Datum plaatsing: 30 augustus 2017

Rechtspraak toen en nu: Een ontmoeting in het Bossche Paleis van Justitie


Rechtspraak toen en nu: Een ontmoeting in het Bossche Paleis van Justitie


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Altijd al willen weten hoe het er vroeger aan toe ging in de rechtszaal? Bent u benieuwd hoe de straffen door de jaren heen zijn veranderd? Waren er 100 jaar geleden ook al vechtscheidingen? Op deze en vele andere vragen krijgt u een antwoord in het Paleis van Justitie ’s-Hertogenbosch op woensdagmiddag 27 september. In het kader van de Week van de Rechtspraak organiseren de rechtbank Oost-Brabant, het gerechtshof 's-Hertogenbosch en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) dan een interactieve middag over de rechtspraak toen en nu. Of u nu 18 bent of 68, rechtspraak is van alle (leef)tijden.

Inkijkje
Tijdens deze bijeenkomst duiken we in een aantal oude uitspraken uit de archieven van het BHIC om zo meer te leren over de rechtspraak van vroeger. U krijgt een inkijkje in de manier van oordelen van eeuwen geleden. Hoe hoog waren de straffen, welke woorden gebruikten de rechters en hoe kwamen ze tot hun oordeel? Maakten ze onderscheid in de straffen voor mannen en vrouwen, jongeren en volwassenen? Twee rechters haken aan op deze verhalen en vertellen over de rechtspraak van nu. U kunt hen natuurlijk ook allerlei vragen stellen.

Week van de Rechtspraak
De bijeenkomst op 27 september wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Rechtspraak. De Week van de Rechtspraak is jaarlijks in september (dit jaar maandag 25 t/m zaterdag 30 september). Tijdens deze week organiseren alle rechtbanken en gerechtshoven in heel het land allerlei activiteiten om mensen meer te laten weten over hoe de rechtspraak in Nederland eraan toe gaat.

Rechtspraak toen en nu: praktische informatie
Wanneer/hoe laat: woensdag 27 september 2017, 14.00 – 17.00 uur
Locatie: Paleis van Justitie, Leeghwaterlaan 8 in ’s-Hertogenbosch (direct achter het Centraal Station)
Voor wie: Of u nu 18 of 68 bent, iedereen is van harte welkom zich aan te melden.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst door een e-mail te sturen aan voorlichting.hof.shertogenbosch@rechtspraak.nl, onder vermelding van ‘Week van de Rechtspraak’, en daarbij aan te geven of u alleen komt of met anderen (zet dan ook hun namen in uw aanmelding erbij).
Rond 15 september sturen we u dan een e-mail met alle praktische informatie over deze middag.

Er zijn maximaal 100 plaatsen beschikbaar.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

politie nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.24202