Datum plaatsing: 21 maart 2017

50 jaar t Kuipke: trots van Heesch


50 jaar t Kuipke: trots van Heesch


Heesch (Bernheze): Waar openbare zwembaden in heel Nederland de voorbije jaren de deuren hebben moeten sluiten floreert t Kuipke in Heesch. Dit pareltje van gemeenschapszin heeft een vaste plek in het hart van het dorp n in het hart van haar bewoners. Een enthousiast bestuur, onbetaalbare vrijwilligers en bekwame beroepskrachten zorgen ervoor dat ook de toekomst voor het Heesche zwembad er zonnig uitziet!

door Wiljo van Nuland

De aanleiding voor de komst van het zwembad in de jaren zestig was nochtans een droevige. De heer J. Alferink senior ging naar de burgemeester nadat twee kinderen uit de Kerkstraat verdronken omdat ze niet konden zwemmen. De dichtstbijzijnde zwemgelegenheden waren op dat moment in Nistelrode en in Oss. Beide over zeer gevaarlijke wegen voor kinderen bereikbaar. Hij vertelde de burgemeester over het instructiebad in Twello, waar hij vandaan kwam.
Met een ambtenaar is hij gaan kijken in Twello en dat was het begin van de totstandkoming van t Kuipke. Enige inwoners verenigden zich in 1966 in een voorlopige Commissie Bouw Instructiebad. Voor notaris J. van der Putten te Schaijk werd op 3 april 1967 Stichting instructiebad Heesch opgericht. En van de oprichters was burgemeester mr JJM Dosker, die naderhand ook voorzitter van het bestuur werd. De stichting had ten doel de bouw en exploitatie van een instructiebad te Heesch.
Als locatie van een instructiebad in Heesch liet men het oog vallen op het terrein achter de Sint-Petrusschool voor jongens, gelegen aan de toenmalige Hoogstraat. Omdat de benodigde gelden niet geheel van rijk en gemeente konden worden verkregen, begon de stichting een grote actie onder de bevolking van Heesch. Die acties bleken uiterst succesvol. Over de grote tip-top avond op 7 april 1967 sprak men jaren later nog. De Heesch bevolking legde toen in n avond 22.000 gulden op tafel.
Verder was er de subsidie van de gemeente en de inzet van de vrijwilligers. Voor het resterende tekort werd een lening afgesloten bij de boerenleenbank. Het gemeentebestuur Heesch gaf bij besluit van 7 april 1967 een gedeelte van perceel A 1636, zijnde 2000m in erfpacht aan de Stichting. De fa. Van Beuningen ging de aanleg realiseren. De Twellose Industrie Plastics nv leverde een zwembassin van 10x30 m met filterinstallatie. Er kwam een kleuterbad, speelweide en kleedruimte.
Het Heesche instructiezwembad is in 1967 gereedgekomen. Op 4 juni 1967 vond de officile opening plaats. Men noemde het zwembad t Kuipke. Het zwemseizoen 1967 was al goed voor bijna 59.000 bezoekers. Op zonnige dagen beleven, vijftig jaar later, nog steeds gemiddeld zon 400 bezoekers per dag uit Heesch en omstreken er zwemplezier. Honderden kinderen hebben er inmiddels leren zwemmen.

t Kuipke is werkelijk iets om trots op te zijn. In 2014 heeft het zwembad een grootse renovatie ondergaan waardoor alles weer helemaal up-to-date is. De kleuren van de kleedhokjes, de frisse witte muren, het nieuwe hekwerk, de betegeling, de entree met kassa en snoepwinkel zorgen voor een frisse professionele uitstraling, Op een bord bij de ingang prijken ook de namen van de vele sponsoren. Dankzij hun bijdragen lukt het bestuur steeds de begroting rond te krijgen. Ook het Heesche bedrijfsleven draagt zo haar steentje bij.

Het weer is tegelijk de grootste vriend en de grootste vijand van t Kuipke. Regelmatig is een overkapping ter sprake gekomen. Maar het is juist het openlucht-karakter dat t Kuipke haar unieke sfeer geeft. Het aantal zon-dagen kan een seizoen natuurlijk maken of breken. Daarom prijst het bestuur zich gelukkig op een flexibele instelling van vrijwilligers en betaalde krachten te kunnen bouwen. Zo kon t Kuipke tijdens de prachtige nazomer van 2016 open blijven op het moment dat de meeste baden allang gesloten waren.

Gedurende het jubileumjaar wil t Kuipke op gezette momenten aandacht aan het vijftig jarig bestaan besteden. In de zomer zullen er regelmatig extra activiteiten en attracties zijn. Daarover leest u te zijner tijd meer in dit blad.

In vijftig jaar hebben heel veel bestuurders zich de moeite getroost zich in te spannen om Heesch trots draaiende te houden. Nog meer vrijwilligers hebben daarbij de handen uit de mouwen gestoken. Mede daardoor slaagt t Kuipke er in de prijzen laag te houden. Gezinnen met kleine kinderen vertoeven er, maar bijvoorbeeld ook de aqua-joggers en de vroege ochtendzwemmers zijn er kind aan huis. Als het zonnetje even meewerkt tref je er een dwarsdoorsnee van de Heesche bevolking want t Kuipke biedt vertier voor iedereen. Al generaties lang. Omas komen er nu met hun kleinkinderen. De kinderen van toen komen nu met hun kinderen. t Kuipke is van alle tijden. Het winkeltje is daarvan misschien nog wel het beste bewijs. Want wie heeft er nou niet een kikker of een schuimblok gehaald?


50 jaar t Kuipke: trots van Heesch
50 jaar t Kuipke: trots van Heesch
50 jaar t Kuipke: trots van Heesch
50 jaar t Kuipke: trots van Heesch
50 jaar t Kuipke: trots van Heesch
50 jaar t Kuipke: trots van Heesch
50 jaar t Kuipke: trots van Heesch
50 jaar t Kuipke: trots van Heesch
50 jaar t Kuipke: trots van Heesch
50 jaar t Kuipke: trots van Heesch
50 jaar t Kuipke: trots van Heesch
50 jaar t Kuipke: trots van Heesch
50 jaar t Kuipke: trots van Heesch
50 jaar t Kuipke: trots van Heesch
50 jaar t Kuipke: trots van Heesch


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30584