Datum plaatsing: 17 april 2017

Als woorden niet meer toereikend zijn…


Als woorden niet meer toereikend zijn…


Regio (Oss): Bijna iedereen uit de regio is als kind, moeder, vader, opa of oma naar het poppentheater ‘Marag’ geweest. De laatste jaren komen die mensen de trotse mevrouw van het poppentheater: Margriet Pullens, tegen als een heel ‘ander’ mens, een vrouw met dementie. Kwetsbaar en warrig, maar ook vrolijk en wijs! Evelien Pullens is de dochter van Margriet Pullens en Evelien gebruikte verhalen uit het leven van haar moeder als inspiratie voor haar boek over dementie.

Door Carla Metz

Evelien Pullens is geboren in 1963 en schreef op de basisschool al verhalen, gedichten en toneelstukken. En natuurlijk hield ze een dagboek bij. Na de middelbare school koos ze voor een studie aan de theaterschool. Ze startte de jeugdtheatergroep ‘MAATJE 90”. Ze houdt van het theater en gebruikte in haar voorstellingen altijd poppen of voorwerpen die tot leven komen én bewegen. Die liefde voor het poppenspel kreeg Evelien met de paplepel ingegeven. Want jarenlang gaf Eveliens moeder Margriet samen met Agnes Huygens het poppentheater ‘Marag’ vorm. Naast haar opleidingen als dramadocent met specialisatie poppenspel en intuïtieve ontwikkeling heeft Evelien Pullens ruime werkervaring als theatermaker, poppenspeler, healer en schrijfster.

De ziekte van Alzheimer
“Toen mijn moeder Alzheimer kreeg, wilde ik in contact blijven met haar. Communiceren met iemand met dementie is niet altijd simpel. De confrontatie met dementie bij een dierbare is hard en pijnlijk. Er zijn onverwachte emoties, verwarring en frustraties. Het is heel confronterend om je naaste, in dit geval mijn moeder, te zien veranderen. Hoe blijf je als mantelzorger zelf op de been? Waarop baseer jij als mantelzorger of familie je beslissingen. Hoe kan je contact maken als woorden niet meer toereikend zijn? Intuïtie kan je helpen je weg te vinden in dit proces. En je laten ervaren dat er in een leven met dementie, vaak de laatste levensfase, nog steeds nieuwe kansen liggen. Zowel voor jou als voor degene met dementie. Naast het verdriet en het gemis dat er natuurlijk ook mag zijn, ontdekte ik dat het loont om op een andere manier naar mijn moeder te kijken. Ik maakte op een ander niveau contact met haar en ontdekte zo dat dit inzichten, liefde en vertrouwen opleverde. En een blijvend contact met mijn moeder. Dit inspireerde mij tot het schrijven van het boek De vierde dementie. Vanuit een persoonlijke betrokkenheid ben ik me ook in mijn werk op de doelgroep van dementerende mensen gaan specialiseren. In Nederland en België leven naar schatting zo’n 420.000 mensen met dementie en dat aantal zal in de komende jaren alleen maar stijgen”, zegt Evelien Pullens.

Een boek met handvatten
Op vrijdagmiddag 7 april jl. werd Eveliens boek De vierde dementie gepresenteerd in het gemeentehuis in Oss, de plaats waar Eveliens moeder Margriet (80) al zoveel jaren woont. Burgemeester Wobine Buijs nam het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. “Als schrijfster ben ik autodidact. In 1995 won ik een prijs bij de Averroes-stichting die bekroond werd met de uitgave van mijn prentenboek Een kamer van krijt. Inmiddels heb ik twaalf kinderboeken op mijn naam staan. Zoals het boek ‘Waar ik woon, is het oorlog’ dat ik schreef voor War Child over kinderen die leven in oorlogssituaties”.
In haar boek De vierde dementie laat Evelien Pullens, als ervaringsdeskundige en zorgprofessional, zien hoe je op een andere manier kunt omgaan met iemand met dementie. “De ouderdom is geen gemakkelijke levensfase en zeker niet als deze met gebreken komt. Dementie is misschien wel één van de allermoeilijkse ziektes. Je kunt blijven kijken naar het verlies en het verdriet dat deze wrange en soms mensonterende ziekte met zich meebrengt. Maar wie de stap maakt om op een ander niveau contact te maken, zal ontdekken dat dit vertrouwen, liefde en verrijkende inzichten oplevert. In datgene wat mijn moeder mij vertelt zit vaak een onderliggend verhaal. Maar ik moet daar wel mijn oren wijd voor open zetten”, aldus Evelien. In het boek geeft Evelien Pullens aan de hand van persoonlijke verhalen handvatten om het onderliggende verhaal of de onderliggende boodschap te ontdekken.

Het boek De vierde dementie is een uitgave van Ankh-Hermes en voor een bedrag van €17,50 te koop.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14851