Datum plaatsing: 20 juni 2017

Het hart van Harry Coppens klopte voor Rosmalen


Het hart van Harry Coppens klopte voor Rosmalen


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Een half jaar voordat hij in november 2011 overleed werd Harry Coppens koninklijk onderscheiden voor de vele verdiensten die hij voor Rosmalen had. Als gelovig man deed hij veel in de parochie, was hij bijzonder actief voor de Heemkundekring en kende hij elk grassprietje van de voetbalvelden van OJC Rosmalen. Zijn vrouw Truus onthulde samen met wethouder Jos van Son het naambordje waar de naam van Harry op prijkt. Dit bord gaat de belangrijkste straat in het vernieuwde centrum sieren zodra dat klaar is.

Door Herman van Dinther

Veel Rosmalense jongens hebben Harry meegemaakt in de derde klas van de St. Josephschool waar hij twaalf jaar les gaf. Je kon met hem geen loopje nemen want de onderwijzer nam zijn vak serieus. ‘Je best doen en geen flauwekul’ was zijn devies. Wat de meesten van zijn leerlingen zich nog heel goed herinneren zijn de grote borden die hij ophing tijdens de Tour de France. In klas drie werd in die wielrenweken een eigen strijd geleverd en dat was goed voor het ontwikkelen van de onderlinge teamgeest en saamhorigheid. De jongens die in die tijd misdienaar waren herinneren zich zeker nog de misdienaars kampen in Veldhoven en Wintelre waar veel lol getrapt werd.
Harry was ambitieus en zette een stap in zijn carrière door les te gaan geven aan de Mulo in Oss. Hij was daar leraar Engels, had ook de bevoegdheid Duits en had een zwak voor aardrijkskunde, waar hij een passie voor had.
Sociale man
Truus (88) denkt met warmte en liefde terug aan de man met wie zij eenenzestig jaar geleden trouwde en met wie zij vier kinderen kreeg.
“Harry was altijd heel actief en ik heb hem daarbij alle ruimte gelaten. Ik vond het helemaal goed wat hij allemaal deed. Toen hij op zijn negenenvijftigste met de Vut kon, ging hij nog meer sociale activiteiten doen.”
Voor de Heemkundekring is hij van onschatbare waarde geweest door zijn zeer lezenswaardige artikelen in het blad Rosmalla.
“Wat hij leuk vond was tuinieren voor oudere mensen die hun tuintje zelf niet meer konden verzorgen. Hij heeft een tijdje gechauffeerd voor ouderhulp. Wat hij vol overgave deed en waar hij emotioneel heel erg bij betrokken was in de parochie, was zijn inzet bij rouwverwerking. Sportief is Harry zijn hele leven geweest, wat zich uitte in zijn inzet voor OJC Rosmalen. Fietsen was zeker zijn grote hobby. We hebben samen heel wat tochtjes in Nederland gemaakt, het buitenland trok hem helemaal niet.”

Veel veranderd
Truus heeft vanaf haar trouwen altijd in de Stationsstraat gewoond.
“Die straat is niet zo veel veranderd als de rest van Rosmalen. Ik vind het jammer dat er in de loop der jaren zoveel is verdwenen zoals bijvoorbeeld de meisjesschool. Die had nooit weg gemogen. Zelf kom ik niet meer in het dorp omdat ik moeilijk ter been ben. Maar ik word verwend door mijn kinderen en elf kleinkinderen. Zij staan altijd voor mij klaar, elke dag loopt er wel iemand binnen. Sinds Harry is overleden is er welgeteld maar drie dagen niemand geweest, dat zegt genoeg. Op zondagmorgen komen de kinderen gezellig op de koffie en op zaterdag is er altijd wel iemand die mij ’s morgens naar Den Dungen brengt. Daar haal ik in een boerderijwinkel altijd verse groenten en brood, dat doe ik al jaren. Ik kook graag, maar alleen voor jezelf is het minder leuk. Maar ik klaag niet hoor, ik heb het prima naar mijn zin.”
Als bewijs haalt zij een I-pad tevoorschijn waarop zij veel mooie en vrolijke foto’s heeft staan.
“Mailen of appen doe ik niet maar ik hou me wel op de hoogte via de TV. Ik kijk via Uitzending gemist regelmatig programma’s terug. En ik lees graag, puzzelen vind ik ook leuk.”
Is het lichamelijk wat minder, in het hoofd heeft zij duidelijk alles nog prima op een rijtje.
Of zij zich vereerd voelt dat er een straat naar Harry is vernoemd?
“Ach”, zegt zij bescheiden, vereerd is een groot woord, maar ik zie het wel als een erkenning voor het vele dat Harry voor Rosmalen heeft gedaan. Rosmalen zat hem echt in het hart. Het is fijn dat Rosmalen hem zich op deze manier blijft herinneren.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15200