Datum plaatsing: 17 juni 2017 - Laatst gewijzigd: 17-06-2017 10:41:25

Nieuwe ‘rondom de plaets’ is uit


Nieuwe ‘rondom de plaets’ is uit


Berlicum (Sint-Michielsgestel): In de nieuwe ‘Rondom de Plaets’ van juni 2017 staan weer veel lezenswaardige artikelen over de geschiedenis van Berlicum en Middelrode, voorzien van vele duidelijke foto’s.

Een inventarislijst uit 1709
Veel roerend goed werd in het verleden bij erfdelingen door de plaatselijke of Bossche schepenbank vastgelegd. Het is vaak interessant om te zien wat en hoe weinig onze voorouders bezaten. In dit nummer de boedelbeschrijving bij een erfdeling van de boerderij die voorheen stond op de plek van Assendelftseweg 15.

Tafel van de Heilige Geestmeesters
Vroeger bestond er geen bijstand en andere uitkeringen. Voor arme mensen werd gezorgd door de gemeenschap, en vooral door parochies. Armlastige mensen uit Berlicum en Middelrode kregen hiervan kleding en voedsel toegedeeld. Invaliden, melaatsen en zwakzinnigen die niet door de familie konden worden opgevangen en verzorgd, werden door het dorpsbestuur geholpen. Lees het hele verhaal over de ‘verzorging’ van vroeger.

De nieuwe Erfgoedwet en onze monumenten
De nieuwe Erfgoedwet harmoniseert de bestaande wet- en regelgeving, schrapt overbodige regels en legt de verantwoordelijkheid voor de bescherming van cultureel erfgoed zo veel mogelijk bij het erfgoedveld zelf: musea, collectiebeheerders, eigenaren en overheden. De wet is op 1juli 2016 in werking getreden en heeft gevolgen voor de regelgeving op het gebied van (kunst)collecties, archeologie en monumentenzorg. Wat zijn de gevolgen voor Berlicum?

In gesprek met Ria Willems-Jacobs
Ria is de dochter van molenaar Heintje Jacobs in Middelrode. Haar levensverhaal laat een interessant beeld zien van belangrijke gebeurtenissen van en rondom de molen/maalderij van haar (groot)vader. Een kijkje in haar leven.

Uit de Oude Doos
Om in café s en bij speciale gelegenheden als carnaval, de betaling vlot te laten verlopen, wordt vaak gebruik gemaakt van munten die dan een bepaalde waarde vertegenwoordigen.

Foto’s
Weer vele foto’s bij alle artikelen. Op de voorpagina een foto van de huidige boerderij aan de Assendelftseweg 15. Van de voormalige boerderij op deze plek is een boedelbeschrijving opgenomen.

Geschenk-idee
Vele boeken van de kring zijn nog verkrijgbaar. Deze boeken staan op de website. U kunt ook iemand lid of abonnee maken van heemkundekring De Plaets! Ieder nieuw lid of abonnee krijgt 4 nummers van het vorige jaar cadeau. Abonnement doorgeven aan een bestuurslid, of ook via de website www.deplaets.nl , met de knop ‘contact’. Een verzamelmap voor vier jaargangen is eveneens beschikbaar. Ook de nieuwste aanwinst, ‘De canon van Berlicum en Middelrode’ is een prachtig cadeau.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28950