Datum plaatsing: 25 juli 2017

HVCH spoelt plas zo niet meer weg


HVCH spoelt plas zo niet meer weg


Heesch (Bernheze): Kan een grote voetbalclub als HVCH zonder lozing van afvalwater op het rioolstelsel. Op die vraag moet een proef van drie jaar antwoord gaan geven. Vanaf het seizoen 2018-2019 gaat de Heesche vereniging grote en kleine behoeften en douchewater op eigen terrein verwerken.

De gemeente Bernheze is leadpartner van het Interreg innovatieproject I-Qua. Het project wil samen met nationale en internationale partners nieuwe, duurzame alternatieven voor riolering in de praktijk brengen en testen. Doel is om energie en grondstoffen uit afvalwater terug te winnen door het het op een efficiŽnte manier, lokaal, te zuiveren. Voor inrichting van de testplek is 400.000 euro beschikbaar, vanuit de Vlaams-Nederlandse subsidieregeling

Reductie van afvalwater is een belangrijk thema omdat rioleringssystemen in het buitengebied overbelast dreigen te raken. Dat komt door veranderingen in het buitengebied volgens Harold Soffner, projectleider bij de gemeente Bernheze. Bij boerderijen zijn minicampings gekomen bijvoorbeeld, of er verblijven tientallen seizoensarbeiders. Dat zorgt allemaal voor extra afvalwater dat over heel veel kilometers riool gepompt moet worden. De gemeente Bernheze heeft op dit moment al 200 kilometer aan riolering en 800 pompgemaaltjes. Door een deel van het afvalwater lokaal te zuiveren en grondstoffen terug te winnen kunnen we daar de druk vanaf halen. Bij HVCH gaat het eerste Nederlandse pilotproject van start. De nieuwbouw bij HVCH biedt een uitgelezen kans om technieken die er op grote schaal al zijn op een slimme manier op kleine schaal toe te passen.
Het subsidiegeld wordt gestoken in installaties die grondstoffen en energie uit ontlasting halen, en die douchewater zodanig filteren dat het ter plaatse de bodem in kan zakken. Ook regenwater blijft op het sportpark. HVCH is onder andere een gunstige testplek omdat de club juist een nieuwe accommodatie bouwt. De leidingen hierin liggen al zo dat ze geschikt zijn voor de proef.

Harold van Munster, vice-voorzitter van HVCH is blij met het initiatief: ďHVCH heeft duurzaamheid ook hoog op de agenda staan. Daar houden we bij de nieuwbouw ook nadrukkelijk rekening mee. Voor de toekomst zijn daarnaast ook al alle voorzieningen voor de plaatsing van zonnepanelen aanwezig. De afvalstromen vormen een andere uitdaging. De club telt momenteel 1.360 leden en elk weekend, verdeeld over twee wedstrijddagen, maken 70 teams gebruik van douches en toiletten. De subsidie dekt onder meer de extra kosten voor ander type urinoirs, en speciale leidingen en technische installaties. De mensen van traject die onze bouw begeleiden denken actief mee aan nieuwe opties.Ē

Als het systeem volledig operatief is wordt de urine verwerkt tot meststof en kan er energie worden gehaald uit de warmte die vrijkomt bij de vergisting van de grote boodschap. De Universiteit van Gent vervult een voortrekkersrol binnen het project waar het gaat om het onderzoeken welken technieken zich het beste lenen voor deze schaal en de verdere toepasbaarheid. Avans Hogescholen heeft een voorverkenning uitgevoerd en zal ook worden betrokken bij de daadwerkelijke uitvoering van het project.
Komend seizoen wordt het project verder ontwikkeld. Aanvang seizoen 2018-2019 moet dat volledig operationeel zijn. De volgende twee jaar wordt gebruikt voor de praktijktesten. Als het systeem en succes blijkt kan het ook op diverse andere plekken worden toegepast.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28284