Datum plaatsing: 25 juni 2013 - Laatst gewijzigd: 16-11-2013 22:11:24

Beelden van Gerda Kunst in het Oudheidkundig Museum Sint-Michielsgestel


Beelden van Gerda Kunst in het Oudheidkundig Museum Sint-Michielsgestel


Gestel (Sint-Michielsgestel): In de zomerexpositie van het Oudheidkundig Museum Sint-Michielsgestel zijn -naast de schilderijen van Hanneke Boleij- ook de bijzondere beelden te zien van Gerda Kunst uit Sint-Michielsgestel.

De fascinatie voor de magie van het leven in alle dingen is de rode draad door de creatieve loopbaan van Gerda Kunst. Haar materialen zijn botjes van dieren, schelpen, oud hout, vogelveren, boomzaden, ruwe edelsteentjes, leer, stukken verwrongen ijzer of door de zee uitgebeten spullen.
Haar thema is het stoffelijke en onstoffelijke samenvoegen tot zinnebeeld, tastbaar en abstract. Het gebruik van schedeltjes van dieren heeft voor Gerda niets sombers, integendeel, het zijn verwijzingen naar gewezen bestaan. Het gaat haar niet om het terugwinnen van leven, het overtrekken van een schedeltje met een nieuwe huid, wat het object een echt vogeltje zou doen lijken, maar om het creëren van een symbool, verwijzend naar een andere werkelijkheid dan het object dat de kijker ziet.
Aan dode voorwerpen wordt een nieuw leven gegund. Een hazenschedel krijgt een ander aanzien, als koetsier. De kaken van een schaap dienen als handgrepen waarmee een wagen voortgetrokken wordt, of zichzelf voorttrekt.
De geest van vergankelijkheid nestelt zich in Gerda’s beelden en vaart op haar boten. Charon is de roerganger op voor- of achtersteven om de mens naar absolute vrijheid te voeren. Vogels symboliseren de geest, de bevochten vrijheden, en zijn boodschappers van goed en kwaad, kondigen leven en dood aan.
In haar beelden versmelten vergankelijkheid en eindigheid tot tere, verstilde taferelen, die op originele wijze haar thema zichtbaar maken.
De expositie is te zien t/m dinsdag 20 augustus 2013 tijdens de openingsuren van het museum, elke dinsdag van 10 – 16 uur.
Ingang museum en parkeergelegenheid aan de achterzijde van Kentalis, Theerestraat 42,5271 GD Sint-Michielsgestel. Telefoon 073-5517903 Entree € 3,--. Zie ook : www.romeinshalder.nl.

door Simon Schagen
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.26741