Datum plaatsing: 16 juni 2017

Kom zondag naar de slotdag van de Week van de Natuur


Kom zondag naar de slotdag van de Week van de Natuur


Oijen (Oss): Fietsen, verhalen horen, met het treintje of de huifkar mee, je kinderen laten schminken, verticale tuinen bewonderen en nog veel meer. Het is allemaal te zien en te vinden op zondag 18 juni 2017 in een uitgebreid programma van de Week van de Natuur. Tijdens deze week staat Oss en omgeving in het teken van natuur, klimaat en biodiversiteit. Belanstellenden kunnen twee fietsroutes fietsen of een tocht met een huifkar of het Meandertreintje maken. Medewerkers van het waterschap en allerlei standhouders ontvangen je bij Gemaal Gewande en bij de Uitkijktoren Hemelrijkse Waard en vertellen over hun mooie werk.

Fietsroute 1 Maxima Sluizen 29 km
Je fietst van Gewande tot de Hemelrijkse Waard. Startpunt bij de imposante Maximasluizen, Lithoyensedijk 2 in Lithoijen, start 10.00. Onderweg kom je langs het gemaal Gewande in Maren-Kessel. Daar zijn van 10.00 tot 16.00 uur activiteiten. Je ziet het hele proces van maaien tot het verwerken van het maaisel aan de hand van meccano miniatuur werktuigen en nog veel meer! Onderweg kun je lekker eten en drinken. De route ligt voor je klaar bij het starpunt. De route is uitgezet met gele borden met zwarte letters Aa en Maas.

Fietsroute 2 van de Bierbrouwerij Oijen 13 km
Je fietst van Gewande tot Hemelrijkse Waard. Start vanaf 10.00 uur bij de gezellige speciaal bier Bierbrouwerij Oijen, Oijense Bovendijk 61 in Oijen. Onderweg kom je langs de Uitkijktoren in de Hemelrijkse Waard, Oijense Benedendijk, Oijen bij de kruising met de Vlierstraat. Van 10.00 uur tot 16.00 uur vertellen medewerkers van het waterschap over dijkonderhoud, de gevolgen van de dumping van XTC en het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen. Er wordt ook een dijk gebouwd, zo zie je wat erbij komt kijken. Tante Sannie schminkt je helemaal in natuursfeer. Stel je vragen over vogels aan de Vogelwerkgroep Oss. De route is uitgezet met gele borden met zwarte letters Aa en Maas.

Activiteiten bij Gemaal Gewande
Kom 18 juni naar het Gemaal Gewande of fiets hiernaar toe met route 1 van de Dijkfietsroute van Gewande tot Hemelrijkse Waard. Van 10.00 uur tot 16.00 uur vertelt het waterschap over de werking van het gemaal, er is uitleg over allerlei waterbeestjes en echte rattenvangers vertellen hoe ze deze plaagdieren vangen. Gebroeders van Erp laten in de praktijk zien hoe ze de waterlopen onderhouden. Op een12 meter lange tafel kun je door de miniaturen van Lambert van der Vooren ook waterschapwerk zien. Gemaal Gewande Krommenhoek 8a, Maren-Kessel. #weekvandenatuur

Activiteiten bij Uitkijktoren Hemelrijkse Waard
Kom 18 juni naar de Uitkijktoren Hemelrijkse Waard, Oijense Benedendijk, Oijen bij de kruising met de Vlierstraat of fiets hiernaar toe met route 2 van de Dijkfietsroute van Gewande tot Hemelrijkse Waard. Van 10.00 uur tot 16.00 uur vertellen medewerkers van waterschap Aa en Maas over dijkonderhoud, de gevolgen van de dumping van XTC en het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen. Er wordt ook een dijk gebouwd, zo zie je wat erbij komt kijken. Tante Sannie schminkt je helemaal in natuursfeer. Stel je vragen over vogels aan de Vogelwerkgroep IVN Oss e.o.

Maasmeandertreintje
Op 18 juni kun je mee met het Maasmeandertreintje door prachtig landschap. Je kunt opstappen bij de imposante Maxima Sluizen, Lithoyensedijk 2 in Lithoijen. Hier is ook het startpunt van route 1 van de Dijkfietsroute van Gewande tot Hemelrijkse Waard. Opstaptijden treintje: 10.00, 12.00 en 14.00 uur. Hier is ook het startpunt van fietsroute 1 van Dijkfietsroute van Gewande tot Hemelrijkse Waard

Huifkar
Met een huifkar door het mooie land tussen Lith, Oijen en Maren-Kessel op 18 juni tijdens de #weekvandenatuur. Opstapplaats ligt bij de gezellige speciaal bier Bierbrouwerij Oijen, Oijense Bovendijk 61 in Oijen. De huifkar vertrekt om 10.00, 12.00 en 14.00 uur. De tocht gaat grotendeels langs de fietsroute 2 van Dijkfietsroute van Gewande tot Hemelrijkse Waard. Opstapplaats fietsroute 2 is ook bij de brouwerij.

Kom gezellig langs! We kunnen veel mensen ontvangen! Kijk voor meer informatie op www.oss.nl/weekvandenatuur en op de Facebook pagina Week van de Natuur.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28531