Datum plaatsing: 17 april 2017

Uniek slagwerkconcours ODIO in Perron-3


Uniek slagwerkconcours ODIO in Perron-3


Vinkel ('s Hertogenbosch): Het mag gerust uniek worden genoemd wat Tonn van de Veerdonk, dirigent van de slagwerkgroep van de Vinkelse harmonie ODIO, voor komende maandag (tweede paasdag) op poten heeft gezet. In het Rosmalense Perron-3 zullen de slagwerkers, tijdens een heus concours, hun plaats in de tweede divisie gaan verdedigen. Publiek is hierbij van harte welkom.

Door Mark van der Donk

Normaliter gaan orkesten of slagwerkgroepen eens in de zoveel jaar ergens in het land naar een concourslocatie om zich aan een jury te presenteren. Dit keer worden de rollen echter omgedraaid. In plaats van dat de slagwerkgroep naar de jury gaat, komt de jury naar de slagwerkgroep. In Perron-3 speelt ODIO dus een ‘thuiswedstrijd’, die speciaal georganiseerd is door de dirigent.

“Heel bijzonder”, vertelt bestuurslid én slagwerker Bart van de Moosdijk. “Normaal gesproken moeten onze leden naar Etten-Leur of Veldhoven, waar de Brabantse Muziekbond concoursdagen organiseert. Dat is een hele operatie, om alles met een bus en vrachtwagen die kant op te krijgen.”
Toen onlangs een pilot werd opgezet om een concours met ‘jury aan huis’ te organiseren, had Van de Veerdonk daar meteen oren naar. Op concours gaan met je eigen publiek, hoe mooi zou dat zijn? Hij nam zelf het initiatief en besloot een en ander te gaan organiseren. Het resultaat is een muzikale middag in Perron-3, waarbij de slagwerkgroep van ODIO de concoursstukken aan het eigen publiek mag presenteren. Een jury, bestaand uit Henk Mennens, Jos Schroevers en Frank de Jong, zal toetsen of ODIO het waard is om de plek in de 2e divisie te behouden. “Dat is het op één na hoogst mogelijk niveau”, legt Van der Veerdonk uit. “Vinkel is maar een klein dorp, maar beschikt wel over een hoog aangeschreven slagwerkgroep. In de regio is er geen enkele op dit niveau actief.”

De dirigent kan het weten, want hij is de hele week door druk in de weer binnen het muzikale gebeuren. “In Berlicum, Sint Michielsgestel, Vinkel, Nuland, Rosmalen, Dinther”, somt hij op. “En met de Rhythm Impact drumschool geef ik les op verschillende plaatsen in Brabant en Gelderland.” Met die getalenteerde slagwerkers zal Hans van de Moosdijk (één van de slagwerkers van ODIO, die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt) tijdens het juryberaad Synapsis van Henk Mennens laten horen. “Met dat nummer komen ze uit in de Topklasse van de Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen”, weet Van de Veerdonk.

Een mooie try-out, die het bezoeken zeker waard is. Maar de meeste blikken zullen uiteraard gericht zijn op het hoofdgerecht, dat vanaf 14.00 uur wordt geserveerd. ODIO speelt achtereenvolgens Rhythmos van Jos Corstjens, Dilemma van Gian Prince en Pletser Straatfeest van Gian Prince. Het afgelopen jaar wordt daar al flink voor gerepeteerd, iedere dinsdagavond in dorpshuis ’t Zijl. “De hechte groep van ODIO is bijna een familie”, schetst Bart van de Moosdijk, die net als zijn broer Hans zelf deel uitmaakt van de A-selectie. “Tonn hoort er ook helemaal bij, want hij is al bijna dertig jaar als dirigent betrokken. De vrachtwagen wordt altijd gezamenlijk vol instrumenten geladen, iedereen helpt elkaar. Maar tegelijkertijd is het ook van hoog niveau. Er zijn vier slagwerkers bij die D-examen hebben gedaan, dat is best uniek te noemen.”

Maandag 17 april (tweede paasdag) zal de theaterzaal van Perron-3 van 14.00 tot 16.00 uur in het teken staan van slagwerk. ODIO hoopt op veel publiek, de toegang is gratis.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.33559