Datum plaatsing: 21 februari 2017

Aan de keuketafel bij... Peter van Dongen


Aan de keuketafel bij... Peter van Dongen


Berlicum (Sint-Michielsgestel): Bij familie Van Dongen is het carnavalsbloed met de paplepel ingegoten. Vader Peter werd ooit als jonge volwassene besmet met het virus. Hij deelde dit al snel met zijn vrouw Miranda en samen hebben ze hun kinderen Teun, Wout en Merel aangestoken. Balkumbrij schoof aan bij de Berlicumse carnavalsfamilie voor een gezellig gesprek.

Door Mark van der Donk

“Ik ben carnavalsgek gemaakt door Frans Frunt, de voormalige eigenaar van café De Prins”, valt Peter met de deur in huis. “Destijds, een jaar of 25-30 geleden, was carnaval voor mij en mijn vrienden niet meer dan ons verkleden en op stap gaan in de Kentering in Rosmalen, en daarna door naar de stad. Maar toen ik een jaar of 18/19 was, veranderde die manier van feestvieren volledig.”

Van Dongen werd destijds op een avond aangesproken door Frunt, die met lede ogen toezag hoe carnavalsclub De Vossewakers op dat moment ten dode opgeschreven was. “Hij vroeg of wij niet bij de club wilden komen, zodat er weer leven in kwam. We besloten het te doen en dat hebben we geweten ook”, grijnst Van Dongen, wiens manier van carnaval vieren volledig veranderde. “Ik werd er helemaal mee besmet en was al snel voorzitter van De Vossewakers. Inmiddels heb ik zo’n beetje in alle denkbare commissies gezeten. Ook bij Dun Blaouwun Beer, de carnavalsstichting van D’n Birrekoal (zoals Berlicum in carnavalstijd heet, red.), heb ik diverse commissies ondersteund. Wat ook aan de gekte bijdroeg was het carnavalsbandje De Bende, dat we toentertijd oprichtten. Ik ging zingen en tijdens het eerste het beste liedjesfestival pakten we meteen de hoofdprijs. Toen gingen we dus de hele regio door met ‘Ik vuul mun eige un bietje Balkum’. Een jaar later werd het herschreven naar het Vossewakerslied. Overal waar we binnenkomen zingen we sindsdien ‘Ik vuul mun eige ‘ne Vossewaker, ik vuul mun eige ‘nen Blaouwun Beer’.”

Met De Bende won Van Dongen later nog een keer of zeven, acht het liedjesfestival. “Ik zal je alle titels besparen”, lacht hij. Liever heeft hij het over zijn gezin, dat ook helemaal krankjorum is als het over carnaval gaat.

“Ik was al een aantal jaar fanatiek bezig bij De Vossewakers toen ik mijn vrouw Miranda leerde kennen. Zij komt uit Berkel-Enschot en kende een heel andere manier van carnaval vieren. Die verkleedde zich en ging Tilburg in. Nu kwam ze in aanraking met het Berlicumse, georganiseerde carnaval en ze raakte meteen verknocht. Ze ging al snel de jeugdzeverdersmiddag organiseren en is inmiddels ook al tientallen jaren net zo carnavalsgek als ik.”

Vernoemd
Het bleef niet bij het echtpaar alleen. De kinderen werden eveneens opgevoed met het feest der feesten. “Onze Teun werd geboren in het jaar dat ik prins van D’n Birrekoal was, veertien jaar geleden”, vertelt Van Dongen. “Dat was helemaal een prachtig jaar. Als prins kom je echt letterlijk overal. Het carnavalsseizoen begint ergens halverwege september en duurt tot het jaar erop 11 november. Een hele drukke, maar mooie tijd was dat. Ik sta nog op de foto dat ik als prins de nog niet ver daarvoor geboren Teun op mijn arm heb.”

Teun werd vernoemd naar de gelijknamige mascotte van De Vossewakers. Het kon natuurlijk niet anders dat ook de oudste telg van de jongste tak van familie Van Dongen - toevallig een van de bezorgers van Balkumbrij - zich in het carnavalsgedruis zou storten. “Hij kon nog niet eens lopen toen ie al voor de eerste keer meedeed aan de optocht. Als Teun Piraat reed ie mee in de bolderkar. Hij was tot nu toe ieder jaar van zijn leven deelnemer aan de optocht.

Hetzelfde geldt voor onze tweede zoon Wout (11, red.) en dochter Merel van 9. Teun was een paar jaar geleden jeugdprins en Wout behoorde vorig jaar als ‘minister van jong volk’ ook tot het jeugdgevolg. Merel wil volgend jaar een gooi gaan doen naar de titel jeugdprins. Hoewel ze pas 9 is, presenteert ze al drie jaar de jeugdzeverdersmiddag. Ja, het zit bij ons echt in de familie, zoals je hoort.”

Podium
Een van de meest recente hoofdstukken in het carnavalsleven van de Van Dongens is het duet dat vader Peter en zoon Teun tijdens het liedjesfestival bij het 11-11 bal vertolkten.

“Ik zit zelf niet meer in De Bende, maar we hebben nog wel een band van gepensioneerde Vossewakers, zeg maar. De nieuwe garde vroeg of ik ze wilde helpen met hun lied en dat besloot ik te doen. Maar toen ik bezig was, bedacht ik me: dit klopt eigenlijk niet. Zelf deed ik al enkele jaren niet meer mee, maar nu was ik wel bezig met een lied voor een ander? Ik besloot dus ook zelf weer mee te gaan doen.

Toen ik ging schrijven, zei Teun plotseling: als jij meedoet, wil ik eigenlijk ook wel meezingen. Helemaal te gek natuurlijk! We hebben afgelopen november samen ons lied ‘Dat zit bij ons in de familie’ voorgedragen en eindigden daarmee op de 2e plaats. Dat was maar goed ook, want anders had ik heel Brabant door gemoeten met een kind van dertien.”

“Dat ik samen met mijn zoon op het podium stond, was voor mij al prachtig genoeg.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13494