Datum plaatsing: 17 april 2017

Lezing over over het ontstaan van de eerste sterrenHintham ('s Hertogenbosch): Galaxis, de afdeling ‘s-Hertogenbosch en omstreken van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) organiseert op woensdag 19 april een lezing in de Biechten getiteld “het raadsel van de eerste sterren”. De lezing zal worden gegeven door Prof. Dr. Henny Lamers van de Universiteitin van Amsterdam.

Al kort na het ontstaan van het heelal, 14 miljard jaar geleden, ontstonden de eerste sterren, en nog steeds worden er continu sterren geboren. Uit prachtige opnamen van onder andere de Hubble Ruimtetelescoop hebben we veel geleerd over het geboorteproces van sterren. Ze ontstaan uit grote kosmische gaswolken die door hun eigen zwaartekracht samentrekken tot gloeiende ballen, die we sterren noemen. Zo is 4,5 miljard jaar geleden ook de zon ontstaan. Maar hoe zijn de eerste sterren kort na de oerknal ontstaan? Toen was het heelal veel heter dan nu. Bovendien hadden de gaswolken toen geen koolstof en zuurstof, terwijl dat juist de elementen zijn die nodig zijn voor stervorming. Dit wijst er op dat de geboorte van de eerste sterren wel eens heel anders zou kunnen zijn gegaan dan tegenwoordig. Misschien waren de eerste sterren wel duizenden malen zo groot en miljoenen malen zo helder als de sterren nu? Als dat zo was, dan leefden ze heel kort. Hebben die sterren het eerste licht ontstoken in het heelal?
Als we met grote telescopen ver weg in het heelal kijken, dan kijken we in het verleden. Uit bijzondere opnamen en met behulp van mooie computersimulaties kunnen we proberen om het raadsel van de eerste sterren te ontrafelen. Prof. Lamers zal deze onderwerpen bespreken en het publiek meenemen op een fascinerende zoektocht naar de eerste sterren.
Meer informatie over de lezing vindt u op de website van Galaxis: http://www.galaxis-sterrenkunde.nl/het-raadsel-van-de-eerste-sterren/ De lezing begint om 20:00 en eindigt rond 22:15. De entree volwassenen €6,00 en jongeren 16j €3,00.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31488