Datum plaatsing: 25 juli 2017

Nieuw boek Lambert van den Heuvel over oorlog in 18e eeuwHeesch (Bernheze): De betekenis van de Oostenrijkse Successieoorlog voor oostelijk Staats Brabant (1740-1748) en Het Hoofdkwartier van de Hertog van Cumberland in Nistelrode. Daarover schreef de historicus Lambert van den Heuvel uit Heesch zijn nieuwste boek.

De Oostenrijkse keizer Karel VI van Habsburg-Oostenrijk had geen zoon als wettige opvolger voor de keizerskroon. Daarom verleende hij aan zijn dochter Maria Theresia het recht van opvolging. Dit was echter in strijd met het heersende recht van opvolging, dat dit recht alleen toekende aan een mannelijke telg.

Enkele landen grepen deze gelegenheid aan om ten koste van het Habsburgse Keizerrijk hun macht uit te breiden. Daarom brak in het jaar 1740 een grote Europese oorlog uit. Oostenrijk kreeg Engeland, Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederland als bondgenoten. Tegenover dit geallieerde bondgenootschap stonden het koninkrijk Pruisen, het keurvorstendom Beieren samen met Frankrijk en Spanje.

In het laatste oorlogsjaar 1747-1748 verplaatste de hertog van Cumberland de linkervleugel van zijn strijdkrachten van Britse, Hannoverse, Oostenrijkse en Hollandse troepen naar het oostelijk deel van de huidige provincie Noord-Brabant. Cumberland vestigde toen zijn hoofdkwartier tijdelijk in Nistelrode. En om een mogelijke Franse aanval vanuit het zuiden naar het noorden van ons land tegen te houden, stelde Cumberland zijn troepen op vanaf Oss en Nistelrode tot in het land van Ravenstein.

Tienduizenden militairen verbleven daardoor in het Maasland en oostelijk Noord-Brabant. Alle steden en dorpen in dit gebied gingen gebukt onder zware oorlogslasten. Voorvallen en moeilijkheden die in het oosten van Staats Brabant tussen s-Hertogenbosch-Eindhoven en de Maas in het oosten en het noorden van dit gebied plaatsvonden worden in het boek van Van den Heuvel besproken. Afbeeldingen verlevendigen het verhaal dat loopt tot oktober 1748, toen bij de Vrede van Aken een eind kwam aan deze zo langdurige en veeleisende oorlog.

Het boek is voor 14,50 euro verkrijgbaar, onder meer bij boekhandel Derijks (Oss) en kantoorboekhandel Ceelen (Heesch) als ook via:
heuvel191@home.nl en (0412) 451867.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28478