Datum plaatsing: 21 maart 2017

De Verbeelderij is een plek waar mensen rustig worden


De Verbeelderij is een plek waar mensen rustig worden


Rosmalen ('s Hertogenbosch): In Perron-3 huist een heuse dagbesteding waar kunst beleven centraal staat. Anja Jansen is daar met haar activiteiten sinds ruim een half jaar neergestreken in wat toen nog ‘de bezemkast’ was. Intussen een fraaie werkruimte met voldoende capaciteit om er haar ‘cursisten’ een fijne dagbesteding te geven, te laten schilderen, boetseren of te mozaïeken. Een imposante werktafel biedt met gemak plaats aan een man of tien.

Door Herman van Dinther

De van oorsprong Dongense studeerde verpleegkunde in Rotterdam maar vond het later niet de stad om er haar kinderen te laten opgroeien. Anja (54): “Ik wilde graag terug naar Brabant en dan het liefst naar een dorp niet te ver van een stad. Na wat zoekwerk werd dat Rosmalen waar ik alweer bijna twintig jaar met heel veel plezier woon. Met mijn beroep kon ik aan de slag bij het toenmalige Carolus Ziekenhuis. Maar ik ben me blijven scholen en bekwaamde me in natuurgeneeskunde verpleging en ben in die richting in 2004 afgestudeerd. Ik heb toen het Natuurgeneeskundig Centrum Rosmalen gevormd en ben daarin een tijdje als ondernemer actief geweest. Maar een vaste baan lonkte op een gegeven moment bij Reinier van Arkel in Vught als verpleegkundig en creatief therapeut. Om mijn horizon te verbreden ben ik later aan de slag gegaan bij De Vlasborch in Vught waar ik blinde en slechtziende cliënten en bewoners begeleidde bij hun activiteiten zoals schilderen, boetseren en genieten van klassieke muziek. Daar voelde ik mij helemaal op mijn plek, gewoon genieten van het feit dat je mensen door jouw inzet gelukkiger kunt maken. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, de wil om zelf te ondernemen kreeg weer de overhand. Ook omdat ik van mezelf weet dat ik er niet zo goed tegen kan om in bedrijfsstructuren en culturen te werken. In september kon ik als het ware mijn Vughtse werkplek oppakken en in Perron-3 installeren. Dat past mij als een jas, ik kan er maatwerk leveren op mijn eigen manier.”

Eenzaamheid doorbreken
“Intussen heb ik al een zestal cliënten die via de WMO bij mij terecht zijn gekomen. Daarnaast zijn er ook mensen die er plezier in hebben om deel te nemen aan workshops of om cursussen te volgen. De belangstelling is inmiddels zo ruim dat ik in de Rosmalense kunstenares Bernadet een prima rechterhand heb gevonden die dezelfde taal spreekt als ik.
De Verbeelderij is vanaf het begin aangesloten bij WMO De Meierij Zorgaanbieders. Via verwijzing kunnen mensen bij ons terecht komen. Zo hebben we een mevrouw van 81 jaar die altijd maar alleen thuis zat en vroeger heel aardig schilderde. Maar die wilde dus gewoon niet van huis. Nou, die mevrouw hebben we gewoon van huis opgehaald en die is intussen zo enthousiast dat ze nooit meer weg wil. En maar buurten en schilderen.
Veel mensen blijken in een sociaal isolement te zitten, eenzaam te zijn dus. Dat kunnen wij met onze activiteiten doorbreken maar ook de onderlinge contacten worden gewaardeerd.
In feite bieden we iedereen die dat wil een fijne plek. Dat kunnen mensen zijn met psychische problemen, mensen die dementeren, autistisch zijn, blind of slechtziend. Door onze achtergrond, ervaring als gesprekstherapeut en opleiding weten wij hoe we hen toch plezier in hun activiteiten kunnen laten hebben. Dat kan overigens individueel of in groepen. Onze ervaring is dat mensen die voor het eerst bij ons komen wat afwachtend zijn en de kat het liefst even uit de boom kijken. Dan geeft het voldoening wanneer je diezelfde mensen met een lach en opgewekt ziet weggaan.
We hebben ook een mevrouw begeleid waar we een goede band mee hebben opgebouwd. De familie was daar erg blij mee. Op een zeker moment werd zij acuut dement en moest zij worden opgenomen in een tehuis in Schijndel. Mede dankzij onze begeleiding kon zij na verloop van tijd, naar een ‘gewoon’ verzorgingshuis. Haar familie heeft erop aangedrongen dat wij haar blijven begeleiden. De kosten nemen zij privé voor eigen rekening, zo tevreden is de familie. Met de mevrouw in kwestie hebben we volop pret en we nemen haar ook mee voor uitstapjes waar zij van geniet.”

Koffie
“Het is overigens niet zo dat je per se iets moet mankeren om hier terecht te kunnen. Iedereen die zich creatief wil uitleven bieden wij een plekje. Grappig is ook wel dat wij workshops geven bij vrijgezellenfeesten en personeelsverenigingen. Mooie alternatieven voor de geijkte uitstapjes die mensen meestal maken.
Commercieel zijn we trouwens niet, we nemen met weinig genoegen. Dat betekent niet dat we het als vrijwilligerswerk doen, daar geloof ik ook niet in. We zijn tenslotte professionals. Dan mag het toch wat kosten. Wij zetten ons in voor een leuk leven voor iedereen.
Om ruchtbaarheid te geven aan de mogelijkheden die wij bieden presenteren we ons op de kunstmarkt, op het KOM-festival, de Kerstmarkt, alle in Rosmalen. Ook zijn we af en toe in Schijndel om ons te presenteren.
Wat ons betreft is iedereen welkom om eens op de koffie te komen bij ons en te horen wat er zoal mogelijk is. Een telefoontje vooraf is wel handig, want we zijn er niet altijd. Voor informatie zie ook www.verbeelderij.nl. Of bel 0627123858.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.33335