Datum plaatsing: 17 april 2017

David loopt de marathon in New York voor KiKa


David loopt de marathon in New York voor KiKa


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Na lang te hebben getwijfeld, besloot David van Dam (36) er eerder dit jaar vol voor te gaan; hij gaat aan het einde van 2017 de marathon van New York lopen. Voor KiKa, omdat hij de afgelopen jaren van dichtbij werd geconfronteerd met de strijd tegen kanker en graag zijn steentje bij wil dragen aan het gevecht tegen de verschrikkelijke ziekte.

Door Mark van der Donk

David is afkomstig uit Empel, woont al ruim tien jaar met vrouw Carla en drie kinderen (9, 7 en 2 jaar) in Rosmalen. Hij werkt als docent Nederlands op Van Maerlant (vmbo) in ’s-Hertogenbosch en is in zijn vrije tijd zelf en als vrijwilliger actief bij OJC Rosmalen. “Daarnaast ben ik een fanatiek hardloper en dat probeer ik nu te combineren met een actie voor het goede doel”, vertelt hij.
Hoe het idee is ontstaan, lijkt ons een abc’tje. Schoonvader Wim werd enkele jaren geleden immers ongeneeslijk ziek verklaard en overleed in oktober. Maar er is meer, vertelt David ons in geuren en kleuren: “Mijn schoonzus Cindy heeft op jonge leeftijd leukemie gehad. Daar is ze gelukkig van genezen, maar nog steeds ervaart ze de gevolgen van zware behandelingen. En vorig jaar is een zoontje van een collega overleden aan neuroblastoom. Na onder meer een behandeling in Amerika verloor hij de lange strijd toch. Dat was, in het voorjaar van 2016, een heftige periode die wij als collega’s van zeer dichtbij hebben meegemaakt. Daarnaast inderdaad het overlijden van Wim. Logisch dat dat ons niet in de koude kleren is gaan zitten. Door jarenlang zowel privé als op het werk geconfronteerd te worden met de strijd tegen kanker, ben ik gaan nadenken hoe ik hier als gezond persoon met een gezond gezin mijn steentje aan kan bijdragen.”

Alpe d’Huzes
Het eerste idee ontstond vorig jaar, om mee te gaan doen aan de Alpe d’Huzes. “Samen met Willem, m’n schoonbroer. Wim zou dan meegaan als supporter, Willem ging fietsen en ik lopen. Hoe mooi zou dat zijn? Maar Willem moest geopereerd worden aan zijn knie en was niet op tijd hersteld. Om die reden heb ik vorig jaar de marathon van Rotterdam gelopen en kleinschalig geld opgehaald voor een fonds dat onderzoek doet naar kanker. Maar ik wilde door. Willem zou op tijd fit zijn voor 2017, dus richtten we onze pijlen daarop. Tot in het najaar van 2016 het noodlot toesloeg. Wim ging ineens hard achteruit en overleed uiteindelijk op 8 oktober. Daarmee ging er een dikke vette streep door Alpe d’Huzes. Dat zouden we met z’n drieën doen of niet.”

KiKa
David had nog steeds de behoefte om iets te doen toen KiKa op zijn pad kwam. “Ik hoorde van deze actie en ben gaan informeren. Het bleek dat het doel dat je jezelf stelt niet alleen een marathon uitlopen is, maar ook om minimaal 5.850 euro aan donaties op te halen. Veel geld. ‘Gaat me dat wel lukken?’, vroeg ik me af. ‘Heb ik wel tijd om daarvoor allerlei acties te bedenken en vorm te geven?’ Veel nadenken natuurlijk en overleggen binnen het gezin en op het werk. De marathon van New York valt immers buiten een schoolvakantie, dus het was maar de vraag of de school wel wilde meewerken. Gelukkig kreeg ik van alle kanten groen licht en hebben we in februari als gezin besloten om er vol voor te gaan. Ik benadruk duidelijk als gezin, want als ik zie hoeveel energie en tijd hier in gaan zitten, kun je dit niet zonder hulp en steun van je naasten.”

Acties
Er moet dus geld binnenkomen. En het liefst zo veel mogelijk. David ging in eerste instantie familie, vrienden en collega’s vragen om hun steun. “Dan blijkt heel snel hoeveel mensen niet alleen jou willen steunen, maar vooral natuurlijk KiKa. Vervolgens ben ik bedrijven gaan benaderen om hun naam aan mijn actie te verbinden. Ook dat sloeg aan. Inmiddels heb ik er al 7 bereid gevonden die shirtsponsor willen zijn en meerdere kleinere bedrijven die zonder tegenprestatie geld hebben gedoneerd. Binnen twee maanden ging mijn teller al over de 4.000 euro heen!”
Het smaakt naar meer en er zit nog veel meer in het vat, doet David uit de doeken: “Bij elf supermarkten in Rosmalen, Berlicum, Empel, Nuland en Den Bosch kunnen mensen hun statiegeldbonnen doneren aan mijn actie. Verder laten we ons als gezin zien tijdens de Koningsmarkt en het KOM-festival in Rosmalen en we gaan collecteren in De Groote Wielen en omgeving. Maar ook via mijn school zijn twee mooie acties ontstaan. Daar wordt jaarlijks voor en door derdejaars leerlingen een heroďsche fietstocht naar de top van de Mont Ventoux georganiseerd. Een geweldig project, waar leerlingen erg veel van leren. Er wordt elk jaar een goed doel aan gekoppeld en dat is dit jaar mijn actie voor KiKa. Leerlingen gaan dus fietsen voor KiKa, geweldig.”
Daarnaast zijn ook twee leerlingen uit zijn mentorklas geld aan het inzamelen. “Ze voetballen bij Wilhelmina JO15-3 en zijn met hun team een actie gestart. Voor elke overwinning krijgen ze 1,50 van hun ouders, bij een gelijkspel 1 euro en bij verlies 50 cent. Een eindplek in de top-3 levert nog een bonus op. Kortom, bij goede prestaties halen ze dus een flink bedrag op voor KiKa. Inmiddels staan ze na 6 wedstrijd ongeslagen bovenaan en staat de teller al op ruim 175 euro.”

Voorbereidingen
David is de afgelopen jaren op loopgebied wel wat gewend, maar moet zich het komende halfjaar wel extra goed voorbereiden voor de bekendste marathon van de wereld. “Ik loop al veel, maar trainen voor de 42,195 kilometer vraagt wel wat meer van een mens, zowel qua training als tijdsinvestering. Zondag heb ik de marathon van Rotterdam gelopen, waarvoor ik al maanden in training was. Nu gaat de intensiviteit wat omlaag, maar ik blijf natuurlijk wel lopen. De Wielenloop, Engelenrun en Omloop van Empel zijn regionale loopevenement die de komende maanden zeker nog op mijn agenda staan. Daarbij zal ik natuurlijk in mijn KiKa-shirt lopen, want ik blijf zoveel mogelijk aandacht vragen voor mijn actie. In de zomer gaat de rem er een beetje op, wegens vakantie met mijn gezin. Juist de afgelopen jaren hebben me geleerd dat je moet genieten van het leven en dat probeer ik ook zoveel mogelijk te doen. Maar na de vakantie gaat de focus helemaal op New York. Dat betekent dus 3 tot 5 keer in de week trainen voor die ene dag in november, zondag 5 november.”

Runners
In het hele land is er een hele groep ‘runners’ die net als David de marathon van New York gaan lopen voor het goede doel. In aanloop naar november is er een aantal momenten dat ze elkaar zien, om ervaringen uit te wisselen en zich gezamenlijk voor te bereiden op wat er allemaal komen gaat. “Samen met deze grote groep van KiKa-runners vertrekken we uiteindelijk op 2 november naar de USA, om daar te doen waar we al die maanden naartoe gewerkt hebben. Mijn beste maat Björn Pauwels gaat met me mee om me te supporten en dat vind ik echt supertof van hem. Eigenlijk zouden we de dag na de marathon alweer terug vliegen, maar als we dan toch daar zijn, blijven we samen ook twee dagen langer om The Big Apple te verkennen. Genieten van het leven dus. En ook mijn vrouw, schoonmoeder en schoonzusje hebben besloten om een paar dagen naar New York te komen om mij aan te moedigen. Dat is toch fantastisch!”

Kijk voor meer informatie op: https://www.runforkikamarathon.nl/david-van-dam
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30548