Datum plaatsing: 25 februari 2017

“Er is niks zweverigs aan astrologie”


“Er is niks zweverigs aan astrologie”


Rosmalen ('s Hertogenbosch): “Het is een open deur intrappen wanneer je zegt dat communiceren belangrijk is. Iedereen weet dat, maar om het in praktijk te brengen is een ander verhaal. De kwaliteit van communicatie is enorm belangrijk”, legt Mariangela Molenaar uit. “Iedereen heeft zijn eigen waarheid, maar die loopt lang niet altijd parallel aan de beleving van de ander. Communicatie krijgt betekenis door de respons van je gesprekspartner.”

Door Herman van Dinther

Mariangela (57) werkt bij onderwijskoepel Signum als trainer coach waar zij leerkrachten begeleidt in hun werk. Daarnaast heeft zij haar eigen praktijk waarin zij mensen consulten geeft wanneer die met een gerichte vraag komen. Behalve dat, verzorgt zij workshops astrologie waar maximaal vier personen aan kunnen deelnemen.
Mariangela kwam vanuit Wervershoof in Rosmalen terecht toen haar vader, Jan Molenaar, burgemeester werd. Als jongste van de vier dochters die het echtpaar Molenaar had is zij de enige die in Rosmalen is gebleven. De andere drie zijn over de wereld uitgezworven.
“Toen ik een jaar of achttien was wilde ik eigenlijk al astrologie gaan studeren, maar mijn ouders zagen dat helemaal niet zitten. Ik ben toen naar de Pabo gegaan en kwam in het onderwijs terecht waarin ik sindsdien met veel plezier actief ben gebleven. Eigenlijk ben ik een laatbloeier. Toen mijn huwelijk zeventien jaar geleden strandde was het tijd voor herbezinning en ben ik me in snel tempo verder gaan ontwikkelen. Ik volgde de opleiding NLP, dat is neuro linguďstisch programmeren. Daarnaast bekwaamde ik me in NEI, neuro emotionele integratie voor zowel volwassenen als kinderen. En op mijn 45ste heb ik dan eindelijk toegegeven aan mijn passie astrologie. Dat is zo geweldig.”

Horoscopen
“Veel mensen denken dan meteen dat het om zweverig gedoe gaat, maar niets is minder waar. Met astrologie kun je mensen enorm helpen. Op basis van de geboortetijd van iemand kun je ontdekken welke thema’s voor de persoon in kwestie belangrijk zijn….wat komt iemand hier uitzoeken? Wat is belangrijk voor hem of haar? Dat heeft echt niets te maken met de horoscopen die je in dag- en weekbladen ziet staan. Er is zoveel meer wat van invloed is in de horoscoop buiten iemand zijn sterrenbeeld om. Astrologie voorspelt niet, wel kun je zien wat belangrijk is in iemands leven. Een thema kan bijvoorbeeld zijn dat een persoon niet kan functioneren met een leidinggevende boven zich en moeite heeft met autoriteit. Of dat iemand zich afvraagt of hij wel voor het goede beroep heeft gekozen, zou hij misschien gelukkiger zijn in een andere werksituatie. Ook kan iemand zich achter de oren krabben wanneer hij vaststelt dat zijn relaties steeds op de klippen lopen.”

Geboortemoment
“Een horoscoop maken en lezen is in feite “hogere wiskunde”. Tegenwoordig heb je daar goede computerprogramma’s voor, maar nog niet zo lang geleden waren het handmatige berekeningen waar enorm veel tijd in ging zitten. Ikzelf heb dat niet meegemaakt omdat er toen ik begon met astrologie al goede programma’s waren.
Mensen worden met een bepaalde aanleg geboren, daar verander je niets aan. Een horoscoop is in feite een blauwdruk van iemands karakter, talenten en valkuilen. Dat wordt bepaald door de stand van de planeten op dat moment. Dat is niet statisch omdat mensen ook een ( beperkte) vrije wil hebben en keuzes maken die je niet kunt voorspellen. Wanneer ik met mensen praat over hun levensloop dan wijs ik ook op de eigen verantwoordelijkheid. Ik vind het te gemakkelijk wanneer mensen zeggen ‘ik kan er niets aan doen, ik ben nu eenmaal zo’.” Vanuit dat standpunt is er namelijk geen ontwikkeling meer mogelijk.

Hutspot
“Mijn aanpak in mijn werk als coach kun je niet precies in kaders vatten. Ik noem het gekscherend weleens ‘hutspot Mariangela’ omdat ik vanuit mijn opleidingsdisciplines een mix maak en gebruik.
Consulten astrologie zijn vaak eenmalige ontmoetingen met mensen die met een gerichte vraag komen of een probleem hebben. Ik los dat probleem niet op, sterker nog, het wordt in dat gesprek bevestigd. Maar de analyse vormt een uitdaging om er wat mee te doen. Zo heb ik hier iemand gehad die zijn leven lang al faalangst had. Ik kan die angst niet wegnemen maar wel tools aanreiken om ermee om te leren gaan. Hoe kijk je naar die angst en accepteer je die. Dat ‘omdenken’ geeft ruimte en kansen aan de persoon in kwestie.”

Workshops
“Je ziet de laatste jaren dat steeds meer mensen zich bezighouden met zingevingsvragen. Tijdens de workshops astrologie gaan we hier verder op in. Dat leidt tot een betere zelfkennis en acceptatie van wie je bent..
Dat eenieder zijn eigen waarheid heeft zei ik eerder al. Met dat gegeven in het achterhoofd kun je de vraag beantwoorden hoe je betekenis geeft aan het leven, de wereld. Een open blik is een voorwaarde om open te kunnen staan voor andermans mening.
Mijn werk is voor mij mijn passie waarbij de drijfveer is om mensen te helpen hun eigen kracht te (her)ontdekken. Dankbaar werk waarbij je veel vertrouwen krijgt. Het is fijn om te zien hoe mensen weer bij hun kracht en autonomie komen. Je ontwikkelt je je leven lang. Als je dat met plezier kunt doen is dat mooi meegenomen.”
Voor meer informatie volstaat een mailtje naar info@prikkel.meUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17464