Datum plaatsing: 05 september 2017 - Laatst gewijzigd: 04-09-2017 08:35:09

Film Peerke Smulders bij tentoonstelling Heemkundekring Rosmalen


Film Peerke Smulders bij tentoonstelling Heemkundekring Rosmalen


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Van 10 tot en met 17 september verzorgt de Heemkundekring een unieke tentoonstelling in de trouwzaal van Perron-3. De tentoonstelling opent in het weekend dat in heel Nederland de open monumentendag gehouden wordt. Op zaterdag 9 september neemt de binnenstad van ’s-Hertogenbosch deel aan dit evenement en op zondag 10 september is het de beurt aan de omliggende plaatsen, waaronder Rosmalen. Er zal ook een film over Peerke Smulders vertoond worden. Deze film is in 2014 gemaakt door Peter Hendriks. Zeer de moeite waard.

De Heemkundekring uit Rosmalen maakt van de gelegenheid gebruik om haar nieuwste tentoonstelling Boeren, Burgers en Buitenlui tijdens de monumentendag te openen. Een week lang kunnen bezoekers genieten van al het moois uit vroegere tijden dat in de trouwzaal tentoongesteld wordt. De Heemkunde doet al jaren mee met de open monumentendag.
Wilma van Creij “Rosmalen is een dorp van boeren, burgers en buitenlui. Met dit thema kom je heel ver. We hebben veel dingen die we ten toon willen stellen, ook veel nieuwe artikelen zodat we niet te veel op eerdere tentoonstellingen terugvallen en het ook voor vaste bezoekers vernieuwend blijft. Van 10 tot en met 17 september hebben we de trouwzaal in Perron-3 tot onze beschikking. We zijn dus ook twee zondagen open. De trouwzaal is op de begane grond en daardoor ook voor minder validen toegankelijk.” De entree is gratis.

Initiatief tentoonstelling

Tiny Kappen “De trouwzaal is een prachtige moderne zaal en die is dan ook te bewonderen. De organiserende commissie van de tentoonstelling bestaat uit Jo Versteijnen, Mark van Kapel, Jan Zantkuijl, Wilma van Creij en ikzelf. Daarnaast leveren diverse mensen hand- en spandiensten. Er zal veel te zien zijn. Zoals maquettes van onder andere de Vijverberg. Deze maquette hoort bij de buitenlui, net zoals Villa Fleurie. In deze panden hebben vroeger welgestelde mensen gewoond. Maar ook hebben we een maquette van de molen van Duffhues. Deze molen is ooit eens gedemonteerd in Friesland en in stukken naar Rosmalen vervoerd om hier weer opgebouwd te worden. We hebben hele oude plattegronden om ter bezichtiging te stellen. Met onder andere een oude landkaart vanuit de tijd dat de spoorlijn nog niet door Rosmalen liep”.

Boerendorp

Wilma ”Rosmalen is van oudsher een boerendorp dat door de vele wegenbouwers bekend is geworden en is uitgegroeid tot een forenzendorp. We gaan ook foto’s tonen van Rosmalense mensen aan het werk. De burgers/arbeiders dus. We beschikken over boerengereedschappen die tegenwoordig niet meer in de handel zijn. Daarnaast draait er continue een film over het afscheid van de polder waarin oud Rosmalenaren aan het woord komen over hun polder. Gesprekken met mensen die er niet meer zijn zoals Piet van Creij, Harry Coppens en Sjaak Westerlaken. We doen momenteel nog een poging om de schilderijen van alle oud-burgemeesters te lenen van de gemeente.”

Luchtfoto

Tiny “Prachtig is de grote luchtfoto die begin jaren ’70 gemaakt is en reikt van stadion De Vliert tot en met de Kruisstraat. De A2 is ingetekend maar lag er nog niet en wijk ’t Ven is nog in aanbouw.
Daarnaast zijn we trots op een grote getekende landkaart van Rosmalen die door priester van de Westerlaken heel lang geleden werd gemaakt.

Fietsroutes

Naast monumentale panden en tentoonstellingen zijn er ook speciale fietsroutes langs monumenten beschikbaar in dit monumentendagweekend. Deze routes bieden u de gelegenheid om ook eens buitendorps te gaan kijken zoals in Vught,Gemonde, St. Michielsgestel , Den Dungen en diverse andere dorpen. Deze routes staan in de speciale gids over monumentendag die door de gemeente wordt uitgegeven en na de zomervakantie verspreid wordt.

Openingstijden

De tentoonstelling zal worden bemand door vrijwilligers. Dat brengt wat grillige openingstijden met zich mee: Zondag 10, zaterdag 16 en zondag 17 september van 11.00 tot 17.00 uur. Maandag 11, woensdag 13 en vrijdag 15 september van 13.30 tot 17.00 uur En dinsdag 12 en donderdag 14 september van 9.30 tot 12.30 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Tijdens de tentoonstelling verkoopt de Heemkundekring speciale velletjes kerstzegels waarvan de oplage slechts 100 stuks is. Op de postzegel staat een afbeelding van de standaardmolen aan de Molenstraat. Daarnaast zullen er pennen, ansichtkaarten en shirts en petten van Rosmalen 1200 te koop aangeboden worden. De Heemkunde kijkt vooruit en kan vast melden dat in 2019 de 75e verjaardag van de bevrijding van Rosmalen gevierd zal worden in samenwerking met Gedachteniskapel ’t Vennehof.
De Heemkundekring met een vaste bezetting van 25 actieve mensen heeft in totaal ongeveer 240 leden en wil graag uitbreiden. Heeft u interesse ? Tijdens de tentoonstelling kunt u zich als lid aanmelden.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28615