Datum plaatsing: 17 april 2017

Marjon van Grunsven wil dromen waarmaken


Marjon van Grunsven wil dromen waarmaken


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Tien jaar geleden werd Rosmalense Marjon van Grunsven weggeplukt bij haar dansstudio Memento Bodyworks in Tilburg. Cirque du Soleil vroeg haar voor een project dat een maand of drie in beslag zou nemen. Het werden tien jaar. Als artistiek directeur van drie verschillende shows zwierf zij de hele wereld over en was in verschillende werelddelen steeds een half jaar of langer verantwoordelijk voor de artistieke leiding van de shows Delirium, Quidam en OVO.

Door Herman van Dinther

Guy Laliberte richtte samen met Gilles Ste-Croix in 1984 het nu wereldberoemde circusgezelschap ‘Cirque du Soleil’ op. Zij maakten dromen waar. De thuisbasis van Cirque du Soleil is in Montreal, Canada. Er werken momenteel meer dan 5000 mensen bij het bedrijf.
Marjon (44): “Als artistiek directeur was ik na afsluiting van mijn eerste show Delirium, vanaf het begin in 2008 bij de creatie van OVO betrokken. Na een uitgebreide wereldtour werd in juni van 2015 de ‘Grand Chapiteau’ van OVO in Japan afgesloten met de bedoeling te herstarten in Montreal. Ik werd gevraagd om daarvoor de voorbereidingen te doen.”
Onderwijl sloot zij zich aan bij de klassieke show Quidam van Cirque du Soleil welke na twintig jaar toe was aan een afsluiting. In februari vorig jaar keerde zij terug naar haar team en cast voor de ‘repeteer’ fase van de nieuwe OVO Arena show welke een schot in de roos bleek. In december rondde zij dit project af en besloot afstand te nemen van Cirque du Soleil.
“Mijn werk zat erop. Voor mij het moment om eens na te denken over mijn toekomst. Ik voelde dat er meer was op mijn werkterrein wat ik nog wilde doen. Er zat zoveel in mijn hoofd, ik was continue bezig om creatieve dromen vorm te geven. Maar waar vind je de rust om zoiets te doen, een plek om de inspiratie op te doen. Dat bracht mij op het idee om ‘The H-Arts Initiative’ te creëren, ‘Een plek om op adem te komen, te dromen, ideeën uit te wisselen en te creëren’. Er is zoveel talent, jong en oud, daar moeten we wat mee, vind ik. Met een ruim opgezet netwerk kan in Europa een geweldige internationale uitwisseling ontstaan. Intercultureel circus koppelen met theater, muziek, dans, kunst.

Jazz
Zelf heeft Marjon al een aantal jaren het concept voor een kinderboekje klaarliggen dat is gebaseerd op de ervaringen van tien jaar reizen bij Cirque du Soleil. De hoofdrolspelers in het verhaal zijn de insecten uit OVO. Ook haar script voor een grootse show met als werktitel ‘The Puppeteer’, een sprookje in een moderne wereld, wacht op uitvoering. Maar het blijft jazzmuziek, de dans, de community, welke altijd haar basis zullen blijven voor inspiratie. In een boek over de geschiedenis van de Nederlandse jazzdans, geschreven door Marga Douma-Alta, zijn pagina’s vol gewijd aan het toenmalige werk en de passie die zij voor jazz en dans heeft. Een inspiratiebron om daar opnieuw uit te putten.
Sinds zij ‘vrij’ is worden er behalve haar eigen ideeën ook andermans ideeën gedeeld. Zo is er in Seattle een goede vriendin en collega, Michelle Matlock, een Shakespeare actrice die clown is geworden, hoofdrolspeelster is in OVO en bezig is een reizend theaterfestival te creëren in Amerika. Zij speelt met de gedachte om daar eventueel mee naar Europa te komen.
“Ik ga bij haar op bezoek om te zien of en hoe ik een steentje kan bijdragen. Dromen zoals Michelle die heeft moet je najagen, proberen te faciliteren. Dit soort ideeën zijn perfect voor ‘The H-Arts Initiative’. Dromen moeten wel succesvol uitpakken en renderen. Daar zoek ik slimme mensen bij die mij op een creatieve manier zakelijk coachen en begeleiden. Creatieve mensen zoals ik moeten soms in toom worden gehouden”, zegt zij met een knipoog.

Netwerkreis
Op het moment dat De Molen verschijnt, is Marjon onderweg naar Amerika. “Ik ga tweeëneenhalve maand netwerken”. Dat past in mijn huidige plaatje dat ik met ‘The H-Arts Initiative’ voor ogen heb. Lijntjes leggen en onderhouden is daar heel belangrijk bij.”
Na Seattle komt San Francisco, Las Vegas, Hawaï, Montreal en New York. Dan naar Stockholm om haar rondreis met een bezoek aan enkele Duitse steden te beëindigen.
“In Hawaï blijf ik wat langer. Daar is een lokaal circusproject ‘Hiccup’, bedoeld voor minderbedeelde maar talentvolle kinderen. Ik zou ook daar graag een steentje willen bijdragen.”
De kwaliteiten van Marjon zijn in de internationale wereld van circus, dans en theater niet onbekend. Pas nog werd zij uitgenodigd voor een internationaal congres in Seoul om een lezing te geven over Creativiteit en Innovatie en het waarmaken van je dromen.
“Het streelt natuurlijk wel wanneer je voor zo’n belangrijk podium wordt gevraagd”, realiseert zij zich.

Het borrelt en het bruist in het hoofd van Marjon. Waar dat allemaal nog toe gaat leiden is ongewis. “Maar dat stoort mij niet, ik sta open voor alle mogelijke projecten. En het kan zo maar zijn dat dat ooit weer bij Cirque du Soleil is. Maar voorlopig ben ik vrij en op reis. Natuurlijk ben ik digitaal altijd dichtbij, dus voor mensen met ideeën of aanbiedingen ben ik bereikbaar.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15784