Datum plaatsing: 27 januari 2016

Brabantse voorronde: Op weg naar het Lagerhuis


Brabantse voorronde: Op weg naar het Lagerhuis


Regio ('s Hertogenbosch): Vrijdag 29 januari strijden meer dan 200 jongeren in de voorronde van ‘Op weg naar het Lagerhuis’ in het Brabantse provinciehuis. Het winnende team gaat door naar de landelijke achtste finales in Hilversum.

Jongeren in debat met elkaar voorronde Brabant 2015

De jonge debaters buigen zich over prikkelende stellingen. Zo debatteren zij onder andere over het opwekken van duurzame energie, de Brabantse economie en het verkeersveiliger maken van jongeren in Brabant. Alle onderwerpen zijn te vinden op ownhlagerhuis.nl/noord-brabant De voorronde wordt geopend door commissaris van de Koning Wim van de Donk. Omroep Brabant zendt een verslag van de voorronde uit op zaterdag 13 februari, om 20.00 uur en om 23.00 uur.

Opzet competitie
Alle middelbare scholen in Nederland kunnen deelnemen aan de competitie. Er wordt gedebatteerd aan de hand van verschillende debatvormen, waaronder 360-graden debatten en één op één debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van de Brabantse voorronde wordt meteen bekend gemaakt welk winnend team doorgaat naar de landelijke achtste finales in Hilversum. Ook wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt 8 juni live uitgezonden door de VARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar bezoeken samen met jongerenorganisatie HOPE XXL de Verenigde Naties in New York.

Deelnemers
Dit jaar nemen 17 Brabantse scholen deel aan de provinciale voorronde:

2college Durendael, Oisterwijk
Cambreur College, Dongen
Dr. - Knippenbergcollege, Helmond
Heerbeeck College, Best
Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven
Maaslandcollege, Oss
Newmancollege, Breda
RSG 't Rijks, Bergen op Zoom
St. Odulphuslyceum, Tilburg
Stedelijk College, Eindhoven
EindhovenStedelijk Gymnasium, Den Bosch
Theresia Lyceum,Tilburg
Titus Brandsmalyceum, locatie Het Hooghuis, Oss
Udens College, Uden
Van Maerlantlyceum, Eindhoven
Zoomvliet College, Roosendaal
De Nieuwste School, Tilburg

Het ontstaan van Op weg naar Het Lagerhuis
De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’. De laatste reguliere uitzending hiervan was in 2010, maar de jongereneditie ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug bij de VARA, dit seizoen opnieuw in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant, jongerenorganisatie HOPE XXL en het vfonds. Het doel is enerzijds om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten, anderzijds kunnen jongeren ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.

Betrokkenheid
Provinciale Staten hechten grote waarde aan de betrokkenheid van jongeren met het openbaar bestuur. Commissaris Wim van de Donk zal de jongeren welkom heten. Statenleden Marco van der Wel, Hagar Roijackers, Arend Meijer, Horst Overveer en Ine Meeuwis treden aan als jurylid.

Social media
‘Op weg naar Het Lagerhuis’ is ook te vinden op Facebook en Twitter, waardoor de wedstrijd live te volgen is. Alle informatie over het project is te raadplegen via www.hetjongerenlagerhuis.nl

‘Het Jongeren Lagerhuis’ wordt georganiseerd door BNN/VARA in samenwerking met HOPE XXL en het vfonds.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28441