Datum plaatsing: 19 april 2017

Berghse tafel matcht:


Berghse tafel matcht:


Berghem (Meierijstad): De eerste match aan de Berghse Tafel is gemaakt. Tijdens de allereerste editie van dit nieuwe burgerinitiatief in De Berchplaets, stelde wethouder Annemieke van de Ven de vraag of er iemand was die haar wilde helpen Berghem beter te leren kennen door samen een wandeling door het dorp te maken. In minder dan een minuut waren er verschillende aanwezigen die haar wilde helpen.

En met het samenkomen van de vraag van de wethouder en het aanbod om haar wegwijs te maken in het dorp was de opening van de Berghse Tafel een feit. Het animo om met de wethouder een ommetje te maken was zelfs zo groot dat ze waarschijnlijk op een meerkoppig escorte kan rekenen.
Het initiatief van de Berghse Tafel komt van BerghsLeven, een club inwoners die op eigen initiatief het dorp wat leefbaarder willen maken. De Berghse Tafel is het eerste project: ontmoetingen mogelijk maken. Op zichzelf al een leuk gegeven, waar deelnemers ook nog eens iets aan hebben. De werkgroep wil, samen met meerdere vrijwilligers, vraag en aanbod bij elkaar brengen.

Wethouder Van de Ven is lovend over het idee, ontstaan vanuit het toenemende beroep op de zelfredzaamheid van de burger en de uitvoering ervan. ”Wij kunnen als gemeente de mooiste voorzieningen bouwen, maar het gaat niet om de stenen maar om de mensen. Mensen die in en om die stenen elkaar opzoeken en de kracht van de samenleving een boost geven.” Ze is niet de enige ‘vrager’ die meteen werd gekoppeld. Op speciaal daarvoor ontworpen kaarten konden de aanwezigen opschrijven waar ze hulp bij kunnen gebruiken. Of welke hulp ze kunnen bieden. Dat leidde direct tot nóg een match. Een inwoner die onlangs een dierbare is verloren wilde graag eens in gesprek met iemand in dezelfde situatie. Er bleek zich al een lotgenoot gemeld te hebben met dezelfde vraag. Beiden zijn met elkaar in contact gebracht en zelfs al samen naar een rouwverwerkingsbijeenkomst gegaan.

Voorzitter van de werkgroep BerghsLeven Joep Verhoeven zegt: ”Ik ben blij met de mooie oogst van vraag en aanbod. Dit is het bewijs dat deze voorziening voorziet in een behoefte. Natuurlijk hadden er nog veel meer mensen kunnen komen, maar je moet klein beginnen. Er zijn al verschillende vragen gesteld en diensten aangeboden. Dit geeft ons energie om voor honderd procent in te zetten. BerghsLeven is van ons allemaal en voor ons allemaal. Daar kunnen we hier in Berghem blij én trots op zijn.”

Bij de eerste editie van de wekelijkse Berghse Tafel, die alleen voor de opening eenmalig op zondag werd gehouden werden ook workshops gegeven. Zo was er een door de Bibliotheek ondersteund ‘Tablet Café’ voor hulp en begeleiding bij mogelijkheden en problemen met tablet of e-reader. Dat gaat straks een regelmatig terugkerend onderdeel van de Berghse Tafel worden. Maureen van Lanen uit de Piekenhoef kwam vertellen hoe je in de buurt een groen initiatief kunt beginnen, zoals zij daar in de Piekenhoef met de buurttuin al aan het doen zijn.

Jolanda Klerks van kwam uitleg geven over de stichting Buurtgezinnen die zij in deze regio coördineert. Hierbij kunnen gezinnen die overbelast zijn, door bijvoorbeeld schulden, scheiding of ziekte, af en toe hulp krijgen van een ander gezin Uit ervaring weten we dat die er zijn maar gek genoeg zijn er momenteel meer steungezinnen dan vraaggezinnen. Daarom de oproep dat mensen die zo’n gezin kennen hen willen overhalen om zich te melden.

Meer weten ga naar onze de website: www.berghsleven.nl. Mail naar: info@berghsleven.nl of bel: 06 - 12 41 54 19
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29461