Datum plaatsing: 24 juli 2017

Nooit Gedacht - FC Den Bosch meer dan een oefenpotje


Nooit Gedacht - FC Den Bosch meer dan een oefenpotje


Geffen (Oss): Zomerstop? Niet voor sommige amateurclubs. Die fungeren in juli en augustus als sparringpartner - en soms als schietschijf - voor de betaald voetbalclubs die zich voorbereiden op het nieuwe seizoen. Zo gaat FC Den Bosch elk jaar naar Geffen voor een wedstrijd tegen Nooit Gedacht. Daar zit een aangrijpend verhaal achter.

Tussen sommige amateurclubs en profclubs bestaat een sterke band. Ooit ontstaan omdat spelers zijn begonnen bij de amateurclub. Door supporters die pendelen tussen beide verenigingen. Of via sponsors die een zwak hebben voor de twee clubs. Zo ook tussen FC Den Bosch en Nooit Gedacht uit Geffen, een dorpje op achttien kilometer van de hoofdstad van Brabant.

Ruud van Nistelrooy
Uithangbord van die band is Ruud van Nistelrooy. De topspits van Oranje, Manchester United en Real Madrid zette bij de pupillen van Nooit Gedacht zijn eerste stapjes op een voetbalveld. Het jaarlijkse pupillentoernooi draagt daarom zijn naam. Op de website prijkt trots een foto van de kleine Van Nistelrooy in het rood-wit, net kampioen geworden met de D-pupillen. Veel van de andere jongens op de foto spelen nog altijd op Sportpark De Biescamp. Zo'n club dus.

Ruud van Nistelrooy debuteerde op 3 mei 1994 in het betaald voetbal voor FC Den Bosch in de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Hij zou er vier jaar spelen voordat sc Heerenveen hem oppikte uit de Jupiler League. De rest is geschiedenis. Met zo'n sterke achterban in Geffen is het niet vreemd dat FC Den Bosch in de voorbereiding langskomt op sportpark De Biescamp. Maar dat het elk jaar gebeurt, heeft een bijzondere en aangrijpende reden.

Middenin het leven
Judith Strik was zo'n vrijwilliger die je iedere club zou wensen. Altijd vooraan als er iets georganiseerd moest worden of het nu de Sinterklaasactie voor de kinderen was of een jubileumfeest. "Judith stond midden in het leven", zegt haar vader Peter Strik. "En midden in de club, vol ideeŽn."

Ze voetbalde zelf ook bij Nooit Gedacht. "Nu hebben we vijf vrouwenteams, maar toen was het een bezienswaardigheid", vertelt haar vader. "Judith had bedacht dat ze bij de eerste overwinning de shirts omhoog zouden trekken. Dat trok natuurlijk veel volk en de vrouwen hielden woord. Maar Judith was wel zo slim geweest om t-shirts te laten drukken met de tekst: 'Jammer hŤ!' Die droegen ze onder hun voetbalshirt. Zo was Judith: een dag zonder lach was geen dag voor haar."

Van haar vader kreeg ze de liefde voor FC Den Bosch met de paplepel ingegeven. Wat Judith bij Nooit Gedacht als vrijwilliger deed, was bij FC Den Bosch haar werk. Ook daar stond ze midden in de club. Strik: "Ze was geliefd bij de selectie. Als ze hadden verloren, zei ze altijd: 'Jongens, we gaan de stad in.'"

Buitenspel gezet
En toen kwam die rotziekte. De eerste keer genas ze nog. De tweede keer had Judith geen geluk. Tot op het laatst bleef ze actief. Ze schreef een boek - Buitenspel gezet - omdat ze in haar eigen woorden: 'herinnerd wil worden, niet alleen door mijn familie en vrienden, maar ook door mensen uit mijn omgeving die kracht en positiviteit uit mijn ervaringen kunnen halen. Ik wil een voorbeeld zijn voor anderen en hoop daarmee mijn steentje aan een betere wereld te hebben bijgedragen'.

Ze had nog twee laatste wensen. Samen met haar vriend Bram ging ze naar Madrid om Ruud van Nistelrooy te kunnen zien spelen. Voor het laatst. "Ruud wist dat Judith kwam", zegt Strik. "Na afloop van de wedstrijd zocht hij haar op aan de rand van het veld en gaf haar zijn shirt." Een prachtig gebaar dat alleen overtroffen kon worden met een duel tussen Judiths twee grote liefdes Nooit Gedacht en FC Den Bosch.

Herinneringsduel
1400 mensen stonden er in 2008 langs de lijn bij de eerste editie met Judith als stralend middelpunt. FC Den Bosch-supporters staken vuurwerk af. "Ze wilde knallend vertrekken," zegt Strik. Judith overleed op 5 juli van datzelfde jaar, pas 28 jaar oud. De sporthal in Geffen liep vol voor haar uitvaart. Daar sprak Ad van Alebeek - haar leidinggevende bij FC Den Bosch - de wens uit dat Nooit Gedacht en FC Den Bosch elk jaar een herinneringsduel voor Judith zouden spelen.

Sindsdien staat er elk seizoen een duel vast als bij FC Den Bosch de voorbereiding in elkaar wordt gezet. Dit jaar was al weer de negende editie. Het geeft Strik naar eigen zeggen een dubbel gevoel. Dat Judith er niet meer is, went nooit, maar iedereen in Geffen weet waarom deze wedstrijd wordt gespeeld. "En net kwam er nog een aantal Bosschenaren langs. 'We zijn Juud niet vergeten, hoor', riepen ze. Dat biedt troost."

FC Den Bosch won het oefenduel dit jaar met 0-6. De van de amateurs van De Dijk overgekomen Dennis Kaars maakte zijn eerste doelpunt voor de Bosschenaren.

Meer over Judith Strik en haar boek 'Buitenspel gezet' leest u hier

tekst: KNVB Media
foto: Judith als stralend middelpunt bij de eerste editie van Nooit Gedacht - FC Den Bosch. - Foto: Archief ThuisinhetNieuwsUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

voetbal nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15017