Datum plaatsing: 24 juni 2017

Bert van Opzeeland ontvangt waardering voor deskundige hulp en inzet


Bert van Opzeeland ontvangt waardering voor deskundige hulp en inzet


Regio ('s Hertogenbosch): Op vrijdag 23 juni ontving Bert van Opzeeland de ‘Groen-Blauwe handdruk’ uit handen van Peter Ketelaars, Dagelijks Bestuurslid van waterschap Aa en Maas. De heer Van Opzeeland ontving deze aanmoedigingsprijs voor zijn hulp en deskundige advisering over de das in relatie tot waterschapswerk. Aan de Groen-Blauwe handdruk zijn een trofee en een bedrag van € 500 euro verbonden.

Bert van Opzeeland zet zich op veel fronten in voor cultuurhistorie en natuur. Hij is een zeer actief lid van de lokale dassenwerkgroep. Dat is ook de reden dat de regionale bestuurlijke commissie van waterschap Aa en Maas hem de aanmoedigingsprijs uitreikte.

Peter Ketelaars “Bert helpt ons enorm om het succes van de das niet een probleem te laten worden voor de waterveiligheid. Zijn enthousiasme, deskundigheid en daadwerkelijke hulp stelt hij altijd belangeloos beschikbaar en daar zijn wij als waterschap heel blij mee. Dit is een heel mooi voorbeeld van samenwerking tussen inwoners en overheid, in dit geval met waterschap Aa en Maas. Het bestuur van het waterschap heeft participatie hoog in het vaandel staan en daarom staan we hier op een feestelijke manier bij stil.”

De das en waterveiligheid
Waterschap Aa en Maas draagt dassen een warm hart toe. Bij het aanleggen van natuurstroken die natuurgebieden verbinden (ecologische verbindingszones), houdt het waterschap rekening met verschillende ‘doelsoorten’. En dus ook regelmatig met de das. De das is echter een zéér goede graver. Het komt voor dat hij in de nabijheid van dijken of kades een burcht graaft. Daardoor kan er risico ontstaan voor wateroverlast en in ernstige gevallen kan de waterveiligheid in gevaar komen. Daar moet het waterschap dan uiteraard actie op nemen.

In meerdere gevallen heeft Bert van Opzeeland waterschap Aa en Maas geadviseerd en geholpen. Onder andere toen eerder een burcht werd ontdekt in de kade van het Drongelens kanaal. Dhr. Van Opzeeland heeft toen vanuit pure betrokkenheid wekenlang iedere dag de burcht bezocht en de uitgangen aangeharkt om te monitoren of de burcht bewoond was. Daarnaast heeft hij medewerkers van het waterschap geleerd hoe ze activiteiten en sporen van dassen kunnen onderscheiden van die van andere gravende dieren zoals vossen en konijnen.

‘Groen-blauwe handdruk’
De Groen-blauwe handdruk is de aanmoedigingsprijs van waterschap Aa en Maas voor projecten en initiatieven van inwoners, (agrarische) bedrijven of samenwerkingsverbanden op het gebied van duurzaamheid. De regionale commissies van het waterschap rijken deze prijs uit aan initiatieven die bijdragen aan het verbinden van thema’s als klimaat, water, duurzaamheid, natuur en beleving met de samenleving.

Foto: Peter Ketelaars (l) reikt de Groen-Blauwe Handdruk uit aan Bert van Opzeeland
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14526