Datum plaatsing: 04 maart 2017

Theatergroep Lith speelt ‘Wanneer ben je thuis?’Lith (Oss): De Lithse theatergroep Dankzij de Dijken speelt op 23, 24 en 25 maart een voorstelling in het Protestantse kerkje. In de intieme uitvoering ‘Wanneer ben je thuis?’ komen mensen uit verschillende hoeken van de samenleving aan het woord met hun persoonlijke verhalen. De Lither Courant ging in gesprek met Ans Jager, het creatieve brein van de niet alledaagse toneelspelers.

Door Mark van der Donk

Theatergroep Dankzij de Dijken is van oorsprong een Liths amateurtoneelgezelschap. “Maar vooral door de openluchtspektakels ‘Dorp aan de Rivier’ zijn we inmiddels uitgegroeid tot een regionaal gezelschap”, vertelt Ans Jager. De vereniging telt momenteel 32 vaste leden die wisselend toneelspelen en productie- of facilitair werk doen. “Onze voorstellingen blijven we wel spelen op Liths, tegenwoordig Oss, grondgebied. We zijn niet gebonden aan een vaste plek of clubhuis, maar bewegen ons graag buiten de grenzen van het theater. We willen vermaak bieden en staan open voor vernieuwende initiatieven. Jezelf ontwikkelen en zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met cultuur zijn belangrijke drijfveren. Om die reden - en vanwege de projecten die we de afgelopen jaren hebben opgezet - hebben we meerdere malen behoorlijke donaties ontvangen. Zelfs van landelijke fondsen.”
Zaalproducties maakt Dankzij de Dijken allang niet meer, volgens Jager. “Ik denk dat in 2005 de laatste zaalvoorstelling heeft plaatsgevonden. Binnen onze groep is een voorliefde ontstaan voor openlucht- en locatievoorstellingen. We maken daarbij gebruik van unieke mogelijkheden die een locatie biedt. Molen Zeldenrust in Lith is bijvoorbeeld zo’n locatie geweest. Zowel interieur als talud, raampjes, deuren en aangrenzende tuin waren het decor en er werd zelfs gespeeld tot in de wieken van de molen.” De kiosk op het marktplein, de binnentuin van het kasteel in Oijen, de jachthaven van watersportvereniging de Maaskant (met als belangrijkste decorstuk een salonboot, die ook voor toneelspel werd gebruikt) en de raadszaal in het voormalige Lithse gemeentehuis waren eerder ook speelplekken voor de Lithenaren. “En niet te vergeten de ‘Dorp aan de Rivier’-locatie, waarbij we gebruik maakten van de Maas - zelfs de overkant -, de steigerplaats, het binnenwater, de uiterwaard, de dijk en het vergezicht”, vult Jager aan.

Meerwaarde
Op locatie spelen, zeker bij buitenvoorstellingen, is zwaar en vaak een gevecht tegen de elementen. “Maar het is ook bevrijdend”, vindt de Lithse creatieveling. “Je bent met z’n allen dicht bij en in de natuur. En een goed gekozen locatie vormt een absolute meerwaarde voor de beleving van een voorstelling, voor zowel spelers als publiek. We hebben vaker áchter het Protestantse kerkje - ook wel het kleine kerkje op de dijk - gespeeld, maar ‘Wanneer ben je thuis’ spelen we binnen ín het kerkje. En ook daar benutten we alle mogelijkheden.”
‘Wanneer ben je thuis’ toont een barokke spiegel waarin de minderheid spreekt. Ouderen, transgenders, homo’s, verstandelijk beperkten, vluchtelingen, lesbische moslimmeisjes en anderen vertellen hun verhaal en spelen een humorvolle, boeiende, maar ook schrijnende verbeelding van uitersten. De spelers van Dankzij De Dijken deden hiervoor research, spraken met de mensen en deden interviews. “In improvisaties werd de informatie verwerkt en zo ontstonden levendige personages en situaties”, legt Jager uit. Op basis daarvan schreef ze het script en geeft Harold Schraven als regisseur vorm aan de muziekvoorstelling. Een voorstelling die zoekt naar het antwoord op de vraag ‘Wanneer ben je thuis?’.
Jager is zo’n beetje de drijvende kracht achter de vereniging. “Ik ben niet alleen de schrijver, maar ook het creatieve brein achter projecten en ik leid de productie met alles erop en eraan. Als ik met Harold samenwerk is dat ook altijd de constructie. Het is een bijzondere samenwerking die tot mooie producties leidt. We zijn er samen trots op. En het is uitzonderlijk en fijn dat ik bij Dankzij De Dijken mijn artistieke ideeën en uitspattingen kwijt kan.”

Tranen getrokken
In juni volgt een reprise van de zeer succesvolle voorstelling ‘Op Hoop van Zegen’. “Dat was vorig jaar heel goed bevallen. We hebben fijn gespeeld met een hechte groep, mede dankzij de onmisbare hulp van een goede productiegroep van decorbouwers, grimeurs en facilitaire medewerkers. ‘Op Hoop van Zegen’ heeft veel emoties opgeroepen en tranen getrokken. Op één na waren alle acht voorstellingen uitverkocht. Er moesten zelfs extra plaatsen gecreëerd worden en we hebben toen toch nog ‘nee’ moeten verkopen. We zijn overladen met complimenten na de voorstellingen, maar ook later kregen we nog positieve reacties via e-mail. Zoiets wil je toch weer? We spelen daarom in juni weer zes voorstellingen. Op dezelfde weergaloos mooie locatie nabij de Maximasluizen, op de hoek van de Maas/Oude Maas, met een prachtig zicht op de rivier. En een mooie ruimte om een klein vissersdorp te bouwen en een storm een ravage te laten aanrichten. Gelukkig zit het publiek overdekt, want misschien krijgen we ook dit jaar weer een echte storm cadeau”, lacht Jager. Zelf speelt ze ook dit jaar ‘Kniertje’. “Ik zie er naar uit om weer de legendarische woorden ‘De vis wordt duur betaald’ te mogen uitspreken.”
Op donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 maart speelt Dankzij de Dijken de voorstelling ‘Wanneer ben je thuis?’ in het Protestantse kerkje. Per avond zijn slechts 80 plaatsen beschikbaar en er zijn nog enkele toegangskaarten verkrijgbaar. In juni volgt de reprise van de grote buitenvoorstelling ‘Op Hoop van Zegen’. Per avond (zes in totaal) zijn dan 130 plaatsen beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.theaterdankzijdedijken.nl.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31863