Datum plaatsing: 18 april 2017

De Smaak van Balkum’ gaat mensen verbinden


De Smaak van Balkum’ gaat mensen verbinden


Berlicum (Sint-Michielsgestel): Over acht dagen vindt in Berlicum, bij cultureel centrum Bint, de eerste avond van ‘De smaak van Balkum’ plaats. Tijdens deze smaakvolle bijeenkomst koken mensen met een migratieachtergrond heerlijke gerechten uit hun geboorteland. Er is plaats voor 24 gasten. Zij kunnen van deze lekkernijen komen proeven én misschien zelfs mee koken.

Door Mark van der Donk

In Boxtel zijn vergelijkbare avonden al vijftien jaar een groot succes en ook in Berlicum hoopt men nu op een geslaagd initiatief. Via de Dorpstafel kwam Toon van Egmond, een van de tien personen in de werkgroep, er mee in aanraking. “Ze waren op zoek naar extra vrijwilligers om het project van de grond te krijgen. Aangezien ik van koken houd en gepensioneerd ben, leek het me wel leuk om mijn steentje er aan bij te dragen.” De slogan ‘samen koken verbindt’ is volgens hem precies hetgeen waar de avond om draait. “Wij willen een bijdrage leveren aan de integratie van statushouders in onze gemeenschap en hoe kan dat nou beter door samen gerechten te bereiden en er daarna van te genieten?”
De smaak van Balkum is een initiatief om Nederlanders en nieuwe medelanders met elkaar in contact te brengen en onze verschillende culturen te verbinden door middel van samen koken. Dat gebeurt door het creëren van een gezellige avond met een 4-gangendiner, bereid door 4 koks uit 4 verschillende landen. “De bezoekers beleven een internationale smaakexplosie”, vertelt Van Egmond enthousiast. “We willen samen beleven,samen eten,samen praten en samen genieten.”

Culinaire creativiteit
Plaats van handeling is cultureel centrum Bint, links naast de sporthal aan de Runweg. “Daar hebben we de beschikking over een grote keuken, waar de koks hun culinaire creativiteit de loop kunnen laten gaan. De eerste avond is woensdag 26 april en dan wordt er een Indonesische, Afghaanse, Syrische en Burundische gang gekookt en geserveerd. We hebben plaats voor 24 gasten, die slechts 10 euro betalen voor de hele avond lekker eten. Een drankje kost een euro en de plaatsen zijn beperkt, dus ik roep iedereen op om snel aan te melden. Mochten de gasten mee willen helpen in de keuken, is dat geen enkel probleem. Graag zelfs, maar het hoeft natuurlijk niet, hoor.”
Het idee was om eens in de twee maanden een avond te organiseren. Maar misschien wordt de frequentie wel opgevoerd, laat Van Egmond doorschemeren. “We hebben al redelijk veel inschrijvingen mogen ontvangen, dus we denken eraan om het wellicht een keer in de maand te gaan doen. Alles is natuurlijk afhankelijk van vraag en aanbod.”

Kookavonden
In 2017 zijn de kookavonden gepland op woensdag 26 april, 28 juni, 27 september en 29 november. Tegen 18.00 uur gaan de koks aan de slag en zo ongeveer tussen 19.30 en 22.00 uur wordt er genoten van al het lekkers en elkaars aanwezigheid.
Ga voor meer informatie en aanmelden naar desmaakvanbalkum.wixsite.com.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29594