Datum plaatsing: 25 juli 2017

Kennis delen op latere leeftijd geeft voldoening


Kennis delen op latere leeftijd geeft voldoening


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Voor een LAT-relatie ben je nooit te oud. Dat bewijzen Zus Sprij en Marcel Lambrechts. In de weekends neemt een van de twee de auto om vanuit Kapellen bij Brasschaat in België naar Rosmalen te toeren of omgekeerd. Ze koesteren elkaars gezelschap in de weekends maar ook bij sociale activiteiten zoals verjaardagen of vakanties.

Door Herman van Dinther

Ze houden beiden niet van geraniums, tenminste niet om er achter te gaan zitten. Daar zijn zij nog veel te nieuwsgierig en breed geïnteresseerd voor. Een gesprek met Zus (89) en Marcel (82) verveelt niet, er valt geen stilte, zij hebben veel te vertellen. Zij genieten met volle teugen van het leven, dat straalt van beider gezichten af.
Marcel, afkomstig uit Sittard, had al op jonge leeftijd geen zin om naar school te gaan. Hij nam een baantje bij een benzinestation, dat vond hij veel interessanter dan de schoolbanken. Niet dat hij dom was, integendeel. Zijn staat van dienst is heel indrukwekkend. Zijn eerste echte baan was stoker bij de Marine. “Daar heb ik veel geleerd, letterlijk en figuurlijk. Ik snapte natuurlijk wel dat praktijkervaring op zich niet voldoende was voor mijn carrière”, glimlacht hij. De destijds al bekende PBNA-cursussen hebben hem flink op weg geholpen. Hij specialiseerde zich in koeltechniek en was onder meer bij Grasso actief maar bouwde ook een vriesdroger voor Douwe Egberts.

Vriendschap voor het leven
Zus, haar eigenlijke naam is Alida, maar die kwam (te) veelvuldig voor in de familie, kwam in 1973 in Rosmalen wonen, samen met haar man Jan Sprij, van de gelijknamige meubelfabrieken in Cuijk. Jan zette zich vanaf het begin in voor de politiek in Rosmalen. Anderhalf jaar voor zijn dood koos het echtpaar Sprij ervoor, tegelijk met een vriendin, naar België te verhuizen. In een park in Kapellen bij Brasschaat kwamen naast een grote villa vier appartementengebouwen beschikbaar. “Ik woon daar met veel plezier en kan mijn contacten in Rosmalen goed aanhouden. Jan en ik waren lid van het netwerk Interam, indertijd nog opgericht door burgemeester Jan Molenaar. Er waren vierentwintig koppels lid van die groep en we organiseerden ons eigen programma. Daar zijn vriendschappen voor het leven ontstaan. Marcel en ik kennen elkaar daar ook van. Later, nu bijna vijf jaar geleden, kregen we een relatie nadat we eerder beiden onze partner hadden verloren. We hebben het heel plezierig samen, ook op latere leeftijd kun je nog prima van het leven genieten, maar je moet niet achterover gaan zitten leunen.”

Techneut
De kwaliteiten van Marcel sprongen bij de grotere ondernemingen al snel in het oog. Techniek is zijn lust en zijn leven en dat kon hij bijvoorbeeld laten zien bij de ontwikkeling van Euro Disney Parijs. De zes hotels die daar werden gebouwd met in totaal vijfduizend kamers, kwamen qua techniek onder zijn leiding tot stand. Ook in die functie realiseerde hij voor de Sheraton Hotels vijfenveertig nieuwe vestigingen verspreid over de hele wereld. “Daar maakte ik natuurlijk ook vrienden, zoals in St. Andrews in Schotland. Daar woonde ik zes jaar en was de buurman van de destijds bekende TV-presentator Jimmy Spankie. We hebben hem en zijn vrouw June regelmatig bezocht. De laatste keer is nog maar kortgeleden; zij besloten om samen met ons naar Nederland te gaan voor een vierdaags tripje. Daar hoorde uiteraard de Keukenhof bij maar zij vonden het ook goed toeven op het terras van Villa Fleurie in Rosmalen, dat zij een fijn en gezellig dorp vinden.”

Kennis nog steeds gevraagd
Officieel is Marcel natuurlijk allang met pensioen, maar vanwege zijn grote deskundigheid wordt hij nog met regelmaat geraadpleegd. Zo ook door de nieuwe eigenaar, de stichting Isabella Kazerne. “Het gasverbruik bleek daar enorm en onnatuurlijk groot. Ik zal technisch niet in details treden maar op jaarbasis werd al snel een besparing van honderdduizend kubieke meter gas bereikt. Het hele project ondergaat een metamorfose met heel veel mogelijkheden en gebruiksvormen. Ik ga daar elke dag wel even heen om te controleren of het technisch nog allemaal klopt. Dat doe ik niet voor het geld, maar voor de voldoening die het mij geeft, om mijn achtergronden ten nutte te maken. De kansen die op je weg komen moet je grijpen en regelmatig nieuwe uitdagingen aangaan. Wat dat betreft passen Zus en ik goed bij elkaar.”

Op de foto: Zus en Marcel genieten met elkaar van het leven. Een terrasje pikken hoort daar zeker bij.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27144