Datum plaatsing: 06 juli 2017

Stichting Huifbed de Meierij opent nieuwe locatie


Stichting Huifbed de Meierij opent nieuwe locatie


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Aan het einde van deze maand opent Stichting Huifbed de Meierij met gepaste trots de nieuwe locatie op de Binckhorst in Rosmalen. Jaarlijks zijn er maar liefst 3.000 ritten voor ernstig lichamelijk en/of verstandelijk beperkten die de vrijwilligers achter de stichting aanbieden. Een van die krachten, voorzitter Alain Galiart, ging namens zijn net zo onmisbare collega’s in gesprek.

Door Mark van der Donk

In december is men gestart met het huifbedrijden vanuit de nieuwe accommodatie, de voormalig speelhal van Cello Zorg. Afgelopen maanden is er nog hard gewerkt om de laatste puntjes op de i te zetten, met als resultaat een prachtig ingericht en functioneel gebouw voor de cliënten, ouders en begeleiders. Na een periode van bijna twee jaar hard werken is het moment dan nu eindelijk daar. Op vrijdag 30 juni zal samen met alle genodigden het pand officieel geopend worden.
Galiart is aan het woord namens de stichting die al sinds 2000 huifbedritten verzorgt voor mensen met een ernstige beperking, waarvoor gewoon op het paard zitten niet mogelijk is. “Wij bieden hen een activiteit waarbij de beweging en de warmte van de pony’s zorgt voor totale fysieke en mentale ontspanning. Het contact met het paard en de impulsen van de beweging kunnen bijvoorbeeld verschillende behandeldoelen bereiken. Tijdens het huifbedrijden worden ook de bloedsomloop en andere lichaamsfuncties als stofwisseling en spijsvertering gestimuleerd. Bij mensen die weinig kunnen lopen of fietsen, kan dit heilzaam werken. Ook klachten als obstipatie, epilepsie en vastzittend longslijm, kunnen er door verlicht worden. Huifbedrijden kan zelfs bij mensen in coma stimulerend kan werken. Maar daarnaast wordt uiteraard het plezier en de ontspanning bij onze deelnemers vooropgesteld.”

Paarden
Stichting Huifbed de Meierij beschikt over vier Shetlanders en twee Tinkers . Om geschikt te zijn voor het werk moeten de paarden aan een aantal eisen voldoen, somt Galiart op. “Ze moeten zeer betrouwbaar zijn, een goed karakter hebben en voldoende conditie. De paarden werken in teams van tweetallen en daarvoor moeten ze dezelfde hoogte en beweging hebben, het liefst een ruime, rustige stap. Als ze die eigenschappen bezitten, worden ze getraind op gehoorzaamheid aan onze menner en zijn ze klaar om het dankbare werk te mogen verrichten.”
De menner van het huifbed moet zelf ook bepaalde kwaliteiten bezitten. Hij moet niet alleen goed kunnen mennen, maar ook affiniteit hebben met mensen met een verstandelijke beperking. “Natuurlijk verplichten wij wel dat de menner wordt bijgestaan door mensen die de deelnemer goed kennen. Zo waarborgen we de veiligheid tijdens het huifbedrijden.”

3000 ritten
De afgelopen jaren groeide de stichting flink, waardoor momenteel bijna 3000 ritten per jaar worden verreden. “We zijn hiermee een van de grootste huifbedinstanties in Nederland en de enige in deze regio op dit niveau. Dankzij onze nieuwe locatie kunnen we nu in de vraag beantwoorden en uitgroeien tot 3500 à 4000 ritten eind 2018. Dankzij de aparte snoezelruimte in onze accommodatie kunnen we nu ook groepen ontvangen. Er komen cliënten uit dorpen en steden uit de directe omgeving maar ook uit bijvoorbeeld Breda en Tilburg.”

Vrijwilligers
Omdat de stichting Huifbed de Meierij geen subsidies ontvangt, komen de benodigde financiële middelen uitsluitend uit sponsoring, giften en lidmaatschappen. “We maken geen winst en onze vrijwilligers en de bestuursleden krijgen geen beloning voor de werkzaamheden. De kosten van het beheer, onderhoud en vernieuwing van de faciliteiten en de dieren wordt van de inkomsten betaald en indien mogelijk wordt er een reserve opgebouwd.” De stichting bestaat geheel uit vrijwilligers en maakt geen deel uit van een zorginstelling of manege waar betaalde krachten aanwezig zijn. “Zo kunnen we de ritprijs laag houden”, zegt Galiart. “En dat is voor de cliënten heel fijn, want huifbedritten worden niet vergoed door zorgverzekeraars.”

Kijk voor meer informatie op www.huifbed-meierij.nl.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28561