Datum plaatsing: 10 juli 2017

Een duurzame toekomst


Een duurzame toekomst


Heesch (Bernheze): Afgelopen vrijdag heeft Provinciale Staten van Noord-Brabant een eerste stap gezet richting een meer duurzame landbouw. Een lastig besluit dat veel discussie heeft opgeroepen de afgelopen maanden en ook in de toekomst onderwerp van gesprek zal blijven.

Voor Progressief Bernheze is volksgezondheid prioriteit nummer n. Dat betekent dat er stappen nodig zijn om te komen tot een ander soort landbouw. Het besluit van afgelopen vrijdag is hierin een mooie eerste stap. De intensieve veehouderij brengt verschillende problemen met zich mee die om aandacht en maatregelen vragen. De uitstoot van grote hoeveelheden stikstof bedreigt onze bodem, de planten en ons grondwater. Hierdoor dreigt de biodiversiteit, het aantal verschillende plantsoorten, te verkleinen. Daarnaast wordt de volksgezondheid bedreigd door de overmatige uitstoot van Ammoniak. Omwonenden hebben een verhoogde kans om te maken te krijgen met onder andere longproblemen.

De oplossing voor de problemen die de intensieve veehouderij met zich meebrengt is het overgaan op een ander soort landbouw. Een manier van landbouw waarin niet efficiency en winst de boventoon voeren, maar waar de productie van ons voedsel hand in hand gaat met het welzijn van mens, dier en natuur. Landbouw moet zo worden ingericht dat het geen schade aanricht aan de landbouwgrond en de omgeving daarvan. Een uitdaging. Maar een uitdaging die nodig is om te komen tot een landbouw die voor iedereen werkt.

Door Skip Anker, commissielid Progressief Bernheze

Reageren? reactie@progressiefbernheze.nl
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15859