Datum plaatsing: 21 maart 2017

Henk Habraken, zanger van de Brabantse eenvoud (1945-2017)


Henk Habraken, zanger van de Brabantse eenvoud (1945-2017)


Heeswijk-Dinther (Bernheze): Henk Habraken, geboren in 1945 te Dinther, was bekend als liedjesschrijver, zanger en entertainer in het Brabants. Als vierde kind uit het gezin van zes van winkelier André Habraken wilde Henk aanvankelijk, net als zijn oudste broer, priester worden, maar na vijf jaar seminarie was het gedaan met de roeping. Henk nam in 1966 de zaak van zijn ouders over en werd de winkelier van Dinther. Van zijn vader erfde hij naar eigen zeggen de humor, van zijn moeder de muzikaliteit. Al in de aanbeveling voor het seminarie werd door het hoofd der Dintherse lagere school gevoel voor humor als bijzondere kwaliteit voor Henk vermeld!

Door Cor Swanenberg

In 1982 schreef Henk in het Brabants een paar liedjes voor zijn eigen koperen bruiloft op melodieën van Ad de Laat, die hij zeer bewonderde, en daarmee is het allemaal begonnen. In 1988 liet hij met medewerking van ‘De Bolknakkers’, ‘De Heikneuters’, ‘De Kornuiten’ en Wout van Venrooij de lp ‘Hezik Dinther 20 jaor’ verschijnen.
In 1992 volgde Henks eerste cd ‘Duuzend liedjes wijer’. Dat klinkt als ‘’n hil dil’, maar wie Henk Habraken tijdens zijn optreden meegemaakt heeft, weet dat hij als geen ander liedjes kon schrijven op de actualiteit. Zijn creaties zijn ongecompliceerd, meestal geestig en liggen altijd lekker in het gehoor. Henk had zangtalent en was een virtuoos tekstdichter in dialect. Het zangtalent en dichterschap in dialect spatten ervan af. Zo kwamen het legendarische ‘Lintje’, ‘Moederdag’ en het hilarische ‘Rijmen’ bij hem vlot tot stand. En dat lintje kreeg hij later echt! Hij werd gedecoreerd in de Orde van Oranje Nassau, maar de onderscheiding werd niet, zoals in zijn fantasie, door Beatrix aan huis bezorgd.
Henk zingt zelf over zijn drijfveer en doelstelling:‘Duuzend liedjes wijer, ven ik ’t nog even skón. Mensen wè vermaken, wor ’t allemol um begon. Mensen bleij zien laachen is ’t innigste wè telt. Vur men is alted ieder applaus, veul meer werd as geld.’ Zijn oeuvre staat aan de eindstreep op een totaal van ruim 7000, waarvan er zo’n zestig op geluidsdragers terecht zijn gekomen! Daarbij gebruikte Henk een aantal vaste melodieën als basis. Omroep Brabant, destijds ook nog zetelend in Den Bosch onder leiding van Johan van Uffelen, vroeg hem om in afwisseling met Wout van Venrooij wekelijks een muzikale ‘Weekend Wijzer’ te verzorgen. Dat heeft Henk jarenlang succesvol gedaan met liedjes op de actualiteit, vol humor en wijsheid.
In 1994 verscheen de cd ‘Zommar Sles Vur Ullie’ en daarna bleef de productie tweejaarlijks uitbreiden met een nieuwe schijf. ‘Anders as Anders’ en ‘Goei Weer Weer Goei’ (met het dolkomische lied ‘Gilde promotie’) kwamen zo in de wereld. De verzamel-cd ‘Het beste van Henk Habraken’ vulde de collectie aan. Veel van de liedjes vertolkte Henk in samenwerking met zanger René Habraken en gitarist Rico van Hooren. Henk heeft tevens meegewerkt aan een aantal verzamel-cd’s in de reeks ‘Brabants op z’n Best’ en ‘Brabants Bontste’. Hij is vertegenwoordigd op de cd’s ‘Hurt ’s efkes hier’ en ‘’n Toerke Brabants’ evenals op de dvd ‘In Brabant geborre’.
Henk was een man van traditie. Hij hield van carnaval en deed 32 keer mee aan de pronkzitting in ‘Snevelbokkenland’. Hij was van het begin aan bij ‘De Bokkenrijders’ en stond mee aan de basis van de carnavalsmis in Dinther.
Als gildebroeder was Henk sinds 1971 actief. Onder zijn leiding verscheen er een cd van de Latijnse gildemis met het Dintherse ‘Gildekoor Sint Barbara’ evenals een gilde-cd ‘Eenheid’ (met het prachtige lied Europa) die uitkwam bij gelegenheid van de Europese gildedagen van 2006 in Heeswijk-Dinther. In oktober 2016 presenteerden Henk en ‘zijn’ gildekoor de cd van de ‘Brabantse dialectmis’ in de Sint Servatiuskerk in Dinther. Henk was de zingende gildebroeder op de jaarlijkse Hoofdliedendagen in het Provinciehuis in Den Bosch.
In 1996 overleed zijn vrouw Maria op zesenveertigjarige leeftijd. Ondanks dat vreselijke verlies is de Dintherse zanger doorgegaan. Hij wist deze tragiek zelfs te sublimeren in het bijzondere, verstilde lied ‘Verlorre liefde’.
Opvolging in de zaak zat er niet in, maar de muzikaliteit zette wel door in het gezin van Henk: zoon Bart was tamboer bij het gilde. Dochter Hanneke speelde klarinet bij de Dintherse harmonie ‘Sint Servaes’.
Henk schreef maandelijks een humoristische column voor het plaatselijk maandblad ‘d’n Hadeejer’. Ook droeg hij een mooi verhaal bij aan het ‘Brabants Boekenweekboek’ ‘Alzeleeve’.
Het hoefde in de voorstellingen van Henk niet altijd grappig en vrolijk te zijn, maar meestal was dat wel zo. Henk vertelde eens dat hij gevraagd werd voor een optreden tijdens een veertigjarige bruiloft. Daarvoor ontving hij informatie vooraf die hij verwerkte in zijn gelegenheidsliedjes. Deze keer kreeg hij kort voor het feest te horen dat het misschien niet zou kunnen doorgaan, omdat de jubilaris ernstig ziek was. Kort voor de bruiloft ging het sein alsnog op groen, maar vlak voor de feestelijke huwelijksherdenking sloeg het noodlot toe: de bruidegom overleed. Toch heeft Henk voor hem een gelegenheidslied geschreven en gezongen, maar nu tijdens de uitvaartsmis in de kerk.
De eerste exemplaren van zijn lp en van zijn tweede cd overhandigde Henk officieel aan de Nisseroise zanger Ad de Laat. Daarover schreef Henk in het gedenkboek van de overleden ‘Zanger van ’t Zuiden’. Een kleine twintig jaar later (in 2008) ontving Henk de Ad-de-Laatprijs voor zijn virtuoze vertolkingen van zelfgemaakte liedjes in dialect. Hij was er verguld mee. Het was een grote eer een prijs te krijgen die vernoemd was naar zijn idool!
Henk Habraken heeft veel mensen enorm plezier bezorgd met zijn positieve uitstraling, zijn vindingrijke teksten en zijn muzikale variatie, waarover hij zelf altijd bescheiden deed. Hij heeft een indrukwekkend oeuvre op liedgebied nagelaten en dat bijna allemaal in het Dintherse dialect. Hij leerde God zelfs Dinthers door zijn dialectmis en dat was ook te horen tijdens de prachtige afscheidsdienst in de Sint Servatiuskerk.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16340