Datum plaatsing: 28 oktober 2013

“Zien eten doet eten” in nieuwe biggenstal Heeswijk-Dinther


“Zien eten doet eten” in nieuwe biggenstal Heeswijk-Dinther


Heeswijk-Dinther (Bernheze): Op zaterdag 2 november houdt de familie Kuijpers in Heeswijk-Dinther een open dag in haar nieuwe duurzame en diervriendelijke biggenstal. Iedereen is van harte welkom om met eigen ogen te zien hoe varkens in moderne Nederlandse bedrijven leven. Boeren en vooral burgers zijn van harte uitgenodigd.

Duurzame, lichte stal met veel ruimte en speelmogelijkheden voor biggen
De familie Kuijpers in Heeswijk-Dinther verving haar oude biggenstal voor een nieuwe stal die lichter, ruimer en vol frisse lucht is. Dat maakt de stal veel prettiger om in te leven en te werken. De gloednieuwe biggenstal voldoet aan de allernieuwste eisen voor de varkenshouderij. Zo heeft de stal een grote lichtstraat die veel daglicht in de stallen laat. De biggen ervaren daardoor een optimaal dag- en nachtritme terwijl de familie Kuijpers volop bespaart op energie voor verlichting. De familie Kuijpers investeerde in een luchtwasser die 70% van de ammoniak, stof en geur uit de stal filtert. Daardoor veroorzaakt de nieuwe varkensstal geen overlast voor de omgeving. In de stallen krijgen de varkens, speciaal varkensspeelgoed om het hen echt naar hun zin te maken. ’s. De vloer waarop de biggen leven wordt verwarmd met een speciale milieuvriendelijke houtverbrandingskachel waarin afvalhout uit de houtindustrie wordt verbruikt. Dat is lekker comfortabel voor de dieren en een duurzame manier van verwarmen. Het hele jaar door heerst er een aangename temperatuur en wordt er veel gezonde frisse lucht in de stal gebracht door het speciale klimaatsysteem. Zo houdt de familie Kuijpers haar biggen in topconditie.

Gezellig samen eten uit de speciaal ontwikkelde voerbakken
De familie Kuijpers liet het nieuwe en speciaal ontwikkelde “Zien-eten-doet-eten” voersysteem aanbrengen om alle biggen in haar stal zo goed en gezond mogelijk te laten eten. In de stal hebben alle biggetjes een eigen vaste plek rond de gezellige voerbak. Daarin serveren de varkens zelf hun verse portie eten en drinken door een speciale interactieve klepel in beweging te brengen. Door samen uit één grote voerbak te eten leren jonge biggen dat brokjes interessant en lekker zijn en hoe je ze moet eten. Dat maakt dat de overgang van moedermelk naar vast voedsel soepel verloopt. Aan de grote ronde voerbak is genoeg ruimte voor iedereen. Daardoor krijgen zowel de sterke als zwakkere biggetjes alle kans krijgen om rustig te eten. Dat brengt rust en gezelligheid aan tafel. Door rustig te eten wordt het voer beter opgenomen.

Gezellige activiteiten voor burgers en kinderen
Tijdens de open dag organiseert de familie Kuijpers allerlei interessante activiteiten in haar stal. Zo zijn er de boer en boerin, dierenarts, voerleverancier, bedenker van de luchtwasser en tal van andere leveranciers die graag vragen beantwoorden over de Nederlandse varkenshouderij. Voor de kinderen is er een springkussen en varkenssnuitje schminken. Tijdens de open dag zijn er dieren in de nieuwe stal te zien die je vanachter glas kunt bekijken. De open dag aan de Vorstenbosseweg 6b in Heeswijk-Dinther duurt op zaterdag 2 november van 13.00 tot 16.30 uur.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27369