Datum plaatsing: 09 juni 2017

Snoeiafval in de strijd tegen kanker


Snoeiafval in de strijd tegen kanker


Regio (Oss): Stichting Taxus Taxi bestaat sinds 2009. Het enorme enthousiasme van mensen die het initiatief wilden steunen, zorgde voor een zeer succesvol eerste jaar. Inmiddels is Taxus Taxi uitgegroeid tot een professionele en betrouwbare stichting. Mede door het inleveren van uw taxussnoeisel is Taxus Taxi in staat iets bij te dragen Ďin de strijd tegen kankerí.

door Wiljo van Nuland

Taxus Baccata (venijnboom) behoort tot de inheemse naaldbomen en wordt in Europa met name als haagplant gebruikt. Naast de sierlijke uitstraling heeft taxussnoeisel ook een geneeskrachtige werking. Al in 1963 ontdekten wetenschappers van het National Cancer Institute in de Verenigde Staten dat verschillende taxussoorten anti-tumoractiviteiten vertonen. Het duurde hierna nog een aantal jaren voor men de exacte werking van de stof paclitaxel in kaart had gebracht.

3700 chemotherapieŽn
Uiteindelijk stelde men vast dat paclitaxel zich richt op de delende cellen van een tumor en daardoor de deling van cellen tegengaat. Het geneesmiddel tegen kanker met de werkzame stof paclitaxel kreeg de commerciŽle naam Taxol en werd met succes in de medische wereld geÔntroduceerd. Tegenwoordig is Taxol het hoofdbestanddeel van de chemotherapie.
Vorig jaar heeft de stichting Taxus Taxi een totale hoeveelheid van 442.060 kilo taxusknipsel ingezameld. Hieruit kon de belangrijke basisgrondstof voor chemotherapieŽn worden gehaald. Goed voor 3.700 chemotherapieŽn in totaal. Ook dit jaar zet de stichting de schouders er weer onder en komen zij met een aantal nieuwe aandachtspunten. Verzamel ook uw taxusknipsel en steun het goede doel.

Kwaliteit waarborgen
Taxussnoeisel is alleen tot medicijn te verwerken als het jong en zuiver is. Uit snoeisel dat verontreinigd is door zand, steen, blad of hout kan geen taxol gewonnen worden. Bovendien bevatten alleen de jonge eenjarige scheuten (de groene delen van de taxus) de werkzame stof taxol. Het is daarom heel erg belangrijk dat u alleen jong en zuiver taxussnoeisel verzamelt en aanbiedt. Om u hierbij te helpen, stelt Taxi Taxus gratis knipzeilen en tassen ter beschikking om het taxussnoeisel. Hiermee kan het knipsel schoon opgevangen worden en op een luchtige manier worden bewaard. Dit wordt allemaal geregeld vanuit diverse uitgiftepunten. Via de website taxustaxi.nl worden alle uitgiftepunten getoond.

Startschot
Afgelopen week startte de stichting weer met de inzameling van taxusknipsel. Vanaf dan is de basisgrondstof voor chemotherapieŽn weer voldoende aanwezig is in de naaldjes. Vanaf dat moment kan Taxus Taxi weer worden ingeschakeld voor het kosteloos ophalen van taxusknipsel. Via www.taxustaxi.nl/afspraak, kunt u een ophaalverzoek indienen. Een exacte einddatum van de inzameling is nog niet bekend. Kijkt u voor het snoeien of de inzamelactie nog loopt.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29593