Datum plaatsing: 11 juli 2017

Grad van Pinxteren zestig jaar koorlid Lambertuskerk


Grad van Pinxteren zestig jaar koorlid Lambertuskerk


Rosmalen ('s Hertogenbosch): ‘Het was een tijd van grote veranderingen’

Zestig jaar lid zijn van een vereniging is een mijlpaal om bij stil te staan. Dat ondervindt Grad van Pinxteren (85) wanneer hij op 16 juli wordt gehuldigd bij zijn zestigjarige lidmaatschap van het herenkoor van de Lambertuskerk in Rosmalen. “Ik heb in die jaren als zanger en als mens veel veranderingen meegemaakt, zowel op kerkelijk als maatschappelijk gebied.”

Door Herman van Dinther

Toen in 1957 in het veelgelezen parochieblad van de parochie een oproep stond om lid te worden van het kerkkoor reageerden er zomaar twintig mannen. Grad was een van hen.
“Ik heb er nooit spijt van gehad, mooie ervaringen en vooral contacten opgedaan. Om in die tijd te worden toegelaten tot het koor moest je uitvoerige testen doen. Dat is tegenwoordig echt wel anders, we zijn blij als er zich een nieuw lid aanmeldt.
In mijn beginjaren zongen we elke week en wel uitsluitend Latijnse liederen. De praktijk nu is dat we twee keer per maand optreden en ook veel Nederlands repertoire zingen.”

Landmeter
Als jongeman moest Grad er veel voor doen om volwaardig koorlid te kunnen zijn. “Mijn beroep was landmeter. Toen de regering besloot om na de Watersnoodramp van 1953 het eiland Schouwen Duiveland te verkavelen, was er werk aan de winkel, want dat was een gigantische klus. Ook ik ging daar aan de slag waardoor ik van maandag tot en met vrijdag in Zeeland verbleef. Op vrijdagmiddag ging iedereen die bij die onvoorstelbare klus betrokken was, naar huis. We gingen van het eiland af met de veerpont, wij allemaal dus. Je kunt je voorstellen wat een drukte dat opleverde. Het duurde soms wel een halve dag voordat we de Zijpe konden oversteken.”
“Als we dan het Brabantse vasteland hadden bereikt was het een race tegen de klok om op tijd op de repetitie van die avond te zijn. Gelukkig stonden er toen nog geen camera’s die ons als hardrijder registreerde. Vandaag de dag leg je het tripje waar wij toen bijna een dag over deden, in twee uur af. Zeeland is immers ontsloten en daarmee veel bereikbaarder.”

Feesten
De patroonheilige van muziekverenigingen en muzikanten is St. Cecilia. De leden van die verenigingen keken in november altijd reikhalzend uit naar de datum van 22 november, de dag dat zij wordt herdacht. Het jaarfeest werd in het weekend gevierd dat het dichtst bij de 22e november lag.
“Vroeger was er niet zoveel te vieren en te feesten, dus het Ceciliafeest was voor ons een echt hoogtepunt, daar trokken we gerust een dag voor uit. Het was in die tijd ook alleen een feest voor mannen. Nu is het zo dat we het feest houden ná een eucharistieviering waarbij ook de dames mogen aanschuiven.”

Fijne optredens
We hebben in het verleden vaak ook op uitnodiging opgetreden, zoals op de Binckhorst. Ik herinner me nog een vrolijk voorval uit die tijd. Wij als koor luisterden de mis op. Terwijl we zongen waren er een aantal jongens die zich opstelden tussen onze koorleden. Er waren er ook een paar die voor ons koor gingen staan om te dirigeren. Dat was vertederend om mee te maken. We werden er vrolijk van, dat herinner ik me nog heel goed.”
Al heeft Grad de leeftijd van de zeer sterken bereikt, aan stoppen bij het koor denkt hij absoluut niet. “Dat woord komt in mijn woordenboek niet voor”, zegt hij stellig. “Het zingen is voor mij de afgelopen zestig jaar een belangrijk deel van mijn leven geworden. Dat wil ik vasthouden, ik blijf zingen zolang ik kan.”
Het koor staat op zondag 16 juli na de gezongen H. Mis stil bij het bijzondere jubileum van Grad.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.12346