Datum plaatsing: 26 augustus 2017 - Laatst gewijzigd: 26-08-2017 10:38:25

Nieuw soort plofkraak met twee explosies: stalen plaat helpt niet


Nieuw soort plofkraak met twee explosies: stalen plaat helpt niet


Vinkel (Oss): Bij de plofkraak op een geldautomaat van de Rabobank in winkelcentrum de Bongerd in Doetinchem is onlangs een nieuwe methode gebruikt. Experts buigen zich over de vraag hoe de automaten hiertegen beveiligd kunnen worden. Dat zegt directeur bedrijven Maarten van Oostveen van Rabobank Graafschap in de Gelderlander.

Na de eerdere ramkraken en de plofkraken met gas gebruiken de daders tegenwoordig explosieven. Daarbij wordt de geldgleuf opengebroken en met geweld een pin ingebracht die rijkt tot in de achterliggende uitgiftekluis. Daarin worden dan explosieven tot ontploffing gebracht. Om te voorkomen dat die in de geldgleuven kunnen worden gestopt heeft de Rabobank, ook in het gebied Bernheze/Oss, de automaten sinds kort 's nachts afgesloten en beveiligd met stalen platen.

,,Dat leek te werken, maar bij de plofkraak in de Bongerd hebben ze niet de pinautomaat opgeblazen, maar zich eerst toegang tot de beveiligde ruimte verschaft met explosieven'', zegt Van Oostveen in de Gelderlander. ,,Met een tweede explosie is daarna de uitgiftekluis achter de automaat opgeblazen. Dat is een tactiek die we voor zover ik weet nog niet eerder in Nederland hebben gezien. Experts op ons hoofdkantoor in Utrecht analyseren wat er precies is gebeurd en komen daarna met maatregelen om herhaling te voorkomen.

Het beveiligen van geldautomaten is al een aantal jaren een kat-en-muis-spel tussen banken en criminelen. Vooralsnog is het volledig sluiten van geldautomaten geen optie. ,,Op termijn zal dat er vermoedelijk wel een keer van komen, maar nu nog niet, verwacht Van Oostveen. ,,Het gebruik van contant geld neemt weliswaar elk jaar af, maar het is op dit moment nog steeds substantieel. Ook van de automaat in de Bongerd werd heel druk gebruik gemaakt.

Waar pinautomaten wel gesloten worden wordt vaak gekozen voor een andere kleinere automaat op bijvoorbeeld een winkellokatie. Maar ook dat is geen adequate oplossing. Er worden nog altijd meer pinautomaten in supermarkten opgeblazen dan in bankgebouwen. De banken studeren samen daarom op een alternatief.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

politie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.22176