Datum plaatsing: 20 maart 2017

Solo-expositie Paula Evers in Sous-Terre


Solo-expositie Paula Evers in Sous-Terre


Lithoijen (Oss): Op zondag 26 maart 2017 tussen 13.00 uur en 17.00 uur vindt de feestelijke opening plaats van de solo- en jubileum expositie van kunstschilder Paula Evers. Paula zal op die dag ook zelf aanwezig zijn. Iedereen is van harte welkom. Zaterdag 25 maart 2017 tussen 13.00 uur en 17.00 uur is de voorbezichtiging. Voor degene die tijdens het openingsweekend verhinderd is, de expositie duurt tot en met 21-5- 2017.

Unieke kunstenares en unieke samenwerking.

Het is alweer 25 jaar geleden dat galerie Sous-Terre Paula Evers uitnodigde om in hun galerie te exposeren. Tot op de dag van vandaag behoort Paula tot één van hun meest succesvolle kunstenaars. Het werk van Paula maakt de laatste jaren een duidelijke ontwikkeling door. Paula trekt haar werk als het ware uit elkaar in twee losse onderdelen.

Aan de ene kant zien we haar staande figuren, die op een suggestieve manier aanwezig zijn in haar schilderijen. Figuren die zich tijdens het werkproces opdringen, als waren zij aanwezig voordat Paula met het schilderen begint. Schilderijen die vaak een driedimensionale kwaliteit bezitten, omdat ze opgebouwd zijn met diverse materialen zoals zand, goud- en koperstof. Hierover schildert Paula, intuïtief, haar voorstellingen, zonder vooropgezet idee of plan. Daardoor lijkt het werk uit zichzelf te ontstaan.

Aan de andere kant zien we een serie 'landschappen', waaruit de menselijke figuur geheel verdwenen lijkt te zijn. Sterker nog de werken lijken nagenoeg leeg. Grote ruimtelijke vlakken worden doorbroken door een enkel 'eilandje'. De contouren van een stad? Een van grote afstand bekeken industrieterrein?

Op deze vragen antwoordt Paula als volgt:
"Ik weet het echt niet, ik schilder en terwijl ik schilder tast ik als het ware mijn directe, indirecte of misschien zelfs mijn innerlijke omgeving af waardoor er een voorstelling ontstaat. De actie van het schilderen, vooral het werken met een paletmes, de werking van de kleur en de vlakverdeling boeien mij op dit moment mateloos. Natuurlijk zie ik ook wel dat van het andere werk - zoals ik ze noem - een serene rust uit gaat, maar vraag me niet hoe dit komt. De enige verklaring die ik daarvoor zou kunnen geven is, dat het misschien komt doordat ik wat meer rust in mijn leven heb gekregen."

Gebleven is echter haar passie voor kleur. In haar 'figuurschilderijen' gebruikt Paula de kleuren, rood, geel en blauw in combinatie met zachte okers en zandkleuren, waarbij er veel ruimte is voor wit. In haar 'andere werk' overheerst het krachtige rood, groen en blauw en is het gehele doek met kleur bedekt. Vanuit de spannende, intens gekleurde ruimte wordt het oog van de beschouwer de diepte ingetrokken naar de horizontale lijn in het hart van het schilderij. Ofschoon de uiteindelijke voorstelling zich hier lijkt af te spelen en de menselijke figuur geheel lijkt verdwenen te zijn, ontstaat er een zeker dualisme tussen de verschijningsvorm en de inhoud. Het niet daadwerkelijk met de ogen kunnen zien maar misschien met andere zintuigen constateren dat er iets meer is, vragen aandacht voor een hernieuwde manier van kijken naar de schilderijen van Paula Evers.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29417