Datum plaatsing: 17 juli 2017

Publieksactiviteiten bij HalleyVinkel (Bernheze): Op vrijdagavond 21 juli en zondagmiddag 23 juli is Sterrenwacht Halley in Vinkel weer open voor publiek.

Publieksavond 21 juli
Op vrijdag 21 juli begint programma om 21.00 uur en duurt het ongeveer twee uur. Het is leuk en interessant voor alle leeftijden. Vooraf aanmelden is niet nodig.
In de avondschemering worden de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus al zichtbaar. Jupiter is een helder object in het sterrenbeeld Maagd. Als je hem met een kijker ‘dichterbij’ haalt, zie je zijn uitgerekte wolkenbanden en zijn vier grootste manen. Saturnus staat een groot deel van de nacht aan de hemel. Van Saturnus zijn door de telescoop de bekende ringen en diens grootste manen duidelijk te onderscheiden. Misschien is in het eerste uur na zonsondergang Mercurius laag in het noordwesten te vinden. Door de telescoop lijkt hij op een klein half maantje.
Tegen het einde van de schemering vertonen zich steeds meer sterren en als het donker is, zijn sterrenbeelden te herkennen. De telescopen en verrekijkers worden gericht op onder meer heldere sterren, dubbelsterren en sterrenhopen. Het moet wel onbewolkt zijn om de sterrenhemel te kunnen bekijken.
In het auditorium en het planetarium verzorgen Halleyleden presentaties over de sterrenhemel en ons zonnestelsel. Extra aandacht wordt gegeven aan ‘vallende sterren’’ of meteoren, waarvan er de komende weken weer veel zullen verschijnen.
Entree op de publieksavond: € 5, -- (kinderen tot en met 12 jaar: € 3, --).

Zonnemiddag 23 juli
Op zondag 23 juli is Sterrenwacht Halley van 14.00-16.00 uur voor publiek geopend. Als het niet bewolkt is, worden verscheidene grote en kleine telescopen op de Zon gericht. Die zijn voorzien van speciale filters tegen het felle zonlicht. Dankzij die filters zie je donkere zonnevlekken en indrukwekkende zonnevlammen en protuberansen op de Zon en aan de rand de Zon. Leden geven daarbij tekst en uitleg.
In het auditorium worden publiekspresentaties over de Zon gegeven, boeiend voor jong en oud. Bijzondere aandacht is er voor de totale zonsverduistering die zich op 21 augustus in de Verenigde Staten voordoet.

Entree op de publieksavond en zonnemiddag: € 5, -- (kinderen tot en met 12 jaar: € 3, --).
Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Groepen kunnen op andere dagen en tijden terecht. Bel voor een afspraak: (0412) 45 49 99. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27950