Datum plaatsing: 21 maart 2017

Leerlingen KC De Sprong brengen bezoek aan Perron-3


Leerlingen KC De Sprong brengen bezoek aan Perron-3


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Zo’n 70 leerlingen van Kindcentrum De Sprong brachten onlangs tijdens schooltijd een bezoek een Perron-3. Ze waren hoogstpersoonlijk uitgenodigd door de directeur, als reactie op een vraag van de 9-jarige Evi Smit. Haar juf mailde die naar Anton Steenbergen, de verantwoordelijke van het sociaal-cultureel centrum, en amper twee uur en enkele mailwisselingen later was alles al in kannen en kruiken. De Molen was erbij.

Door Mark van der Donk

‘Omdat wij bij ons in de klas het thema toneel hebben, moeten wij een onderzoeksvraag bedenken en daar een antwoord op zoeken’, begon de e-mail van Evi aan de directeur. ‘Ik heb de vraag ‘hoe kunnen acteurs zich zo snel omkleden’. Ik heb overal op internet gezocht en aan de juf gevraagd wat het antwoord is. Maar ik kan het echt niet vinden. Omdat u de directeur van perron drie bent, weet u misschien het antwoord op mijn vraag. Zo ja wilt u dan een mailtje terug sturen als u het antwoord wel weet?’

Uitnodiging
Steenbergen besloot direct te reageren op de aandoenlijke mail. Hij wilde echter niet zomaar het antwoord sturen, maar besloot Evi en haar hele klas uit te nodigen voor een bezoekje aan Perron-3. “Het is voor hen natuurlijk veel leuker om met z’n allen te komen kijken. Hier kunnen we ze het antwoord op de vraag en nog veel meer vertellen over het thema toneel”, vertelt de directeur tijdens de ochtend aan uw correspondent. Uiteindelijk zijn niet alleen de klas van Evi, maar in totaal drie groepen 5/6 van KC De Sprong naar de Hoff van Hollantlaan gekomen.
“We maken uiteraard graag gebruik van dit geweldige aanbod”, zegt Beja van der Most, die niet alleen de juf van Evi’s klas, maar toevallig ook cultuurcoördinator is op de school. “We werken met drie groepen aan dit project en gelukkig was het geen probleem dat we met alle leerlingen langskwamen. Hoe het balletje is gaan rollen? Nou, Evi wilde heel graag haar antwoord weten. Toen ik haar vroeg wie haar dat zou kunnen geven, zei ze: misschien de directeur van Perron-3? Ik daagde haar uit om een mail op te stellen en Evi is dan heel serieus en gaat op onderzoek uit. ‘Zou ik de directeur van Perron-3 mogen mailen?’, vroeg ze. ‘Vindt zo’n meneer dat goed juf, als je hem over zoiets mailt? Mag dat echt?’ Niet alleen Evi, maar de hele klas was verbaasd dat dat zomaar kon. Gelukkig pakte Anton het geweldig op. Zijn reactie was echt een cadeautje. Dit stimuleert de kinderen om serieus om te gaan met hun onderzoeksvragen, doordat ze serieus worden genomen. Naast de vraag van Evi waren er nog veel andere onderzoeksvragen over bijvoorbeeld het decor en de gordijnen.”
“Dit is precies de reden waarom we zo graag in dit vak werken”, reageert de gastheer. “Wat als een simpele vraag begon, resulteert nu in een schoolbijeenkomst van 70 leerlingen. We leveren graag een bijdrage om de kinderen antwoorden te geven op vragen over het mooie thema ‘toneel en theater’, wat nu besproken wordt op school.”

Exclusieve filmpjes
De kinderen vermaken zich ondertussen opperbest op de tribune én toneelvloer van de grote zaal. Petra Kachelland, toneeldocent van Studio P-Act, geeft een kleine workshop en Steenbergens vrouw Marion heeft zelfs exclusieve filmpjes gemaakt, backstage bij The BodyGuard in Utrecht. Die worden, terwijl de kinderen ademloos toekijken, op het grote doek vertoond. “Dat idee kwam in me op en het sluit natuurlijk fantastisch aan bij het bezoek van de kinderen”, vertelt Steenbergen in de coulissen. “Het is sowieso een groot succes. Ze mogen nu op het toneel, in de zaal en zelfs in de kleedkamers kijken.” Favoriet blijkt echter de werkruimte van Tom, die helemaal bovenin achter de knoppen van het licht en geluid zit. En Evi? Die bedankt aan het eind van de ochtend de directeur met de ingelijste onderzoeksvraag. Op het toneel, samen met juf Beja en een beetje verlegen. Ze had nooit durven dromen dat die vraag dit leuke, culturele klassenuitje op zou leveren.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28396