Datum plaatsing: 28 juni 2017 - Laatst gewijzigd: 27-06-2017 08:02:09

Zonnemiddag bij HalleyHeesch (Bernheze): Op zondag 2 juli is Sterrenwacht Halley van 14.00-16.00 uur voor publiek geopend. Als het niet bewolkt is, worden verscheidene grote en kleine telescopen op de Zon gericht. Die zijn voorzien van speciale filters tegen het felle zonlicht. Dankzij die filters zie je donkere zonnevlekken en indrukwekkende zonnevlammen en protuberansen op de Zon en aan de rand de Zon. Leden geven daarbij tekst en uitleg.
In het auditorium worden publiekspresentaties over de Zon gegeven, boeiend voor jong en oud.
De Zon is veel meer dan een grote, gloeiend hete witte bol. Met speciale filters kun men het witte zonlicht splitsen in het spectrum van kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. En de Zon zendt ook licht uit, dat wij niet met onze ogen kunnen zien: infrarood en ultraviolet en zelfs radio-, röntgen- en gammastraling. Elke kleur vertelt iets over de materie waarvan de Zon is gemaakt, de temperatuur, de dichtheid en nog veel meer. Door de kleuren van de Zon heel nauwkeurig te bestuderen, verrijken wij onze kennis over deze ster.

Entree zonnemiddag: € 5,-- (kinderen tot en met 12 jaar: € 3,--).
Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Groepen kunnen op andere dagen en tijden terecht. Bel voor een afspraak: (0412) 45 49 99. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29923