Datum plaatsing: 20 maart 2017

BHIC lanceert ‘Betaald voetbal in Brabant’


BHIC lanceert ‘Betaald voetbal in Brabant’


Regio ('s Hertogenbosch): Cocu, Van Hooijdonk, Van Nistelrooij, maar ook Gillhaus en Verlegh; zomaar een paar Brabantse voetbaliconen die geschitterd hebben in het Nederlands Elftal. Maar er zijn er meer. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een nieuwe aanwinst online ‘Betaald voetbal in Brabant’ (www.bhic.nl/betaaldvoetbal). Dit nieuwe item brengt de geschiedenis van het betaald voetbal in Brabant in kaart vanaf 1954, het jaar waarin de Nederland onder de vleugels van de KNVB betaald ging voetballen. Brabant is een grote kweekvijver voor profvoetballers. Reden genoeg voor het BHIC om ‘Het ‘Brabantse voetbalelftal van de eeuw’ samen te stellen. Maar hoe denkt voetbalminnend Brabant over deze opstelling? Er moet vast gewisseld worden…
Voetbal is een populaire sport die door velen wordt beoefend, maar waar nog veel meer mensen naar kijken, over lezen en over praten. ‘Betaald voetbal in Brabant’ is daarom een van de eerste thema’s waar het BHIC aandacht aan schenkt via ‘Ons Brabant’ op www.bhic.nl/onsbrabant. De komende jaren volgen nog veel meer Brabantse thema’s.

Brabant hofleverancier betaald voetbal
In november 1954 ging in Nederland het betaald voetbal van start met maar liefst 56 clubs. Acht teams kwamen uit Noord-Brabant. In 1955 kwamen er daar nog zeven bij en speelden er in totaal dus veertien Brabantse clubs betaald. Dit is geen rekenfoutje: Brabantia ging in 1954 met twéé betaalde elftallen van start!
Je mag dus gerust zeggen dat Noord-Brabant dé voetbalprovincie van Nederland is met de meeste professionele clubs: we hebben het anno 2017 over NAC, Willem II, RKC Waalwijk, FC Den Bosch, FC Oss, FC Eindhoven, PSV en Helmond Sport. Sinds 1954 tot nu hebben in totaal negentien Brabantse voetbalverenigingen het tot betaald voetbal geschopt. Die negentien verenigingen komen uit slechts tien verschillende plaatsen en dat zijn dan voornamelijk de grotere steden. Logisch want daar zit nu eenmaal een groter potentieel aan talentvolle voetballers én aan betalende fans die hun club komen aanmoedigen. Daarnaast zijn er gemiddeld meer kapitaalkrachtige bedrijven die een duit in het zakje kunnen doen. Ook de aanwezigheid van goede verbindingen, zoals spoor- en autowegen, was bepalend voor het welslagen van een betaalde voetbalvereniging. ‘Betaald voetbal in Brabant’ laat zien welke clubs betaald voetbal spelen of hebben gespeeld en zet hun geschiedenis in de schijnwerpers.

Bepaal de opstelling ‘Het Brabantse voetbalelftal van de eeuw’!
In de loop der jaren hebben tal van Brabantse voetballers geschitterd bij het Nederlands Elftal. Uit deze voetbalhelden hebben wij het voorlopige ‘Brabantse voetbalelftal van de eeuw’ geselecteerd. Het zijn spelers zoals Phillip Cocu, die met 101 interlands de ranglijst van de Brabantse spelers in Oranje aanvoert. Of Pierre van Hooijdonk die tijdens zijn interlandcarrière voor de meeste clubs speelde. Maar deze selectie kan nog alle kanten op! Doe mee en bepaal mede de opstelling van ‘Het Brabantse voetbalelftal van de eeuw’!

Wat moet je doen?
Geef op www.bhic.nl/voetbalelftal je naam en de gewenste positie door van jouw Brabantse voetbaliconen. Vertel ons welke Brabantse voetbalheld jij mist in deze opstelling, als je wilt met je motivatie. Dinsdag 11 april maken wij ‘Het Brabantse voetbalelftal van de eeuw’ bekend dat door voetbalminnend Brabant is gekozen.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

voetbal nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13562