Datum plaatsing: 20 maart 2017

Lezing over zandwegen


Lezing over zandwegen


Heeswijk-Dinther (Bernheze): Regiohistoricus Henk Buijks uit Heesch verzorgt op donderdag 23 maart om 20.00 uur een lezing in de heemkamer aan het Raadhuisplein 21a in Heeswijk-Dinther over het onderwerp Zandwegen in Noordoost-Brabant. Hij gaat uitgebreid in in op onverharde wegen, de zandwegen, die vroeger de norm waren en nu dreigen te verdwijnen. Voor leden is het gratis en aan niet leden wordt € 2,00 gevraagd.

Vroeger werden verharde wegen ‘kunstwegen’ genoemd. De ‘echte’ wegen waren onverhard, dus modderig in de winter en rul in de zomer. Er hangt wel een waas van romantiek omheen. Neem nou liedjes zoals “Een karretje op de zandweg reed. De maan scheen helder – de weg was breed. Het paardje liep met luste!” Maar de realiteit gebiedt te melden dat deze wegen zeker niet gemakkelijk waren voor mensen te voet en voor getrokken wagens.

De Gouverneursweg, onderdeel van de weg ‘sHertogenbosch naar Veghel was de eerste verharde weg in ons dorp.
Nadat begin 20e eeuw de auto zijn intrede had gedaan, groeide het aantal kilometers verharde weg sneller. Wie nu een gedetailleerde wegenkaart van Noordoost-Brabant bekijkt, ziet nauwelijks zandwegen meer. Vele zijn verdwenen als gevolg van ruilverkavelingen, en nog steeds worden zandwegen afgesloten en soms na een aantal jaren omgeploegd. Toch zijn ze er nog steeds, vaak op karakteristieke plekken en elk met een eigen geschiedenis of verhaal.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27095