Datum plaatsing: 17 juli 2015

Chantal Deen-Van den Broek trots op ‘Gewoon K’


Chantal Deen-Van den Broek trots op ‘Gewoon K’


Regio (Rosmalen): “Hoi, ik ben Chantal. Vorig jaar kreeg ik de diagnose borstkanker. Ik hoef je niet te vertellen dat m’n wereld instortte. Maar hoe voelt dat dan? Nou ja, alsof je de filmster bent in je eigen B-film. Gelukkig voor jou heb ik alles opgeschreven. En dan niet alleen de nare dingen, maar ook de mooie, bijzonder en grappige momenten. Maar uiteindelijk is en blijft het ‘Gewoon K’.”

Door Mark van der Donk

Chantal Deen-Van den Broek blogde volop in de periode dat ze schold op, huilde om en vocht tegen haar ziekte. Maar gelukkig waren er vooral ook veel leuke momenten om over te verhalen. Ze schreef op haar kenmerkende manier - heel open en zonder blad voor de mond - van zich af en plaatste haar dagboek op internet. Dat blog werd vele duizenden keren bekeken en daar bleef het niet bij. Nu de nare tijd gelukkig achter de rug is, zijn de mooiste pennenvruchten gebundeld en in boekvorm uitgebracht. ‘Gewoon K’ is de titel en dat slaat niet op de ziekte, maar op het bekende Bossche woord dat Chantal graag aan het hele gebeuren wil hangen. “Gewoon Kut dus, of Kloten, zo je wilt. En dat is het natuurlijk ook als er kanker bij je wordt gevonden.” Chantal woont alweer jaren in Delft, maar de voormalig Rosmalense verloochent haar afkomst niet.
“Gelukkig kan ik je vertellen dat ik positief nieuws heb mogen ontvangen”, vertelde ze eind mei enthousiast. “Namelijk dat alle behandelingen goed zijn aangeslagen! De tumor is weg en mijn snijranden zijn schoon. Dat schijnt een dingetje te zijn, die snijranden. Kortom, ik mag de gevangenis verlaten en weer terug langs start.” In de schaduw van het eerste goede bericht kan het natuurlijk niet staan, maar een goede week later had Chantal weer iets om op te proosten. Op zondag 31 mei vond de feestelijke boekpresentatie plaats. “88 van de 150 blogs zijn toen verschenen in boekvorm. Hoe cool is dat?! Het was een mega toffe dag. Ik heb echt genoten van alle liefde en aandacht”, blikt ze terug. De blogs zijn in een prachtig 294 pagina’s tellend boek verwerkt. Met een knalroze kaft natuurlijk, want Chantal is dol op opvallende kleuren.
Op 25 maart 2014 schreef ze haar eerste blog. “Ik kreeg er energie van. En het ging me heel gemakkelijk af. Na de vijfde blog zei een uitgever die ik al kende ‘Als je zo door gaat, dan ga ik er een boek van uitbrengen’. Hij heeft alle blogs gelezen en mij altijd voorzien van feedback en zo kwam het dat hij begin dit jaar zei dat ik er, voor het boek, een punt achter moest zetten. We hebben toen besloten dat het boek na de mammografie eind maart dit jaar rond moest zijn. Op dat moment, op 23 maart van dit jaar, had ik al 150 blogs geschreven. Daarvan moest ik er 80 uitkiezen, maar het werden er uiteindelijk dus 88.”
En zo komt het dus dat blogtitels als ‘De meisjes van de kankergym’, ‘Acceptatie Voor Dummies’, ‘Komt een vrouw bij de Mammapoli’ en ‘De kanker has left the building!’ dikgedrukt te vinden zijn in het boek dat heel wat boekenwinkels roze kleurt. Chantals favoriet is ‘De nabeschouwing’, waarin ze op haar geheel eigen wijze het praatprogramma Voetbal International persifleert. “Ik ben het meest trots op het feit dat mensen zich herkennen in mijn boek. Of dat ze meer begrip hebben of krijgen voor mensen in hun omgeving. Maar ook op reacties van mensen die geen kanker hebben of hebben gehad, die zeggen dat mijn boek hen ook wat brengt.” Een maand na de boekpresentatie waren er al bijna 1400 exemplaren verkocht. “De eerste druk was 1500 stuks, dus er komt een tweede aan!” (Foto: Koos Bommelé)
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16062