Datum plaatsing: 18 april 2017

Publieksavond bij Sterrenwacht Halley


Publieksavond bij Sterrenwacht Halley


Heesch (Bernheze): Op vrijdagavond 21 april is Sterrenwacht Halley voor publiek geopend. Het programma begint om 21.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Het is leuk en interessant voor alle leeftijden. Vooraf aanmelden is niet nodig.
In de avondschemering wordt Jupiter al zichtbaar. Hij is een helder object in het sterrenbeeld Maagd. Als je hem met een kijker ‘dichterbij’ haalt, zie je zijn uitgerekte wolkenbanden en zijn vier grootste manen. Mars is nu heel ver van ons vandaan, maar nog wel als een rood stipje tussen de sterren te vinden. De overige planeten staan deze periode niet aan de avondhemel. In de loop van de schemering verschijnen steeds meer sterren en als het donker is, zijn sterrenbeelden te herkennen. De telescopen en verrekijkers worden gericht op onder meer het Zevengesternte of de Plejaden en de Orionnevel. Het moet wel onbewolkt zijn om de planeten en sterren te kunnen bekijken.

Saturnuslezing
In de publiekslezing wordt aandacht besteed aan Saturnus, de reuzenplaneet met zijn ringenstelsel en vele manen. Saturnus is in het verleden al verkend door de ruimtesondes Pioneer 11 en de Voyager 1 en 2. Sinds 2004 draait de ruimtesonde Cassini rondjes om Saturnus. En in januari 2005 daalde de Europese lander Huygens af naar het oppervlak van de grootste Saturnusmaan Titan. In september 2017 maakt Cassini een spectaculair einde aan zijn missie door ‘met draaiende camera’s’ in de dampkring van Saturnus te duiken. Dankzij al deze planetaire sondes is onze kennis van het verre Saturnusstelsel aanzienlijk vergroot.

Entree op de publieksavond: € 5, -- (kinderen tot en met 12 jaar: € 3, -). Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Groepen kunnen op andere dagen en tijden terecht. Bel voor een afspraak: (0412) 45 49 99. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27548