Datum plaatsing: 21 maart 2017

Voormalig huisarts Hans Manders geeft lezingen: “Meer wegwijs in wonderlijke wereld van ontwikkelende brein”


Voormalig huisarts Hans Manders geeft lezingen: “Meer wegwijs in wonderlijke wereld van ontwikkelende brein”


Heesch (Bernheze): ‘Waarom doe je dat nou?’ ‘Hoe kan het toch dat je daar zo op reageert?’ en ‘Denk jij nou echt dat dit normaal gedrag is?’ Op dinsdag 7 maart jl. hield voormalig huisarts Hans Manders in de Pas in Heesch een lezing over het puberbrein: ‘Brain under construction’. Gezien de grote belangstelling wordt de lezing op 28 maart nog eens herhaald.

door Carla Metz

“Deze lezing heeft als doel om opvoeders, leerkrachten en iedereen die geďnteresseerd is in het menselijk gedrag er wat meer achter te laten komen waarom onze kinderen en wijzelf reageren op de wijze zoals het doorgaans gebeurt. Ik hoop met deze lezing te bereiken dat we elkaar veel beter begrijpen”, aldus Hans Manders. Zelf is Hans (zie foto), samen met Nelleke vader en moeder van drie kinderen en grootouders van elf kleinkinderen tussen de vier en zestien jaar.
Voetangels en klemmen
Hebt u zich ook weleens afgevraagd hoe het komt dat het ene kind zo fantastisch rekenen of piano spelen kan, terwijl andere kinderen blijven steken op simpele optelsommen? Waarom praat het ene kind al bij twee jaar en blijft het andere juist achter? Wat is toch de reden, waarom kinderen soms zo vreselijk druk zijn en in hun eigen wereld lijken te leven? “Kinderen hebben hun eigen route op weg naar de puberteit. Een route met vele voetangels en klemmen wat nogal eens tot verbijstering, machteloosheid en ook woede kan leiden bij hun ouders. Mijn lezing ‘Brain under construction’ maakt de toehoorders wat meer wegwijs in de wonderlijke wereld van het zich ontwikkelende brein van kinderen en dat doe ik met behulp van beeldmateriaal en film”, zegt Hans Manders.

SamenLoop Voor Hoop
Heesch
“De totale opbrengst van mijn lezingen in de Pas waarvoor €10,00 per persoon betaald moest worden gaat naar ‘SamenLoop voor Hoop Heesch’. Dit is een wandelevenement om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Teamleden lopen op 10 en 11 juni a.s. 24 uur lang afwisselend op een parcours in Heesch. Deze estafette staat symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker”. Bij de SamenLoop voor Hoop wordt stil gestaan bij kanker en wordt het leven gevierd. Het gehele evenement wordt gedragen door 75 vrijwilligers, onder wie Hans en echtgenote Nelleke Manders. “Veertig jaar heb ik in Heesch gewerkt in mijn huisartsenpraktijk en ik heb heel veel patiënten begeleid in hun kankerproces en er helaas ook veel aan zien sterven. Ook in onze zeer persoonlijke kring van vrienden zijn de afgelopen jaren verschillende ‘gaten gevallen’ door de ziekte kanker dus ik ken de impact van deze ziekte op de zieken zelf maar ook op hun familie- en vriendenkring”, aldus Hans Manders.

Immense uitdaging
“Zes jaar geleden heb ik mijn huisartsenpraktijk in Heesch overgedaan en sindsdien val ik nog jaarlijks in als huisarts in verschillende huisartsenpraktijken in ons land en ook werk ik twee dagen per week als kwaliteits-coördinator in het Jeroen Bosch Ziekenhuis”. Hans is inmiddels al jarenlang voorzitter van de Heesche ‘Fanfare Aurora’ maar kon (óók) geen nee zeggen op de vraag of hij zich wilde inzetten voor ‘SamenLoop voor Heesch’. “Ik zie dit als een immense uitdaging om hoop te kunnen geven aan kankerpatiënten. Die hoop kon ik veertig jaar geleden niet geven, maar ik ben er van overtuigd dat de ziekte kanker over enkele jaren een soort chronische ziekte geworden is, waarbij genezing mogelijk is en op zijn minst ‘een langer leven’.
De avond van de SamenLoop op 10/11 juni a.s. zullen kaarsenzakken met persoonlijke boodschappen het parcours verlichten. “Met een speciale ceremonie worden dierbaren herdacht, steunen we elkaar en vieren we dat mensen kanker hebben overwonnen. Na 24 uur wandelen binnen een vast parcours van zo’n 700 meter, loopt iedereen samen de laatste feestelijke ronde. Aan het eind wordt de opbrengst bekendgemaakt en de cheque overhandigd aan KWF Kankerbestrijding”, besluit Hans Manders. Al maandenlang zijn jong en oud in Heesch bezig met het organiseren van kleine en grote evenementen ter voorbereiding én sponsoring van de SamenLoop voor Heesch, zoals bijvoorbeeld een poppenspreekuur bij Heesche huisartsen, het bakken van een speciaal SamenLoop Brood, het breien van hebbedingetjes en het organiseren van een Hollandse avond. Dat alles onder het motto: ‘Sta op tegen kanker’.

Nota Bene: ‘Helaas weet ik waarover ik schrijf, want ruim drie jaar geleden verloor ik mijn lief Frans, vader van onze drie kinderen en opa van onze zeven kleinkinderen aan een zwaar kankerproces’.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30466