Datum plaatsing: 19 juni 2017

Theatertrein dendert door voor Lithenaren


Theatertrein dendert door voor Lithenaren


Lith (Oss): Stonden ze begin deze maand nog in Op Hoop van Zegen aan de Maas in Lith, binnenkort zoeken regisseur Harold Schraven (44) en speler Linda van Doorn (33) de humor op in Gemeenschapshuis de Hoeve. Met Theatergroep BLUV spelen zij op 1 juli de (live) muzikale komedie De miraculeuze comeback van Mea L. Loman.

De twee zijn geboren en getogen Lithenaren maar wonen nu allebei in ’s-Hertogenbosch. Toch blijft spelen in Lith een thuiswedstrijd en ze zijn dan ook blij dat ze in één maand tijd zelfs twéé voorstellingen naar hun geboortedorp mogen brengen. Schraven: “De laatste jaren speelden we met BLUV de stukken Moeder Courage en haar Kinderen en Agnes B. in Lith. ‘Met deze komedie is het tijd om te lachen, maar laten we ook de kleinzerigheden van mensen zien en waar egoïsme toe kan leiden.” Schraven speelt zelf een rol in het stuk én hij is samen met Lithenaar Mike van Os (45) verantwoordelijk voor de live muziek. Begin deze maand ontving hij de KAM-ring, een Brabantse cultuuronderscheiding die hij kreeg voor zijn verdienste op theatergebied.

Over the top, maar naturel
Van Doorn vindt het leuk om na een aantal seizoenen in dramatische stukken met vooral natuurlijk spel, bij te leren in het fysieke en meer over the top van komedie. ‘Hoewel Harold erop gebrand is het toch geloofwaardig en naturel te houden, maar dan met die komische twist. Een leuke uitdaging.’ Ze speelt de rol van Til de Vries, die als accordeonist is aangesloten bij vereniging ‘Zon en Vreugd’ en als een speelbal behandeld wordt. Van Doorn: “Na ‘Jo’ in Op Hoop van Zegen, die van een vrolijke spontane meid veranderde in een emotioneel wrak, is het een leuke afwisseling om deze wat sullige en kruiperige rol te spelen.”

De voorstelling
Mea L. Loman, huisvrouw en amateur-chansonnière, was vooraanstaand lid van ‘Zon en Vreugd’, een vereniging die optreedt voor bejaarden en gehandicapten. Toen de spanningen in het gezin hoog opliepen, hield ze het voor gezien. Maar het artiestenbloed blijft kolken.
Mea’s feministische buurvrouw spoort Mea aan voor ‘een stukje zelfontplooiing’ te kiezen en ze gaat ervoor. Maar haar poging een comeback te maken wordt niet door iedereen gewaardeerd. De problemen thuis spelen weer op en daarnaast voeren afgunst en (zelf)overschatting bij het huidige artiestenclubje de boventoon. Tegelijkertijd lijkt er niets veranderd, maar past Mea er nog wel tussen?

Minimale middelen, maximale zeggingskracht
Theatergroep BLUV maakt kwaliteitsvoorstellingen waarmee het publiek wordt ontroerd, vermaakt en aan het denken gezet. Theater waarin muziek een belangrijke rol speelt, in een repertoire dat andere amateurclubs doorgaans niet aandurven. BLUV gebruikt minimale middelen, met maximale zeggingskracht. Schraven: “Spelers met meer ervaring en passie willen ook bijleren, hun talent ontwikkelen en op een hoger niveau komen in welk genre dan ook. Door de cast te selecteren uit audities, vormt zich een groep spelers die aan elkaar gewaagd zijn en zich beter kunnen ontwikkelen door het tegenspel dat geboden wordt.”
De voorstelling speelt zaterdag 1 juli om 20.00 uur in De Hoeve in Lith. Kaarten à 14 euro zijn te koop via www.tgbluv.nlUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13859