Datum plaatsing: 05 maart 2017

25 jaar bierproefavonden PINT


25 jaar bierproefavonden PINT


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Een bijzondere mijlpaal is bereikt. In februari 1992 startte vereniging PINT o.l.v. Theo Flissebaalje in ’s-Hertogenbosch een maandelijkse bierproefavond. De locatie hiervoor was café Anders, in die tijd al een gerenommeerd biercafé. Nu 25 jaar later in januari 2017 kon men toosten op de 250ste bierproefavond. In deze 25 jaar zijn ruim 1250 bieren blind geproefd. Het eerste proef gezelschap bestond uit de vaste bezoekers van café Anders, van deze eerste groep zijn Rob Hoogeboom en Jos Peters als bierconnaisseur er nog steeds bij. Maar ook Theo als organisator. De proefgroep kent in de loop der jaren diverse samenstellingen . Zowel mannen en vrouwen. Waaronder (amateur) bierbrouwers en biersommeliers. Het is een serieuze zaak. Het degusteren van bier moet men niet onderschatten. Niet meer dan meestal 5 bieren per avond en om geen voorkeur te hebben wordt alles blind geproefd. En dat laatste geeft regelmatig verassingen.
Bij de start in 1992 kende ’s-Hertogenbosch slechts de Heineken brouwerij. In heel Nederland kende men 30 brouwerijen die in hoofdzaak pils uit de brouwketels liet komen. Maar men kon toen al een tendens waarnemen dat de vraag naar speciaal bier aan het stijgen was. Zo was enige jaren daarvoor de Hertog Jan brouwerij in Arcen en Maasland in Oss gestart met het brouwen van speciaal bier. Zo kende men toen ook in ’s-Hertogenbosch de cafés Bar Le Duc, ’t Duvelde en Hotel Terminus als echte bier cafés. Alleen later in 1992 sloot café Anders haar deuren. De proefgroep heeft enkele keren de activiteiten in een huiskamer voortgezet. Maar al snel kon men gaan proeven bij Hotel Terminus en heeft daar vele jaren met plezier vertoefd Dit tot midden 2009, men verkoos om bij Bar Le Duc te gaan proeven. Ook al omdat daar in september 1999 brouwerij Van Kollenburg is opgestart. Nu in 2017 kent men in de gemeente ’s-Hertogenbosch 7 actieve brouwerijen. Waarvan de laatste recent eind 2016 is begonnen. En laat dat nou net de oud eigenaar zijn van café Anders. Je zou zeggen het bierbloed kruipt waar het niet gaan kan. In heel Nederland zijn nu 465 brouwerijen waarvan zich er 100 in Noord Brabant bevinden. In onze stad zijn brouwerij ’t Boegbeeld en D’n Draok in slechts enkele jaren landelijk bekend geworden. In 2003 begon Jan van Kollenburg een bierfestival op de Bossche markt met een aantal kleine brouwers. Ook wel het KBC bierfestival genoemd met toen een duizendtal bezoekers. Op dit festival is ook Liniebier 1629 bekend geworden. Inmiddels is men vanwege de groeiende populariteit in 2016 uitgeweken naar de Parade. Er komen nu 5500 bezoekers en sinds enige jaren heet het nu ook Nederlands Speciaal Bierfestival. Er staan dan 40 brouwers die 175 biersoorten aanbieden. Ook zijn er dan gerechten bereid met bier. Overigens in Bossche restaurants kan men naast de wijnkaart ook gewoon naar de bierkaart vragen.
De belangstelling voor het product bier heeft een grote economische waarde op verschillende aspecten. In 2016 werd 24 miljoen hectoliter bier gebrouwen. Dit levert een werkgelegenheidseffect op van 65.000 banen bij de brouwers, horeca en toeleveringsbedrijven. De biersector zorgt voor 2,2 miljard euro in de Nederlandse schatkist.

Tekst en foto; Rob Hoogeboom
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29484