Datum plaatsing: 19 juli 2017

Slachtoffer en hulpverlener ontmoeten elkaar na 20 jaar weer


Slachtoffer en hulpverlener ontmoeten elkaar na 20 jaar weer


Rosmalen ('s Hertogenbosch): 20 jaar geleden, op 22 juni 1997, is de destijds 26 jarige Irma als bestuurster van een motorfiets betrokken bij een zwaar verkeersongeval op de provinciale weg (N50) ter hoogte van Rosmalen.

Irma:
“We waren op die dag met 7 motorfietsen onderweg terug naar huis na een “vrienden weekendje”. Ik herinner mij nog dat ik voelde dat de achterkant van motorfiets begon weg te glijden. Ik haalde op dat moment net een personenauto in en reed ongeveer ter hoogte van de voorzijde van die auto. Door het wegglijden kwam ik op het wegdek terecht en schoof via de voorzijde onder de auto die ik net had ingehaald. Ik merk en voel dat ik volledig klem zit onder de auto en wat mij nog heel goed op het netvlies staat is het donkere vlak van de onderkant van de auto aan de ene zijde van mijn gezicht en aan de andere kant het donkere vlak van het asfalt en ik lig daar tussen geklemd. De verdere herinneringen die ik heb zijn in flarden. Stemmen die aan het tellen zijn omdat ze met verenigde kracht de auto van mij af proberen te tillen, mijn kleren die kapot worden geknipt door het ambulance personeel, de smaak van bloed in mijn mond. Dat ik op de brancard lig en mijn duim opsteek naar mijn bezorgde vrienden is het laatste wat ik mij herinner.”
Na 10 dagen in het ziekenhuis is Irma weer enigszins aanspreekbaar, ze ondergaat nog 7 operaties, verblijft 3 maanden in het ziekenhuis en na 2 jaar revalidatie en vele hindernissen weet Irma haar leven weer op te pakken.
Ieder jaar op 22 juni staat Irma stil bij het ongeluk maar vooral ook het geluk die zij ervaart omdat ze er nog steeds is.
Van het politieteam Rosmalen had collega Rob die bewuste dag dienst. Rob was dichtbij de plaats van het ongeval en dus ook heel snel ter plaatse:

Rob:
“Ik zag dat Irma klem lag onder die auto. Verschillende mensen waren bezig om de auto van Irma af te tillen en ik realiseerde mij dat dit geen strak plan was. Eventuele inwendige verwondingen kunnen enorm gaan bloeden als de druk wordt weggehaald.
Ik ben onder de auto gekropen en heb Irma aangesproken en mijn best gedaan om haar bij bewustzijn te houden totdat zij veilig onder de auto vandaan gehaald kon worden.”
Een aantal jaar na dit ongeval heeft Rob ontslag genomen en koos hij ervoor om te emigreren naar Normandië. In 2014 wist Irma te achterhalen waar Rob in Normandië woonde en stond onverwachts bij Rob op de stoep. Rob en Irma hebben elkaar na dit bezoek nog enkele keren gezien en allebei spreken ze over een zeer bijzondere band die zij met elkaar hebben.

Afgelopen 24 juni was het 20 jaar geleden dat het ongeluk had plaatsgevonden en John, de vriend van Irma, wilde iets bijzonders doen. John had een surprise party georganiseerd voor Irma en daarbij alle vrienden en familieleden uitgenodigd die destijds ook betrokken waren bij het herstel van Irma.
Ook Rob werd door John in Normandië benaderd en Rob zegde toe naar Nederland te komen voor deze bijzondere gebeurtenis.

Bij ons, politie Den Bosch, kwam het verzoek binnen of wij ook iets konden betekenen in dit bijzondere verhaal en uiteraard waren we daartoe bereid.
Irma en John werden door ons op 24 juni “van de weg geplukt” middels een politieauto toen zij onderweg waren naar huis. Voor deze gelegenheid werd Rob in een politie uniform gehesen en enigszins vermomd met een politiepet ver over de ogen en een zonnebril. Bij de “controle” bleef Rob op de achtergrond, maar Irma had het al heel snel in de gaten. Een dikke omhelzing was het gevolg.
Irma en Rob zijn door ons met de politieauto naar haar huis gebracht waar alle genodigden hen stonden op te wachten.
Men zegt weleens dat tijd alle wonden heelt, en vaak is dat ook zo. Herinneringen blijven echter wel. Als politie realiseren wij ons niet altijd dat een korte ontmoeting met een burger vaak een onuitwisbare indruk op hen maakt, zowel negatief als positief. Andersom geldt uiteraard ook, een voorval of een burger die op ons een onuitwisbare indruk maakt……
Irma en Rob zijn een sprekend voorbeeld van hoe zo’n korte “ontmoeting” een bijzondere band voor het leven geeft.

Marco, inspecteur van politie.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

politie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.25529