Datum plaatsing: 21 maart 2017

Derplu op planken met rockmusical en concertfavorieten


Derplu op planken met rockmusical en concertfavorieten


Vinkel ('s Hertogenbosch): Koor Derplu staat voor de grootste uitdaging in haar 25-jarig bestaan. Drie avonden én een zondagmiddag verzorgt zij concerten in ‘t Zijl in Vinkel waarbij het koor ondersteund wordt door 22 zangers en zangeressen uit de regio en live-band. Donderdag 6 en vrijdag 7 april staat de rockmusical The Apostel op het programma. Zaterdag 8 en zondag 9 gaat het koor op herhaling met de favoriete nummers van alle eerdere concertprogramma’s

door Wiljo van Nuland

Derplu is van oorsprong een amateur kerkkoor van dertig plussers. In de loop van de laatste 22 jaar is dit uitgegroeid tot een amateurkoor dat ook bij andere gelegenheden optreedt en is er geen leeftijdsgrens meer. Het koor verzorgde de voorbije jaren al een serie concerten met thema’s als winter, “Vinkels” songfestival en Nederlandse Artiesten.
Voor haar zilveren jubileum wil het koor eens extra uitpakken. De rockmusical The Apostel, is de grootste uitdaging, voor het Vinkelse koor. The Apostel vertelt het levensverhaal van Paulus op muziek. Het geheel is een musical in de stijl van Jesus Christ Superstar, dat ongekende muzikale successen kende in vele voorstellingen.
“Niet alleen zijn de repetities en straks de uitvoeringen een bron van plezier voor ons koor. Samen met de projectleden vormen wij de laatste tijd een grote familie en wij leren er ontzettend veel van, ook van elkaar en groeien in onze performance. Inwoners van Vinkel en omgeving worden op deze manier actief aangezet tot het maken en genieten van muziek.” Legt Jan van Lokven uit “Omdat wij deze uitvoeringen in ons plaatselijk Dorpshuis Het Zijl doen, bereiken we publiek uit Vinkel en omgeving, dat normaal gesproken nooit naar culturele evenementen gaat, en bij ons op deze manier kennis maken met muziek.
“Voor dit voor ons grote project is versterking gevraagd bij amateurkoren en musici uit de omgeving” legt Ine Groenewoud uit “daarmee zijn we inmiddels anderhalf jaar aan het repeteren onder leiding van onze inspirerende dirigent Maarten Willemsen, die voor alle deelnemers - het koor 4-stemmig- de muziek heeft herschreven. Diverse instrumentale nummers worden afgewisseld met liederen gezongen door koor en solisten. Het koor wordt begeleid door een live-orkest van liefst 12 personen, inclusief 6 blazers van harmonie ODIO”
Er komt een groot podium in de gymzaal en alles wordt passend aangekleed. Alle kleding van The Apostle is daarbij gemaakt door de eigen koorleden. Pastoor David van Dijk zal als verteller (in het Nederlands) de gezongen delen aan elkaar verbinden om het hele verhaal compleet uit te voeren. “Op die manier versterken wij de verbeeldingskracht van dit genre welk in Vinkel nog nooit is uitgevoerd. Immers, de apostel Paulus was van oorsprong een Romein en Farizeeër, die later vanwege zijn nieuwe geloof moest vluchten en werd vervolgd, gevangen gezet en uiteindelijk werd gekruisigd. Dit speelt in onze wereld nog steeds, we hebben er nog steeds niet van geleerd.” aldus Ine.
“Tijdens de gezamenlijke repetitie van koor en band lopen soms de rillingen al over je rug, als dit ook nog eens uitversterkt wordt en voorzien van de juiste belichting, wordt het hierbij aanwezig zijn een onvergetelijke gebeurtenis, die je stoutste dromen zal overtreffen. De donderdag is nagenoeg uitverkocht, voor vrijdag zijn er nog kaartjes beschikbaar. Er kunnen maar 200 mensen per avond in de zaal!” zo geeft Jan aan.
Ook Pastoor David van Dijk is enthousiast; “Het moge duidelijk zijn dat we als Kerk lang niet iedereen meer bereiken in het kerkgebouw zelf tijdens de vieringen. Ik zelf ben van mening dat wanneer we op andere manieren mensen positief kunnen aanspreken dat we dat niet moeten nalaten. Mensen dwingen en zieltjes winnen moet dan niet direct de eerste insteek zijn mijns inziens, omdat de boodschap dan vaak geforceerd overkomt. Wanneer je vanuit een open en gelovige houding echter mensen weet te raken en contact met ze krijgt, dan kan er iets gebeuren, dan kan er een klik met jou, maar ook met waar jij voor staat ontstaan. Dit zou ook kunnen gebeuren door de musical die Derplu wil gaan opvoeren, en waar ze samen veel tijd, positiviteit en energie insteken. Ik kan die houding als pastoor alleen maar waarderen en ondersteunen.

De daaropvolgende dagen, op zaterdag 8 en zondagmiddag 9 april zingt Derplu de “Greatest Hits” uit eerdere concerten, aangevuld met nieuwe nummers. Ook dit wordt een feestprogramma van ongekend kwaliteit, wederom met koor en solisten, begeleid door een live band. Het zijn meest zeer herkenbare nummers speciaal aangepast voor koor. Voor de zondagmiddag is nog een kleine hoeveelheid kaarten beschikbaar.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij verkoopadressen ’t Zijl, Coop, Slothoevevijver en ’t Venster. Je kunt ook telefonisch bestellen bij Jan van Lokven 06-11322675.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14776