Datum plaatsing: 10 juli 2017

Phaidra treedt op met Spaanse Rijschool


Phaidra treedt op met Spaanse Rijschool


Berlicum (Sint-Michielsgestel): Voor de amazones van Phaidra en hun begeleiders komt dit najaar een grote droom uit. De friezencarrouselgroep is uitgenodigd een optreden te verzorgen in het voorprogramma van de vermaarde Spaanse Rijschool in Ahoy. Phaidra telt twintig amazones uit de regio Oss-De Bosch die iedere maandag samen trainen in manege De Aula onder leiding van Grand Prix-amadoorzone Sylvia Naagen uit Nuland.

door Bas Pennings

De grond dreunt als zestien paar paardenbenen de showring in komt gedraafd. De muziek start en in een mum van tijd is de ring gevuld met zwarte elegantie. Het Friezencarrousel Phaidra zorgt elke show weer voor kippenvel bij de bezoeker.

“In 2001 kwam Mieke den Otter met het idee om een Friezencarrousel op te richten”, vertelt medeoprichter Frans van Zon. “Zij had samen met haar zus en zwager Mies Blommers een kleinschalige Friezenfokkerij in Gemonde. Mieke ging zoeken en kreeg vier Friezen en hun amazones bij elkaar. Niet veel later werden dat er zes en later zelfs acht. Daarna gingen we door naar twaalf en inmiddels rijden we met een zestiental.”

Phaidra neemt de toeschouwer mee in de wereld van het Friese paard. De zestien amazones, allemaal uit de eigen regio, rijden in folklorische kledij een zelf geschreven proef en laten menig hart sneller kloppen. De groep is enige 16-tal Friese paarden in Nederland. Phaidra staat voor ‘de mooiste en de schoonste’, iets wat perfect past bij het Friese ras, het oudste inlandse ras van Nederland. De wortels van het ras gaan ver terug in de tijd, al in de dertiende eeuw was de Fries bekend en de Romeinen konden het ras erg waarderen. Zij namen de Fries mee als oorlogspaard voor veldtochten en in de Middeleeuwen werd het paard als krijgspaard gebruikt. Tegenwoordig is de Fries, vooral vanwege zijn sprookjesachtige uiterlijk en van nature verheven gangen, een populair showpaard.

Grand-Prixamazone Sylvia Naa-gen is al jaren de vaste instructrice – en commandante - van de groep. “Ik ben eigenlijk maar voor tijdelijk les gaan geven bij Phaidra. Ze zochten iemand die les wilde geven en ik zei dat ik het wel een tijdje wilde doen, tot ze iemand hadden gevonden die het beter kon. Ik had namelijk in mijn leven amper één keer een carrouselproef gereden en mijn kennis zit eigenlijk echt in de dressuur. Maar ik vond het wel een hele leuke uitdaging.”
Er werd een andere instructrice gevonden, maar dat ging niet helemaal naar wens. “Dus kwamen ze weer bij mij terecht en vroegen ze of ik toch maar les wilde geven. Zo ben ik er eigenlijk ingerold”, aldus Sylvia. Elke maandagavond staat Sylvia de amazones bij tijdens hun wekelijkse les, de leden komen verspreid uit de regio en de inzet is fantastisch. Eigenlijk komt iedereen elke week weer opnieuw lessen.”
In haar trainingen staat de dressuur voorop, maar bij carrouselrijden zijn ook andere dingen van belang. “Het belangrijkste is dat de amazones blijven kijken en letten op elkaar. De paarden reageren altijd weer anders en daar moeten ze altijd alert op blijven. Verder werken we veel aan de tempocontrole en de houding van de amazones. Ze moeten wel netjes op hun paard zitten.”

Ahoy kwam bij Phaidra terecht door filmpjes op de Facebookpagina van de club. Dat Phaidra rijdt op Friese paarden speelt mee, legt kopruiter Monique Moonen uit “De Spaanse Rijschool rijdt op het barokke ras Lippizaner. Dat zijn schimmels. Daarom leek het ze leuk om in het voorprogramma ook barokke paarden te gebruiken, maar dan zwart. Dan kom je algauw op een Fries uit.”
De carrouselgroep mag hun show mogen een dag van tevoren al oefenen in de rijbak in Ahoy. “Daar zit ook al wat publiek bij. Dat is fijn” weet Moonen “Onlangs hebben we opgetreden voor 8.000 man bij de hengstenkeuring in Leeuwarden en toen was er eigenlijk geen tijd om de paarden te laten wennen aan de lichtshow. Toch lastig, want het blijven dieren.”
De shows in Ahoy zijn op 27 en 28 oktober om 20.00 uur en op 29 oktober om 14.00 uur.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27786