er iets moois!” aldus Rob.

Lichte muziek is toegankelijk

Na het conservatorium behaalde hij zijn onderwijsakte en uitvoerend musicus en studeerde later af in het arrangeren/componeren en attitude lichte muziek. Momenteel staat hij voor drie orkesten, twee dansorkesten en een traditionele swing big band. “In lichte muziek kan ik mijn energie en creativiteit kwijt: als dirigent, maar ook als componist. Er is steeds meer vraag naar lichtere muziek voor HaFa’s. Aan de ene kant om jongeren bij de vereniging te halen en te houden, maar ook om de muziek toegankelijker te maken voor het luisterend publiek. Hier ligt een groot deel van mijn werk in het arrangeren, componeren en dirigeren, maar ik componeer ook musicals en organiseer muzikale workshops.”

Orkest en combo zijn de spil

Voor het Rabobank ZomerPodium heeft Rob alle muziek gearrangeerd. “Voor dit muzikale evenement heb ik gezocht naar een vorm die past binnen het gecombineerde HaFa orkest dat, samen met een professioneel combo, een centrale rol heeft in de hele show. Lichte muziek verbindt ook culturen met elkaar, zoals pop, funk, rock, jazz, kleinkunst, ballads en latin. Een enorme variatie die allemaal op het ZomerPodium voorbij komt. Elke muziek heeft eigen kenmerken en die heb ik in de arrangementen uitvergroot om voor het complete orkest partijen te schrijven. Ik ben creatief omgegaan met gegeven materiaal, waardoor er iets heel nieuws is ontstaan.”

Muziek is geen discipline maar een vrijheid!

Elk instrument is belangrijk in een orkest, zoals elke stem in een koor en elke danser in een groep belangrijk zijn. “Met elkaar willen we iets spectaculairs neerzetten en daar werken we momenteel, elk in zijn/haar discipline naar toe. Elke specifieke klank van het instrument doet er toe. Om de perfecte klank te produceren moet je het instrument goed beheersen. Alleen dan worden klanken goed gearticuleerd, zodat eenduidigheid en intensiteit goed tot hun recht komen. Die kwaliteit zit in deze muzikanten en het is geweldig om hiervoor te staan. Aan mij de taak om de orkestleden uit te dagen om over de muziekstandaard heen te spelen, zodat ze los komen van de bladmuziek. Als mensen zich durven openen en écht genieten van musiceren stralen ze dat uit. Muziek is geen discipline die je jezelf moet opleggen, maar juist een vrijheid waarin je je kunt bewegen en van kunt genieten. Die expressie geeft zoveel meer!”

Kracht van het samenspel

Het orkest, het koor o.l.v. repetitor Fons van Gorp en de dansgroep o.l.v. Balletschool Hanneke van der Stappen en Martijn Egelmeer zijn nu nog apart aan het repeteren. “Voor de vakantie repeteren we nog met het orkest en het koor om de deelnemers de kracht van het samenspel te laten ervaren. De acht solisten, Jasper v. Rosmalen, René Habraken, Eefje Thomassen, Mano Hetharia, Martijn Engelmeer, Anthonie Brands, Susanne Wiegers, Maartje v.d. Wetering en onze bugelsolist Herbert Bakker hebben thuis de nummers geoefend en schuiven later aan. Dat mag ik allemaal begeleiden, maar op de uitvoeringen 7,8 en 9 september sta ik langs de zijlijn: zij moeten het uiteindelijk allemaal zelf doen op het ZomerPodium en daar heb ik het volste vertrouwen in!” besluit hij.
Wil je hierbij zijn? Ga dan naar www.rabobank.nl/bernhezemaasland en schrijf je in voor het ZomerPodium.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.26477