Datum plaatsing: 28 juli 2017

Corry Prasing: ‘Van dansen blijf je jong’


Corry Prasing: ‘Van dansen blijf je jong’


Rosmalen ('s Hertogenbosch): 92 jaar is ze nu en ze huppelt nog elke week als een jonge hinde over de dansvloer. “Ik kan wel stellen dat het door het dansen komt dat ik op mijn leeftijd nog zo vitaal ben”, zegt Corry.

Door Wil Smulders

Corry zag voor het eerst dansen tijdens de straatfeesten die na de bevrijding overal gehouden werden. “Tijdens de oorlogsjaren hadden de Duitsers alles verboden wat er maar te verbieden viel, we mochten niets. Toen we in mei 1945 onze vrijheid herkregen, werd er dan ook heel wat gefeest”.

Kort daarna maakte ze, en dat gebeurde heel aarzelend, met haar verloofde zelf haar eerste danspassen. “Dat was met stijldansen en gebeurde in de destijds befaamde Bossche dansschool Crielaars. Mijn verloofde en ik hebben toen heel wat jaren gezellig gedanst. Door mijn huwelijk en de geboorte van mijn zoon, kwam aan deze periode, die ik beschouw als mijn eerste dansperiode, een einde. Mijn man vond dat ik mij bezig moest houden met het huishouden en de opvoeding van onze zoon. Dat heb ik toen maar gedaan. Denk er aan dat het toen een heel andere tijd was dan nu; . Ik denk dat vrouwen tegenwoordig hun hobby niet van de ene dag op de andere zouden opgeven”.

De tweede dansperiode van Corry begon toen haar man overleden was. “Ik was al een aantal jaren alleen, toen ik het plan opvatte om weer te gaan dansen. Omdat ik geen partner meer had, koos ik voor volksdansen, voor deze vorm van dansen heb je namelijk geen vaste danspartner nodig”. Na bij enkele groepen fusies te hebben meegemaakt, is zij nu lid van de “De Vrolijke Voetjes”, de volksdansgroep van de seniorenvereniging HEVO.

Gevraagd wat zij liever doet, stijldansen of volksdansen, zegt zij resoluut: “Volksdansen! Dat is veelzijdiger; bij stijldansen is een quickstep een quickstep. Je kunt wel variaties dansen, maar in principe blijven de passen toch hetzelfde. Bij volksdansen heb je veel meer verschillende soorten dansen: kringdansen, parendansen en af en toe zelfs Amerikaanse line-dansen. Bovendien zijn van alle dansen de passen ook nog anders. Volksdansen is dus niet alleen een lichamelijke activiteit, maar ook een geestelijke. Om goed te kunnen volksdansen moet je heel wat onthouden!”

Van de vele volksdansen die Corry in haar brein heeft opgeslagen, danst zij heel graag de recent aangeleerde Engelse “Mary’s Circle Dance”. “Dit is een heel gevarieerde dans. We wisselen niet alleen voortdurend van dansfiguren, maar tijdens de dans ook nog een aantal keren van danspartner. Om deze dans goed uit te voeren, moet je heel geconcentreerd zijn”.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29355