Datum plaatsing: 22 februari 2017

Ludieke opening fietsbrug tussen Krabberdonk en Dun Birrekoal


Ludieke opening fietsbrug tussen  Krabberdonk en Dun Birrekoal


Berlicum (Sint-Michielsgestel): Met hun gevolg openden de Carnavalsprinsen van Krabberdonk en Dun Birrekoal afgelopen zaterdag de nieuwe fietsbrug over de Zuid-Willemsvaart. De naam Bluumkesbrug was in Krabberdonk geveild voor het goede doel. Het was een vrolijke boel op de brug. Veel inwoners van beide dorpen waren er voor het eerst. Ze konden er geen genoeg van krijgen om van de ene naar de andere kant te te lopen. Om dan te ontdekken dat de andere kant weer de ene was geworden.

Beemdweg
PvdA-raadslid Jan Pieter Vermeulen was erbij. Volgens hem kan er nog veel moois groeien tussen de inwoners van beide dorpen. Ze wonen nu immers een stuk dichter bij elkaar. Vanaf de Dungense kant is het nog even zoeken. “Maar binnenkort komt er een doorsteek vanaf de Beemdweg“, weet Vermeulen, “dwars door het Oude Aadal , dat ook een groene opknapbeurt krijgt.” Alleen moet er nog een trap omhoog komen, omdat het fietspad recht onder de brug uitkomt. Voor de twee wethouders die het feestje zaterdag mee vierden moet dat een kleine moeite zijn.”

Raad van State
Burgemeester Pommer knipte zaterdag het lint door. Hij bedankte de Fietsersbond voor de ‘gratis’ brug. Het PvdA-raadslid was hierin actief voordat hij raadslid werd. Het ging niet vanzelf weet hij: “We moesten tot de Raad van State gaan om de brug te bevechten. De dagelijkse fietsafstand zou door de aanleg van het Maximakanaal bijna twee kilometer langer worden, 20 procent op de afstand Berlicum- Den Bosch. Onredelijk en ontmoedigend vonden we dat als Fietsersbond. Terwijl fietsen juist goed is voor je conditie en het milieu.”

Deal
De Fietsersbond kreeg geen gelijk. Dat kwam omdat de Minister al een deal had gesloten met de Gedeputeerde. Het Rijk zou bij de Kanaalomlegging de Nijvelaarbrug bouwen. Dat was een voordeel voor de Provincie die de weg wilde verbreden. Daarom zou die op haar beurt de fietsbrug aanleggen. Zo loste de Provincie het probleem van het Rijk met de fietsers op en kreeg Meeanderdonk er een nieuwe verbinding bij. “

Stemmen
Voor de PvdA is het vanzelfsprekend om over gemeentegrenzen heen te kijken”, aldus raadslid Vermeulen nu. Wij nemen niet alleen in de gemeenteraad aan de democratie deel, maar ook in Provinciale Staten en de Tweede Kamer. Zo worden dit soort bruggen mogelijk. Daarom vinden wij het ook zo belangrijk dat iedereen op 15 maart gaat stemmen.
Lid worden? Meepraten over de volgende raad? Reageren? Kijk op www.sintmichielsgestel.pvda.nl Of schrijf naar Het Gewat 12, 5258KL Middelrode

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15116