Datum plaatsing: 06 maart 2017

Madeleine van Toorenburg""Slachtoffers moeten serieus genomen worden"


Madeleine van Toorenburg""Slachtoffers moeten serieus genomen worden"


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Heel veel mensen hebben heel grote zorgen. Over de zorg in Nederland, over hun werk, over veiligheid en nog veel meer andere zaken. “Door aanhoudende reorganisaties is de politie verder van de burger af komen te staan”, weet Rosmalense Madeleine van Toorenburg die al tien jaar voor het CDA in de Tweede Kamer zit. De partij waardeert haar kennis, inzet en betrokkenheid en liet dat blijken door haar voor de verkiezingen van 15 maart op de vijfde plaats op de lijst te plaatsen.

Door Herman van Dinther

“Nee!”, zegt zij heel beslist, “Ik ben niet in beeld als de opvolger van Ton Rombouts als burgemeester van ‘s- Hertogenbosch. Natuurlijk hoor ik die geruchten ook wel, maar het is niet op feiten gebaseerd. Ik heb me uit volle overtuiging weer kandidaat gesteld voor de Tweede Kamer omdat ik het gevoel heb daar echt iets te kunnen betekenen voor onze achterban.”
Madeleine (48) is de gewaardeerd woordvoerder voor het CDA met in haar portefeuille Veiligheid en Justitie en Cultuur. Ik wil als Kamerlid dichtbij mijn eigen woonomgeving blijven, daar gewoon contact houden met mensen en daardoor signalen oppikken. Daardoor kan ik heel praktisch bijdragen aan het versterken van de sociale omgeving. Als CDA stellen we onszelf steeds de vraag hoe je de samenleving op een goede manier in zijn kracht zet. Dat antwoord vind ik niet in een pied à terre in Den Haag. Nee, ik word vrijwel iedere ochtend wakker in mijn Rosmalense bed. Behalve dat mijn gezin met man en twee dochters heel belangrijk is, wil ik functioneren in de ‘gewone’ samenleving. Ik maak ook deel uit van verschillende Raden van Toezicht zoals die van het Nationaal Monument Kamp Vught, van zorgorganisatie Vivent en van GGZ-instelling Reinier van Arkel. Daardoor maak ik kennis met de problemen van alledag die mensen ondervinden.

Veiligheid
“Wat mij vaak heel erg boos maakt is dat veel burgers die slachtoffer zijn van criminaliteit bij de politie tegen een muur aanlopen. Er is zoveel leed waar de politie niets aan doet, vreselijk. De agenten zelf verwijt ik niets. Zij doen hun uiterste best, maar kunnen het werk zo niet aan. Ik heb daar regelmatig overleg over met Erik Akerboom, sinds een jaar de Korpschef van de Politie. Hij geeft ruiterlijk toe dat de reorganisatie veel nadelen heeft opgeleverd. Hij wil meer blauw op straat en meer deskundigheid in huis om internet criminaliteit te bestrijden. Zeker dat laatste is keihard nodig. Ik hoor verhalen en heb daardoor een beeld van de problemen die je niet in statistieken en cijfers terugziet. Zo sprak ik een mevrouw die door haar partner helemaal is kaal geplukt. Een erfenis van een moeder die door sluwe oplichting helemaal is verdampt. Aangiften van deze wanhopige slachtoffers worden niet serieus genomen. Terwijl oplichting via internet hand over hand toeneemt. Ik heb het gevoel dat korpschef Akerboom de problemen binnen zijn organisatie goed in beeld heeft en ook weet wat er gedaan moet worden. Als CDA vinden wij dat het kabinet daar in moet investeren, het benodigde geld moet er gewoon komen.

Verharding
Ik wil niet met modder gooien naar andere partijen maar ik sta er vaak versteld van hoe inconsequent er standpunten worden ingenomen. Het idealiseren van individualiteit en het idee om de cao’s af te schaffen vind ik echt een race naar de bodem. We willen allemaal dat ouderen langer thuis kunnen wonen, maar de voorwaarden om dat te realiseren zijn weg bezuinigd. Zoiets geeft mij het gevoel als ‘zoek het lekker zelf uit’. Ook vind ik dat er teveel arbeid flexibel wordt gemaakt. Mensen die gedwongen ZZP’er zijn geworden en nu hetzelfde werk doen maar wel voor minder geld. Daar krijg je geen goede samenleving van. Ik maak me echt zorgen over de verharding die je tussen mensen ziet toenemen. We moeten onszelf vaker de vraag stellen hoe we met elkaar willen omgaan. Een fijnere samenleving krijg je door de nadruk te leggen op waarden en tradities. Daar geloof ik heilig in. Het gaat er toch om wat voor land je wilt doorgeven aan de volgende generatie. Ruzieachtige ego’s dragen niet bij aan het prettiger hebben met elkaar.

Rosmalen
Madeleine woont sinds twintig jaar in Rosmalen. “De meeste mensen zoeken eerst werk en daarna een woning in de buurt. Wij deden het omgekeerde, we zochten een omgeving waarin het prettig wonen is en die vonden we in Rosmalen.”
Zij mag doctor voor haar naam schrijven omdat zij een proefschrift schreef over de georganiseerde misdaad. Zij werkte kort in de advocatuur maar vond dat niet bevredigend genoeg om aan haar ambities te voldoen. Tien jaar vervulde zij bij verschillende justitiële inrichtingen directie functies om daarna, nu tien jaar geleden, in de Tweede Kamer terecht te komen.
“Ik maakte me zorgen over ontspoorde jongeren in de samenleving en wilde me daar politiek voor gaan inzetten. Ik schreef gewoon een brief aan Balkenende en die reageerde positief.”

Afspiegeling
Uit haar koker komt het bijzondere strafrecht voor jongvolwassenen. “Kijk dat geeft mij nou voldoening, je kunt echt wel letterlijk het verschil maken, ook in de politiek. Belangrijk daarbij is dat je werkt aan zekerheden waar mensen behoefte aan hebben. Werk, inkomen en een goede start voor de bouw aan een gezin zijn voorwaarden die er toe doen. En echt voeling houden met je omgeving. De kandidaten van het CDA komen uit het hele land in tegenstelling tot de meeste andere partijen die een nogal Randstadkleurtje hebben. Dan heb je het dus niet over een afspiegeling van de samenleving.
Ik word gewoon lekker aangesproken bij de Albert Heijn, dat vind ik heel fijn. En De Driesprong met de gezellige terrassen is heel aantrekkelijk. Heerlijk wonen hier, met fijne contacten. Ik ken natuurlijk specifieke problemen in de omgeving en heb daar contact over met verschillende leden van onze Gemeenteraad, met het College van B & W, de Commissaris van de Koning, maar vooral ook met betrokken burgers die als vrijwilliger hier het verschil maken.
Mensen kunnen hun zorgen en vragen altijd met mij delen. Ik ben actief op Twitter, Facebook en ben per mail te bereiken via m.vtoorenburg@tweedekamer.nl.”

Foto: Madeleine is een charmante verschijning die je regelmatig in het dorp tegen het lijf kunt lopen.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15226